Την αντιμνημονιακή του ρητορική συνέχισε και στο Ζάππειο II o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς. Απέρριψε ουσιαστικά το ενδεχόμενο πολιτικής συναίνεσης με την κυβέρνηση, με την αιτιολογία ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» επανέλαβε την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του δημοσίου χρέους ώστε να καταστεί δυνατή η έξοδος από το μνημόνιο και ακολούθως ο δανεισμός από τις διεθνείς αγορές.

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μια αδιέξοδη οικονομική πολιτική, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν συνενοχή. Υποστήριξε ότι το οικονομικό πρόγραμμα που προτείνει η ΝΔ στοχεύει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με δημιουργικό σοκ και πως μόνον στη βάση του θα μπορούσε να επιτευχθεί εθνική ενότητα.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης η έξοδος από το μνημόνιο «σημαίνει ότι μπορώ να δανείζομαι από τις διεθνείς αγορές», όπως υποστήριξε στα «Νέα». Αυτός φαίνεται ότι είναι ο απώτερος σκοπός της πρότασης για έξοδο από το μνημόνιο. Από την άλλη, βέβαια, στην ίδια συνέντευξη αναφέρει πως ένας από τους λόγους που καταψήφισε το μνημόνιο πέρυσι είναι για την αποφυγή κοινωνικών εκρήξεων.

Οι βασικοί άξονες της «γαλάζιας» πρότασης, όπως ανέφερε ο κ. Σαμαράς, είναι ο συνδυασμός φορολογικών μειώσεων και τόνωσης της οικονομίας (μηδενικού κόστους), ο συνδυασμός ανάκαμψης και περικοπών δημόσιας σπατάλης και ο συνδυασμός μείωσης του ελλείμματος και απευθείας μείωσης του χρέους για να υποχωρήσουν τα spreads και να αλλάξει το κλίμα για την Ελλάδα διεθνώς.
Μέσα στους στόχους τους για την ανάκαμψη της οικονομίας εντάσσεται και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του κράτους, κατά τον κ. Σαμαρά.

Ads

Παρόλο που τονίζει την αναγκαιότητα της εξόδου από το μνημόνιο, δε φαίνεται να βιάζεται να πάει σε εκλογές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του: «Μας ενδιαφέρει πρωτίστως να πείσουμε την κοινωνία να μας δώσει σαφή εντολή […] όχι απλώς να αντικαταστήσουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον έλεγχο».