Σε συμφωνία για τη δυνατότητα παροχής δανείων ύψους 500 δις ευρώ από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕE (ESM), που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013, ήρθαν οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ. Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν συμφώνησαν να ενισχύσουν το ταμείο διάσωσης (EFSF) κάτι στο οποίο έπαιξε, σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο η άρνηση της Γερμανίας που ήταν κάθετα αντίθετη στην ενίσχυση των πόρων του.

Ads

Ο όγκος των διαθέσιμων πόρων του ESM θα επαναπροσδιορίζεται κάθε δεύτερο χρόνο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Επιπλέον χρηματοδότηση στο μόνιμο μηχανισμό θα παράσχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Tα 500 δις ευρώ είναι ουσιαστικά διπλάσια από τα κεφάλαια που μπορεί πρακτικά να δανείσει το EFSF χωρίς να υποβαθμιστεί η πιστοληπτική του αξιολόγηση. Αναφορικά με την πρόταση για μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε Ελλάδα και Ιρλανδία, την χαρακτήρισε ως μια από τις επιλογές των ηγετών της ΕΕ.

Όλι Ρεν: Ατυχείς οι δηλώσεις της τρόικας για την Ελλάδα

Νωρίτερα ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις της τρόικας για την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Επίτροπος Όλι Ρεν και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μέχρι τώρα εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα. Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ωστόσο και οι δυο πρόσθεσαν ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστούν.

Ads

Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για την απόλυτη εφαρμογή του μνημονίου παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση για συμπεριφορά κατώτερη των περιστάσεων. Πάντως ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ύπαρξη μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου με ορίζοντα το 2015 μέχρι τον Μάρτιο. Έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι οι προσπάθειες θα πέσουν στο κενό εάν οι αποφάσεις σε επίπεδο ευρωζώνης αποδειχθούν ανεπαρκείς.

«Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επίλυση του προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα ο δανεισμός με λογικά επιτόκια, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και η γενικότερη ευελιξία του μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση των κρίσεων. Από την πλευρά του ο Όλι Ρεν έκανε λόγο για «περιθώριο κινήσεων» για τη μείωση του κόστους δανεισμού τα επόμενα χρόνια για την Ιρλανδία. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα ισχύσει και για την Ελλάδα αφού στο παρελθόν έχει σημειωθεί πως για τις δυο χώρες θα υπάρξει κοινή τακτική.

Καμιά απόφαση για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας – Εντείνονται οι διαφωνίες

Την ίδια ώρα, Γερμανία και Γαλλία επιμένουν πως μέρος της ευρωπαϊκής λύσης πρέπει να αποτελεί και η υιοθέτηση του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» για το οποίο δεν πάρθηκε σήμερα καμιά απόφαση. Ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «προς το παρόν έχουμε πλήρη άγνοια για τα στοιχεία αυτού του Συμφώνου» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι σίγουρος για την αναγκαιότητα ενός νέου εργαλείου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωζώνη. Το σύμφωνο αναμένεται να απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 11ης Μαρτίου.