Η οικογένεια Παπανδρέου δεν τα παρατά. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τα παίζει όλα για όλα. Οι υπόλοιποι κρατούν κλειστά τα «χαρτιά» τους και πιέζουν για πρωτοβουλίες. Ο Γιάννης Ραγκούσης διαμηνύει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι και ζητά να εξατομικευθούν οι ευθύνες. Την Τετάρτη, στο Πολιτικό Συμβούλιο, ακολουθεί ο επόμενος γύρος της «κούρσας» διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ, την ώρα που εκφράζονται ανησυχίες για τον αντίκτυπο στις επιδόσεις των «πράσινων» υπουργών της κυβέρνησης.

Ads

Στο αυριανό Πολιτικό Συμβούλιο μένει να φανεί αν αυτή τη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου θα δρομολογήσει συγκεκριμένες διαδικασίες για την εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Τα τελευταία 24ωρα, όλες οι πλευρές επεξεργάζονται σενάρια και στρατηγικές ανάλογα με τις πολιτικές επιδιώξεις τους.
 
Πηγές της Ιπποκράτους διαμηνύουν ότι οι όποιες εσωκομματικές διαδικασίες απαιτούν χρόνο και δεν πρέπει να διεκπεραιώνονται υπό το βάρος πιέσεων. Εννοούν πιέσεις όπως αυτές τις οποίες επικαλέστηκε πρόσφατα -σε επιστολή του προς το iefimerida-  ο αδερφός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο ρόλο των media. Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και σε υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου οι οποίοι κατά τη γνώμη του δεν ανέλαβαν πρωτοβουλίες και σήμερα κρίνονται γι’ αυτό. Η συγκεκριμένη παρέμβαση ερμηνεύεται σε ένα βαθμό και ως ένδειξη της πρόθεσης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει στη θέση του.
 
Μάλιστα, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης υποστήριξε με δηλώσεις του πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, αλλά και να είναι εκείνος ο οποίος θα το οδηγήσει στις εκλογές, καθώς όπως ανέφερε πρέπει να κριθεί από το λαό.
 
Από την άλλη πλευρά, στελέχη του κόμματος εφοδιάζουν με επαφές και προτάσεις τη φαρέτρα τους ενόψει της συνεδρίασης της Τετάρτης, στην περίπτωση κατά την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καθυστερήσει εκ νέου τις διαδικασίες. Παραμένει, άλλωστε, στο τραπέζι και το σενάριο της διαρχίας (άλλος υποψήφιος πρωθυπουργός, άλλος πρόεδρος του κόμματος).
 
Πληροφορίες θέλουν τα τηλέφωνα να έχουν πάρει «φωτιά» την Τρίτη, με κορυφαία στελέχη να μεταβιβάζουν προς την Ιπποκράτους το μήνυμα για καθαρές και άμεσες λύσεις. Εκτιμάται ότι αύριο θα τεθούν κάποια χρονοδιαγράμματα, ωστόσο, είναι  αμφίβολο αν θα τεθεί συγκεκριμένο πλαίσιο των διεργασιών που θα ακολουθήσουν.
 
Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Ραγκούσης, σε άρθρο του με τίτλο «Για μια νέα ευρωπαϊκή και εθνική αξιοπιστία», προβαίνει σε έναν απολογισμό του έργου του στα υπουργεία Εσωτερικών και Μεταφορών, υπαινισσόμενος ότι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης όπως οι Βενιζέλος και Ρέππας δεν προώθησαν όλες τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, δηλώνει χαρακτηριστικά πως «το τσουβάλιασμα τελείωσε».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έχει καταθέσει ρητά την επιδίωξη να διεκδικήσει τον προεδρικό θώκο του ΠΑΣΟΚ και έχει ασκήσει ευθεία κριτική στη στάση του Γιώργου Παπανδρέου.
 
Οι αποφάσεις ήταν συλλογικές και ελήφθησαν εν γνώσει όλων, τόνισε επ’ αυτού (στο Ράδιο 9) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης.