«Ο Παπανδρέου δεν άντεξε τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του», σημείωσε ενώπιον της ΚΟ της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς χρεώνοντας πλήρως στον πρωθυπουργό το ναυάγιο της προσπάθειας συνεννόησης για κυβέρνηση συνεργασίας. «Το ΠΑΣΟΚ σέρνεται μόνο του σε εκλογές, δεν μπορεί να κυβερνήσει», υπογράμμισε.

Ads

Μετά και τις εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκάλεσε για σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός. Την Τετάρτη, μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, ο κ. Σαμαράς ζήτησε ανοικτά για πρώτη φορά εκλογές.

Την Πέμπτη, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, επανέλαβε ότι είδε τη σχετική πρόταση του κ. Παπανδρέου ως ιστορική ευκαιρία για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. «Ο πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τίποτα από τα δύο ενώ αποδέχθηκε και να παραιτηθεί από το αξίωμά του ώστε να βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της αρχικής τους συνομιλίας, δεν υπήρξαν σημεία τριβής, ενώ αποκάλυψε πως έθεσε και το θέμα της κατάργησης του νόμου για την ιθαγένεια για τους μετανάστες, «με τη λογική πως δεν μπορούμε να προσελκύουμε καραβάνια λαθρομεταναστών».

Ads

«Και ενώ φαινόταν πως ήμασταν κοντά σε μια ιστορική ευκαιρία, ο κ. Παπανδρέου απέρριψε μόνος του αυτό που είχε προτείνει ο ίδιος. Για μια ακόμη φορά κινήθηκε μόνο και μόνο επικοινωνιακά», τόνισε ο κ. Σαμαράς, εκτιμώντας πως ο κ. Παπανδρέου δεν άντεξε τις πιέσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε ακόμη τον πρωθυπουργό «να μην προσπαθεί να χρεώνει στην αντιπολίτευση την κρίση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».