Με δύο διαφορετικές προτάσεις προσέρχονται στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup Ελλάδα και εταίροι. Με τη Γερμανία να σκληραίνει τη στάση της, παρά τα μηνύματα κατά της λιτότητας που έστειλαν οι πλατείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη η συμφωνία διαφαίνεται αβέβαιη ακόμα. Βέβαια είναι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας στη διαπραγμάτευση, εν αναμονή της απάντησης των Ευρωπαίων. Βέβαιο κι ότι έρχονται πολλές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας.

Ads

Το κύμα υποστήριξης προς την κυβέρνηση όλο και μεγαλώνει, με τις συγκεντρώσεις που έγιναν από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μέχρι την ακριτική Γαύδο να είναι μαζικές. Η στήριξη στο μέχρι στιγμής κυβερνητικό έργο καθρεφτίζεται και στη δημοσκόπηση της Marc για την Εφημερίδα των Συντακτών, όπου ποσοστό 81,5% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με σωστό τρόπο, έναντι του 14,2% που θεωρεί την στρατηγική που ακολουθείται λάθος. Αισιόδοξοι ως προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων δηλώνουν οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 79,7% έναντι 13,4%, που εκτιμούν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ρήξη.

Μάλιστα στο ερώτημα το πως τα πηγαίνει η νέα κυβέρνηση σε σχέση με τις πριν τις εκλογές προσδοκίες των ερωτηθέντων, το 55,2% απαντά «καλύτερα», το 32,1% «όπως τα περίμενε» και μόλις το 6,8% «χειρότερα». Αναφορικά με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, 81% επιλέγουν θετικά σε αντίθεση με 13,4% που προτιμούν την επιστροφή στη δραχμή.

Τη μεγαλύτερη διείσδυση («σωστό») η κυβέρνηση την έχει στις κατηγορίες: 68,8% στους άνεργους, 60% στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, 57,1% στους συνταξιούχους και με 56,1% στους απασχολούμενους με οικιακά. Ηλικιακά, μεγαλύτερη στήριξη προσφέρουν οι κατηγορίες 18-34 ετών (72,2%) και 55 ετών και άνω (58,5%). Ως προς την κομματική τους τοποθέτηση, πλην των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (79,5%) και των ΑΝ.ΕΛΛ. (71,4%), υπέρ του σωστού τάσσονται: 60% Χρυσή Αυγή, 50% ΚΚΕ, 45,8% Αλλο Κόμμα, 40,1% Ν.Δ., 39,3% ΠΑΣΟΚ και 36,8% Το Ποτάμι.

Ads

image

Στο μεταξύ, σαρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο προετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Έθνους», το σχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στα οργανογράμματα των υπουργείων, νέα συστήματα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων, καθώς και τρία κύματα κινητικότητας για την αξιοποίηση προσωπικού. Στην ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού θα συνεισφέρουν με την τεχνογνωσία τους ειδικοί από Γαλλία, Δανία και ΗΠΑ, αναφέρει η εφημερίδα.

image

Αλλαγές έρχονται και στο συνταξιοδοτικό, με 2 εκατομ. ασφαλισμένους στο ΙΚΑ να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στη συνταξιοδότηση. Οχτώ κατηγορίες εργαζομένων αναμένεται να ευνοηθούν με γρήγορη έξοδο, ενώ αλλαγές θα υπάρξουν στους όρους αναφορικά με τη διαδοχική ασφάλισης αλλά και στα όρια ηλικίας, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

image

Με τον τίτλο «Πύλες της Κολάσεως» στο πρωτοσέλιδο της η εφημερίδα «Τα Νέα», γράφει πως η αυτοκτονία ενός νεαρού στο κέντρο κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα αποκάλυψε τις συνθήκες κόλασης που επικρατούν εκεί και άνοιξε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης. «Μια τραγωδία σε δόσεις – και χωρίς τον από μηχανής Θεό για να επέλθει η κάθαρση – είναι οι παρουσία των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας», γράφει στο κεντρικό σχόλιο της υπό τον τίτλο «Γόρδιος Δεσμός»  η εφημερίδα «Τα Νέα». «Με δεμένα τα χέρια από τη συμφωνία του Δουβλίνου, η χώρα μας έχει την υποχρέωση να διαχειριστεί την είσοδο και την παραμονή χιλιάδων απελπισμένων ανθρώπων – που θα γίνονται όλο και περισσότεροι λόγω της χαώδους κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρει. «Τα μέσα για τη στήριξη αυτών των ανθρώπων είναι πενιχρά, οι συνθήκες άθλιες – αλλά η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας ανοικτού τύπου όπου προσανατολίζεται η κυβέρνηση, θα ξαναφέρει στην επιφάνεια προβλήματα ασφάλειας τα οποία είχαν μειωθεί με τα κέντρα κράτησης», εκτιμά η εφημερίδα. «Πρόκειται για έναν γόρδιο δεσμό ο οποίος μάλιστα δεν κόβεται», καταλήγει.

image