Λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος που διεκδικεί την επανεκλογή του βρίσκεται άμεσα εμπλεκόμενος σε καταγγελλόμενη υπόθεση διαφθοράς, σχετικά με την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου από τον Δήμο Βόλου στην ΠΑΕ με «παρένθετο πρόσωπο» το ερασιτεχνικό σωματείο «Βόλος ΝΠΣ».

Ads

Σε μηνυτήρια αναφορά, που κατέθεσε ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» Αρχιμήδης Καρεκλίδης, ζητείται να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση ιδιαίτερα σοβαρών αδικημάτων, σε βαθμό κακουργήματος. Η μηνυτήρια αναφορά, η οποία στρέφεται κατά των νομίμων εκπροσώπων της ΠΑΕ «Βόλος ΝΠΣ», του δημάρχου Βόλου, μελών της δημοτικής αρχής και κάθε άλλου υπευθύνου, κατατέθηκε σήμερα Τετάρτη (4/10) στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και κοινοποιείται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας για έλεγχο «Πόθεν Έσχες».

Σύμφωνα με το magnesianews.gr, στη μηνυτήρια αναφορά καταγράφεται, συγκεκριμένα, σωρεία παραβάσεων της σχετικής νομοθεσίας και παρατίθενται στοιχεία της μεθόδευσης που ακολουθήθηκε για την καταστρατήγηση των Νόμων, την εξαπάτηση του Δημοσίου και τη βλάβη του Δήμου Βόλου

Στη μηνυτήρια αναφορά ζητείται, ειδικότερα, να διερευνηθεί η πιθανή τέλεση των αδικημάτων της απάτης εις βάρος του Δημοσίου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος και όποιων άλλων αδικημάτων προκύψουν από την ανάκριση. Ζητείται, επίσης, να ελεγχθεί η κίνηση όλων των τραπεζικών λογαριασμών της ΠΑΕ, καθώς και των ατομικών λογαριασμών του Αχιλλέα Μπέου και των μελών της οικογένειάς του, όπως και των προσώπων που εμπλέκονται.

Ads

Βάσει των στοιχείων που παρατίθενται, «ο Δήμαρχος, ως κατά νόμο υπεύθυνος προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία για τη μίσθωση και την υπεκμίσθωση του Πανθεσσαλικού σταδίου, καθώς και για τον καθορισμό του μισθωτικού ανταλλάγματος, αντί να προασπίσει το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον και να ασκήσει τα καθήκοντα του με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας, χρησιμοποίησε κατά κόρον και αδίστακτα τη δεσπόζουσα θέση του στον Δήμο, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ιδιότητά του ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΠΑΕ, αλλά και ως ελέγχοντος απόλυτα το ερασιτεχνικό σωματείο, προκειμένου να εξυπηρετήσει πλήρως τα συμφέροντα της ΠΑΕ με την επωνυμία “ΒΟΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΕ” και, κατ’ αποτέλεσμα, τα προσωπικά του οικονομικά και εκλογικά συμφέροντα, όπως και των αναφερθέντων συνεργατών του, όπως ειδικότερα εξηγείται στη μηνυτήρια αναφορά».

Ζήτημα εκλογιμότητας

Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου Νίκος Παπαπέτρου σε δήλωσή του μιλά μεταξύ άλλων για «αυθαίρετη και παράνομη μεθόδευση, την οποία διεκπεραίωσε το ίδιο πρόσωπο, ως επικεφαλής τόσο του Δήμου όσο και της ΠΑΕ. Η μεθόδευση αυτή υπηρετεί αθέμιτες οικονομικές επιδιώξεις και βρίσκεται σε καταφανή αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον».

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Παπαπέτρου:

Έχουμε επανειλημμένως επισημάνει, ότι τόσο η ηθική της πολιτικής και των θεσμών, όσο και η κατά περίπτωση ειδική νομοθεσία, καθιστούν απαγορευτική τη σύμπτωση στο ίδιο πρόσωπο της ιδιότητας του επιχειρηματία και του ασκούντος δημόσια (ή δημοτική) εξουσία, όταν η επιχειρηματική αυτή ιδιότητα συμπλέκεται με την πολιτική. Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει, όταν συνάπτονται συμφωνίες μεταξύ δημοσίου (ή δημοτικού) και επιχειρηματικού φορέα, η διοίκηση των οποίων ασκείται από το ίδιο πρόσωπο. Στην περίπτωση αυτή έχουμε απροκάλυπτη περίπτωση διαπλοκής, η οποία συνεπάγεται σοβαρές αστικές και διοικητικές συνέπειες, ενδεχομένως και ποινικές. Κορυφαία διοικητική επίπτωση είναι το κώλυμα εκλογιμότητας και το ασυμβίβαστο, τα οποία συντρέχουν όταν «ο Γιάννης που κερνάει είναι και ο Γιάννης που πίνει».

Και δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει πιο καραμπινάτη περίπτωση διαπλοκής, από αυτή μεταξύ Δήμου Βόλου και ΠΑΕ «ΝΠΣ Βόλος» σε σχέση με την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Στην περίπτωση αυτή, ακολουθήθηκε μια εντελώς αυθαίρετη και παράνομη μεθόδευση, την οποία διεκπεραίωσε το ίδιο πρόσωπο, ως επικεφαλής τόσο του Δήμου όσο και της ΠΑΕ. Η μεθόδευση αυτή υπηρετεί αθέμιτες οικονομικές επιδιώξεις και βρίσκεται σε καταφανή αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον.

Δεν θα κουράσουμε με νομικές αναλύσεις. Αυτές θα γίνουν στην ώρα τους και στις κατάλληλες αίθουσες. Σήμερα, αυτό που με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πόλη μας και τους συμπολίτες μας μπορούμε να πούμε, είναι ότι, με βάση τα πραγματικά δεδομένα της συγκεκριμένης περίπτωσης, στο πρόσωπο του απερχόμενου και εκ νέου υποψηφίου δημάρχου Αχιλλέα Μπέου συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις των παρ. στ΄ και ζ΄ του άρθρου 10 του ν. 4804/2021 όπως ισχύει, δηλαδή συντρέχει τόσο απόλυτο κώλυμα εκλογιμότητας, όσο και ασυμβίβαστο. Ο Αχ. Μπέος, συνεπώς, δεν μπορεί να εκλεγεί ή να είναι δήμαρχος ή δημοτικός σύμβουλος ‒ στην προκειμένη περίπτωση, δημοτικός σύμβουλος, αφού είναι βέβαιη η εκλογική του ήττα.

Όπως μάλιστα τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική Γνωμοδότηση Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου για το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή για την παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου, «η “διαπλοκή” των δύο ιδιοτήτων, του δημάρχου και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΠΑΕ, είναι πραγματικά case study τόσο ως προς τον αθέμιτο επηρεασμό των εκλογέων, στην αποτροπή του οποίου αποβλέπει η θέσπιση των κωλυμάτων εκλογιμότητας, όσο και για την αντιμετώπιση της βλάβης του Δημοσίου λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, στην οποία αποβλέπει η θέσπιση των ασυμβιβάστων.

Πολλώ δε μάλλον όταν η “διαπλοκή” αυτή γίνεται με όρους καταφανούς παραβίασης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και με χονδροειδή προσπάθεια παράκαμψης των ισχυουσών εγγυήσεων ως προς διασφάλιση τόσο της “ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της βούλησης των εκλογέων”, που προβλέπεται στο άρθρο 52 του Συντάγματος, όσο και της αρχής της διαφάνειας στον δημόσιο βίο, που προβλέπεται από σωρεία συνταγματικών και νομοθετικών διατάξεων.».