«Η εντολή από την Κομισιόν δεν είναι για έρευνα αλλά για διερεύνηση» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, απαντώντας στα περίεπείγουρας έρευνας από την Κομισιόν και την επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις σχέσεις του με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς QatarGate

Ads

«Η Κομισιόν έπειτα από δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας το οποίο είχε τη σκοπιμότητά του, έκρινε σκόπιμο να ερευνήσει για τα όσα είχαμε συμφωνήσει πριν τρία χρόνια που είχα ζητήσει άδεια για να γίνω τιμητικό μέλος της επιτροπής της ΜΚΟ Fight Impunity που είχε συγκεκριμένο σκοπό και τότε έκανε και πολύ καλή δουλειά στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε στην ΕΡΤ ο πρώην επίτροπος.

«Όταν μου προτάθηκε, δεν αποδέχθηκα αμέσως, έστειλα επιστολή στην Κομισιόν, με την οποία ζητούσα να μου πουν αν αυτός ο οργανισμός είναι σωστός, εάν κάνει καλά τη δουλειά του και εάν μου επιτρέπεται να γίνω μέλος του και να λάβω μια μικρή αποζημίωση. Μού ήρθε γραπτά η απάντηση της κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όλον αυτόν τον καιρό δεν είχαμε καμία σχέση με τις άλλες δραστηριότητες του Παντσέρι, τι έκανε μακριά και πέρα. Όλο αυτό το θέμα μας ήταν εντελώς ξένο. Αν είχαμε πάρει χαμπάρι θα είχαμε φύγει από την πρώτη στιγμή. Εγώ στον χρόνο επάνω, επειδή είδα την αδράνεια του Οργανισμού ζήτησα να σταματήσει και η μισθοδοσία μου», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε σχόλιο ότι η μισθοδοσία ήταν υψηλή για τιμητική συμμετοχή, επανέλαβε ότι οι αποδοχές ήταν δηλωμένες σε Βέλγιο και φορολογημένες στην Ελλάδα είπε πως ήταν ο μόνος χωρίς θεσμικό και πολιτικό ρόλο.

Ads

«Αφού είχα τελειώσει με την Επιτροπή μπορούσα να κάνω και άλλα πράγματα και γιατί όχι. Σταμάτησα μόνος μου τον Φεβρουάριο του 2022, στο τέλος δε όλα τα μέλη της τιμητικής επιτροπής ζητήσαμε να βγουν και τα ονόματά μας, όχι όμως υπό το κράτος εξελίξεων» είπε.

Διαβάστε επίσης: Έμπλεξε άσχημα ο Δ. Αβραμόπουλος

Υπενθυμίζεται ότι σε e-mail που επικαλέστηκε το Politico και φέρεται να στάλθηκε χθες, Τετάρτη 21/12, σε όλα τα γραφεία της Κομισιόν, αξιωματούχος της ΕΕ ζήτησε εάν τα μέλη του Κολεγίου των Επιτρόπων ή συνεργάτες τους είχαν πέρυσι επαφές ή επικοινωνία με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ή την «Fight Impunity». Οι παραλήπτες είχαν διορία μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης για να απαντήσουν.

 
«Είχε ο τομέας σας ή κάποιο μέλος σας την οποιαδήποτε επαφή (αλληλογραφία, επικοινωνία, συναντήσεις) με τον πρώην επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο κατά την περίοδο από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 έως την 1η Δεκεμβρίου 2021 ενώ ήταν επίτιμο μέλος του Δ.Σ. της ΜΚΟ;» αναφέρει το συγκεκριμένο email, ενώ η ίδια ερώτηση διατυπώνεται για επαφές με οποιοδήποτε μέλος της «Fight Impunity» του Αντόνιο Παντσέρι. «Εάν ναι, παρακαλείσθε να μας ενημερώσετε για τη συγκεκριμένη επαφή» κατέληγε το μήνυμα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με  ρεπορτάζ της La Stampa, «ο Αβραμόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος του συνδέσμου Fight Impunity, της ΜΚΟ του Αντόνιο Παντσέρι που κατέληξε στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας των Βρυξελλών». «Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, ελληνικής υπηκοότητας, είχε μάλιστα εμπλακεί πολύ περισσότερο στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα άλλα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό, πληρωνόταν για περίοδο ενός έτους, ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρει έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε η ιταλική εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το ποσό.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για «“επίσημο” τέλος, άρα απολύτως θεμιτό, τόσο που στις 3 Φεβρουαρίου 2021 εγκρίθηκε από την ίδια την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (σ.σ. όπως έχει δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Αβραμόπουλος), όπως προκύπτει από δεύτερο έγγραφο».