Με αφορμή τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή κ.Θεοδόση Πελεγρίνη εξέφρασε την ανησυχία του για το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ads

Ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισε ότι το δημόσιο Πανεπιστήμιο απαξιώθηκε και σήμερα βρίσκεται μπροστά στα όρια της ισοπέδωσης και της διάλυσης.

“Το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται στήριξη και όχι διάλυση. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο χρειάζεται ενίσχυση, κατοχύρωση του μορφωτικού του ρόλου και του κοινωνικού του ρόλου” πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη οράματος ανασυγκρότησης και ενίσχυσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου, η οποία όπως είπε έρχεται να τελειώσει το έργο που άφησε ημιτελές η προηγούμενη κυβέρνηση με την ανεπιτυχή προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 16.

“Έρχεται να ιδιωτικοποιήσει εκ των έσω το δημόσιο Πανεπιστήμιο, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει σε Πανεπιστήμια Α.Ε., με μάνατζερς, με κατάργηση του αυτοδιοίκητου, πράγμα που θα οδηγήσει σε δίδακτρα στις προπτυχιακές σπουδές, σε απαξίωση του κοινωνικού ρόλου του δημόσιου Πανεπιστήμιου” είπε ο ίδιος.

Ads

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο αυτή η χώρα να επενδύσει στη γνώση, διευκρινίζοντας ότι “δεν μπορεί η γνώση να γίνει προνόμιο των λίγων, μόνο όσων θα έχουν την οικονομική δυνατότητα”. Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές, θα δώσουν πάλι το παρόν και θα αποτρέψουν τα σχέδια ισοπέδωσης του δημόσιου Πανεπιστήμιου.

Από την πλευρά του ο Πρύτανης Θεοδόσης Πελεγρίνης, ανέφερε ότι “συμμερίζεται το φόβο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για το ελληνικό Πανεπιστήμιο”, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να δοθεί μια διέξοδος.

“Από το 1975 και μετά το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση παρακμής. Το μαρτυρά το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλοι νόμοι έχουν έρθει να θεραπεύσουν τις αδυναμίες που έχει το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Και πράγματι πρέπει να πάμε μπροστά” είπε ο κ. Πελεγρίνης.

Ανέφερε δε, πως αναμένει γραπτό κείμενο από την κυβέρνηση,για να μπορέσει να γίνει διάλογος πάνω στις προτάσεις της κυβέρνησης με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του δημόσιου Πανεπιστήμιου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πρέπει “να διατηρηθεί η αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε”.