Αν και μετά την οικονομική κρίση του 2008 η οικονομική εμπιστοσύνη παγκοσμίως αρχίζει να ανακάμπτει, στην Ελλάδα η απαισιοδοξία είναι διάχυτη. Πιο συγκεκριμένα οι Έλληνες είναι οι πιο απαισιόδοξοι – ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες – για το οικονομικό τους μέλλον, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Pew Research Center σε 32 χώρες. 

Ads

Σε γενικές γραμμές Ευρωπαίοι, Ιάπωνες και Αμερικανοί πλέον εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας, σε αντίθεση με ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο και πάλι μόλις το 46% των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένοι με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες εμφανίζονται ανήσυχοι σε σχέση με το μέλλον, καθώς μόνο το 41% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ένα ανήλικο παιδί στη χώρα τους θα μεγαλώσει με καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους γονείς του. 

Οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς εμφανίζονται οι Γάλλοι, οι Ιάπωνες και οι Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα το 98% των Ελλήνων εκτιμούν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ κακή. Το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αναπτυγμένων χωρών, όπου το 51% εκτιμά ότι η οικονομία βελτιώνεται. Το αντίστοιχο ποσοστό στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι 45%. 

Ads

image

Στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, καθώς και στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, η αξιολόγηση των εθνικών οικονομικών συνθηκών είναι τώρα πιο θετική από ό,τι το 2007, αμέσως πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση. 

Σχεδόν έξι στους δέκα Αμερικανούς (58%) πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καλή. Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία τους έχει βελτιωθεί. Στην Ιαπωνία, το 41% σήμερα εκφράζει την άποψη ότι η οικονομία τους είναι σε καλή κατάσταση.

Η έρευνα του Pew Research Center διεξήχθη μεταξύ 34.788 ερωτηθέντων σε 32 χώρες από τις 16 Φεβρουαρίου έως και 28 Απριλίου του 2017.