Ενώ ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Παλαιστίνιες γυναίκες συνεχίζουν να πέφτουν θύματα του συνεχιζόμενου ισραηλινού πολέμου γενοκτονίας, να δολοφονούνται, να τραυματίζονται, να αιχμαλωτίζονται και να εκτοπίζονται.

Ads

Όπως αναφέρει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, κατά τη διάρκεια των 154 συνεχόμενων ημερών του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, περίπου 9.000 γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων μητέρων και εγκύων, έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των επιθέσεων των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

Επιπλέον, περίπου 60.000 γυναίκες υποφέρουν από υποσιτισμό και έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου 5.000 έγκυες γυναίκες στη Γάζα γεννούν κάθε μήνα κάτω από σκληρές, ανασφαλείς και ανθυγιεινές συνθήκες που προκαλούνται από τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, τον εκτοπισμό και την αναγκαστική προσφυγιά.

Ads

Αποτελούν το 49% του πληθυσμού, οι περισσότερες από αυτές είναι νέες, αντιμετωπίζοντας επιδεινωμένες συνθήκες υγείας – μεταξύ άλλων και ψυχολογικής – σύμφωνα με διεθνείς, περιφερειακές και τοπικές οργανώσεις.

Η Wissam Hamad έχασε τα μέλη της οικογένειάς της μετά τον εκτοπισμό της από τη γειτονιά Daraj στη γειτονιά Tal al-Hawa της πόλης της Γάζας λόγω των σφοδρών βομβαρδισμών από τανκς κοντά στον κυκλικό κόμβο Al-Maliya.

Οκτώ μέλη της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης της εξάχρονης κόρης της Hind, σκοτώθηκαν.

Η ίδια δήλωσε: «Η κόρη μου Hind σκοτώθηκε από τις σφαίρες της κατοχής μπροστά σε όλο τον κόσμο σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση, χωρίς κανείς να κινηθεί ή να παρέμβει για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο και τη σφαγή που διαπράχθηκε εναντίον μας».

Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι γυναίκες της Παλαιστίνης θα ζήσουν σε ειρήνη και ασφάλεια και ότι αυτός ο παράλογος πόλεμος που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα τερματιστεί.

Η Hajja Ni’ma Abu Sultan από τον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στο βόρειο τμήμα της Γάζας δήλωσε:

«Χάνουμε τους γιους μας και τους νέους μας που πεθαίνουν για να σώσουν τα παιδιά και τις μητέρες τους σε σκηνές και καταφύγια και να τους παρέχουν αξιοπρεπή μέσα διαβίωσης».

Η Abu Sultan έχασε τον γιο της ενώ περίμενε βοήθεια για την είσοδο στη βόρεια Γάζα στον κυκλικό κόμβο Nablusi κοντά στην παραλιακή οδό Al-Rashid στην πόλη της Γάζας.

Με δάκρυα στα μάτια πρόσθεσε:

«Σταματήστε τον πόλεμο, ω άνθρωποι, και δράστε για τη Γάζα. Η Γάζα πεθαίνει κάθε μέρα. Η Γάζα δεν είναι μια μεγάλη χώρα, αλλά ένα σημείο στο χάρτη. Τα παιδιά μας πέθαναν από την πείνα, έφαγαν ζωοτροφή και πήγαν να φέρουν αλεύρι, αλλά επέστρεψαν ως μάρτυρες μεταφερόμενοι σε κάρα».

Η Shaima Nasir, μια 25χρονη μητέρα από την Beit Hanoun, κρατώντας την κόρη της Sela, που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, δήλωσε:

«Ψάχνω γάλα για αυτό το μωρό γιατί δεν μπορώ να το θηλάσω. Δεν τρώω υγιεινά τρόφιμα και η κόρη μου θα πεθάνει από την πείνα. Θέλουμε φαγητό και μια αξιοπρεπή διαβίωση».

Η Νασίρ έδειξε την άλλη μικρή κόρη της που κρατούσε το χέρι της, λέγοντας:

«Τι φταίει αυτή που πεινάει; Περιμένουμε ώρες στις ουρές για να πάρουμε ένα κουτί γάλα και δεν το παίρνουμε».

Οι γυναίκες αυτές δεν έχουν βρει κανένα ασφαλές καταφύγιο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας και απηύθυναν έκκληση προς τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να μετατρέψουν τα λόγια τους σε πράξεις όσον αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αναλαμβάνοντας άμεση και σοβαρή δράση για να σταματήσει ο ανήθικος πόλεμος του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας, ως πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση της στοιχειώδους ανθρώπινης ζωής.