Για μια ακόμη φορά, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκαλεί για το ύψος και το περιεχόμενο των δαπανών του. 

Ads

Αυτή τη φορά, για την ανάθεση μια μελέτης που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και το αντικείμενο που θα εξετάσει. Πιο συγκεκριμένα με την απόφαση που υπεγράφη την Τρίτη και αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ανατίθεται απευθείας μέσω διαδικασίας τριών προσφορών, σε εταιρία της Κρήτης, μια μελέτη, ύψους 69.440 ευρώ για την «εκπόνηση ανάλυσης σχετικά με την ροή των διαδικασιών της υπηρεσίας Ασύλου και τον εντοπισμό των λόγων που δημιουργούνται bottlenecks και καθυστερήσεις στη διαδικασία». 

Προφανώς αυτό είναι ένα ερώτημα που θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά η ηγεσία του Υπουργείου και όχι αντικείμενο μελέτης ιδιωτών με τόσο μεγάλο κόστος. Μάλιστα, η ευκολία με την οποία δαπανώνται πόροι της Τεχνικής Βοήθειας του Ταμείου Ασύλου, έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Η δαπάνη χρηματοδοτείται από την «Τεχνική Βοήθεια του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης» με 75% χρηματοδότηση από την ΕΕ και 25% εθνικούς πόρους.

Ads

image
 

Οι δαπάνες του Υπουργείου Μετανάστευσης και το «άδειασμα» της Κομισιόν

Οι δαπάνες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έχουν γίνει κατ΄επανάληψη θέμα συζήτησης, με την Κομισιόν συχνά να κρατά αποστάσεις και αποκορύφωμα τα «μυστικά κονδύλια» που ενέκρινε για τον εαυτό του ο Υπουργός Νότης Μηταράκης . 

Μάλιστα, απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση των ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η αρμόδια επίτροπος της Κομισιόν Ίλβα Γιόχανσον απέκλεισε κάθε ενδεχόμενη σκέψη για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Toν Μάιο εξάλλου, αποκαλύφθηκαν από την Καθημερινή, έγγραφα διεθνούς οργανισμού που κάνουν λόγο για ατασθαλίες στις δαπάνες του Υπουργείου.