Στη «Διαύγεια» αναρτήθηκε η ΚΥΑ για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 718,65 ευρώ σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις φωτιές του Αυγούστου και γι’ αυτό έμειναν άνεργοι. Η απόφαση έρχεται καθώς οι φωτιές στην Αττική, την Εύβοια, και την Πελοπόννησο άφησαν πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά, αφού οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνταν κάηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Ads

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ποσού 718,65 ευρώ, που αντιστοιχεί σε 45 βασικά επιδόματα ανεργίας (45* 15,97 = 718,65 ευρώ) σε κάθε έναν από τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν ολικά ή μερικά από τις πυρκαγιές, οι οποίες έπληξαν περιοχές της χώρας τον Αύγουστο του 2021 και οι οποίοι κατέστησαν εξ αυτού του λόγου άνεργοι, επιδοτούμενοι ή μη.

Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης από τους δικαιούχους εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, στο ΚΠΑ 2 του τόπου εργασίας τους, στην οποία αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

  1. Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του δικαιούχου.
  2. Στοιχεία ταυτοπροσωπίας.
  3. Ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής του Ασφάλισης (AMΚΑ).
  4. Ο Αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου (ΑΦΜ).
  5. Ο αριθμός λογαριασμού σε μορφή IBAN οποιασδήποτε εμπορικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
  6. Οποιοδήποτε πρόσφορο στοιχείο δημόσιας αρχής, στην οποία εργαζόταν ο δικαιούχος, από το οποίο να προκύπτει η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η προσκόμιση του ανωτέρω δικαιολογητικού, η ολική ή μερική καταστροφή της επιχείρησης του εργοδότη θα διαπιστώνεται από Έκθεση Επιτόπιου Ελέγχου των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ της πληγείσας επιχείρησης (έδρα ή υποκατάστημα).

Ads

Η καταβολή θα γίνει, μετά τον έλεγχο και έγκριση των αρμοδίων Υπηρεσιών ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ του τόπου εργασίας τους. Η λήξη της καταβολής ορίζεται σε 60 ημέρες από την ημερομηνία έναρξης καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ. Για όσους κάνουν εγγραφή από σήμερα και ύστερα, να επιλέξουν την κατηγορία «Διακοπή λειτουργίας, λόγω ανωτέρας βίας (Πυρκαγιές Αυγούστου 2021)» ως την αιτία αναστολής της εργασιακής σχέσης.

Η διεύθυνση για την εγγραφή στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/ekdose-deltio… (gov.gr →  Εργασία και ασφάλιση  → Ανεργία →  Έκδοση δελτίου ανεργίας).

Μετά την εγγραφή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με κωδικούς TaxisNET ή ΟΑΕΔ και να επισυνάψουν βεβαίωση μερικής ή ολικής καταστροφής της επιχείρησης ή τουλάχιστον έγγραφο με τα στοιχεία της επιχείρησης (ΑΦΜ, Επωνυμία, Διεύθυνση), καθώς και αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Η διεύθυνση για την αίτηση είναι: https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/phusikes-katast… (gov.gr →  Πολίτης και καθημερινότητα →  Φυσικές καταστροφές →  Πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες με έδρα σε πυρόπληκτες περιοχές). Την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.