Ξεπερνά το 50% μέχρι στιγμής η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο «κούρεμα». Αισιόδοξος ότι η τελική συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει «κατά πολύ» το 75% δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, εντείνονται οι πιέσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία για να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο να κατηγορεί τις διοικήσεις τους ότι για συνδικαλιστικούς λόγους «παίρνουν στο λαιμό τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους».

Ads

Η προθεσμία για την ανταλλαγή των τίτλων έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη στις 22:00 (ώρα Ελλάδας). Στην ανακοίνωσή του, το IIF επαναλαμβάνει πως τα μέλη της υποστηρίζουν σθεναρά την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα προσαρμογής και χρηματοδότησης για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.
 
Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής συμμετέχουν στη δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε η Ελλάδα με κινητές αξίες ύψους 81 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 39,3% των 206 δισ. ευρώ του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές.

Λίγη ώρα αργότερα, το IIF ανέβασε το ποσοστό αυτό στο 40,8% που σημαίνει 84 δισ. ευρώ, καθώς προστέθηκαν άλλες δύο συμμετοχές. Ειδικότερα, η Marfin Popular Bank Public (ΜΠΒ) και η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο PSI.
 
Συμμετοχή έχουν δηλώσει επίσης οι: Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.

Στο ποσό των τραπεζών, αν προστεθούν τα ομόλογα ύψους περίπου 18 δισ. ευρώ του Κοινού Ταμείου που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο πρόγραμμα PSI, και άλλα περίπου 2,7 δισ. ευρώ που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, κ.α, η συμμετοχή ξεπερνά το 50%.
 
Η συμφωνία για το PSI προβλέπει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5% και την ανταλλαγή των παλαιών με νέα ομόλογα που θα έχουν διάρκεια από 10 έως 30 έτη και μέσο επιτόκιο 3,65%.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KFW, Ούλριχ Σρέντερ, εξέφρασε την ανησυχία του ότι η εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας στο PSI μπορεί να είναι μικρότερη από το 60%, περίπτωση κατά την οποία, όπως είπε, θα υπήρχε ένα, κατά βάση μη ελεγχόμενο, πιστωτικό γεγονός.

Ads

Αβέβαιη παραμένει η έκβαση του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική Le Monde και o σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Ζαν Λεμιέρ. «Είναι αδύνατον να είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας», σημείωσε ο Λεμιέρ της BNP Paribas, επισημαίνοντας πάντως πως «η επιτυχία της προσφοράς είναι προς το συμφέρον όλων». Εκτίμησε μάλιστα ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να αναθεωρήσουν κάποιους από τους όρους του προγράμματος, αν αυτό χάσει τον εθελοντικό του χαρακτήρα.
 
Εξάλλου, ο κ. Λεμιέρ προειδοποίησε ότι μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας θα είχε «πολύ σοβαρές» συνέπειες για την ευρωζώνη.
 
Αισιόδοξοι ότι το PSI θα στεφθεί με επιτυχία, εμφανίστηκαν, πάντως, σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και ο Ευρωπαίος επίτροπος, Όλι Ρεν που αναφερόμενος στα σενάρια περί τρίτου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα, έκανε λόγο για υπόθεση που διακινείται από «Κασσάνδρες».
 
«Προβλέπω ότι θα υπάρξει επαρκής πλειοψηφία πιστωτών που θα δεχθεί τη συγκεκριμένη προσφορά», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στη Βαυαρική Τηλεόραση. «Χρειαζόμαστε την πλειοψηφία των δύο-τρίτων. Μετά από αυτό η Ελλάδα μπορεί να δεσμεύσει τους υπόλοιπους πιστωτές, στηριζόμενη στην απόφαση της πλειοψηφίας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Την Παρασκευή το πρωί θα ξέρουμε αν έχουμε πετύχει το στόχο. Είμαι αισιόδοξος».
 
Πεπεισμένος ότι η διαδικασία απομείωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους θα εξελιχθεί χωρίς εμπόδια, εμφανίζεται και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η ανταλλαγή των ομολόγων αναμένεται να εξελιχθεί χωρίς προβλήματα, διότι η διαδικασία παραμένει ενδιαφέρουσα για τον ιδιωτικό τομέα», αναφέρει, ενώ σε ερώτηση αν ανησυχεί για ενδεχόμενη ενεργοποίηση των Credit Default Swaps, απαντά: «Δεν είναι το σενάριο που υιοθετούμε. Το αντίθετο».

Όπως δήλωσε στην τηλεόραση του Bloomberg ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital Management και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του IIF, Χανς Χιούμς, το ποσοστό θα ξεπεράσει το 80%.

Με αγωγές απειλούν ορισμένα hedge funds
 
Πάντως, ορισμένα hedge funds αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, απειλώντας με ένδικα μέσα εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν βελτιώσει την προσφορά της. Σύμφωνα με το Reuters, διάφορα hedge funds που κατέχουν περίπου το ένα δέκατο των υπό ανταλλαγή ομολόγων κρατούν άκαμπτη στάση.
 
Αν τελικά επιλέξουν τη μη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, δεν αναμένεται να εκτροχιάσουν την προσπάθεια του PSI, αλλά θα μπορούσαν να εμπλέξουν την Ελλάδα σε μακρόχρονη και δαπανηρή δικαστική διαμάχη την ώρα που αυτή θα έπρεπε να αφοσιωθεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της.
 
«Γνωρίζω ότι διάφοροι επενδυτές εξετάζουν σοβαρά και ενεργά όλες τις επιλογές τους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστηρίων», δήλωσε ο Steven Friel της Brown Rudnick, μίας από διάφορες δικηγορικές εταιρίες που εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις.