Σε κυρίαρχο θεσμό αναδεικνύεται με ποσοστό εμπιστοσύνης άνω του 80% σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, η οικογένεια, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, με τίτλο «50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση».

Ads

Στο κοινό που ερωτήθηκε περιλαμβάνονται τόσο όσοι έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει τις επιλογές γάμου/συμβίωσης και απόκτησης παιδιών όσο και όσοι ανήκουν σε θρησκευόμενους και μη.

Η κρίση ως καταλύτης

Η κρίση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση αυτή του ρόλου του θεσμού της οικογένειας και υπερβαίνει όλους τους συνήθεις διαχωρισμούς και τα δίπολα στα οποία αρεσκόμαστε στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών της Κάπα Research, Αλέξη Ρουτζούνη, η οικογένεια εκφράζει μια οικουμενικότητα που ξεπερνά τον κλασικό διαχωρισμό Αριστερά-Δεξιά, δεν εκφράζει πια ούτε τον συντηρητισμό της Δεξιάς ούτε την αμφισβήτηση της Αριστεράς.

Ads

Η σημασία της οικογένειας

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research το 2013, μέσα στην κορύφωση της κρίσης, το 72% των πολιτών προσέτρεχε για βοήθεια στην οικογένεια, όταν βρισκόταν μπροστά σε δυσκολίες.

Ένα αντίστοιχο ποσοστό της τάξεως του 68%, θα αντιδρούσε με τον ίδιο τρόπο και κατά τις σημερινές συνθήκες. Τι σημαίνει λοιπόν ο θεσμός της οικογένειας; Το νόημά της δεν έχει αλλάξει καθόλου μέσα στην τελευταία δεκαετία.

Ορίζεται και πάλι από την αγάπη, την υποστήριξη, καθώς και την αλληλεγγύη.

Οι γυναίκες και τα στερεότυπα

Στο πέρασμα του χρόνου ωστόσο, βλέπουμε μια μεταβολή των γυναικών στις επιλογές τους και στα στάση τους απέναντι σε παγιωμένα στερεότυπα πολλών ετών.

Μπορεί η δημιουργία οικογένειας να φαίνεται να είναι μια σημαντική προτεραιότητα στη ζωή ενός ανθρώπου και από τα δύο φύλα, ωστόσο τα ποσοστά διαφοροποιούνται ξεκάθαρα και φτάνουν στο 77% για τους άνδρες και στο 54% για τις γυναίκες, πρόκειται για μια μεγάλη απόκλιση της τάξεως των 23 μονάδων.

Τι γίνεται με το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»

Το τρίπτυχο «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» είναι μια κοινή παραδοχή στα αποτελέσματα της έρευνας ότι δεν συγκινεί ιδιαίτερα τις νεαρότερες γενιές.

Μπορεί ο θεσμός της οικογένειας να παραμένει αλώβητος στις προτιμήσεις των Ελλήνων την τελευταία δεκαετία, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Εκκλησία.

Μπορεί οι οικογενειακές συναθροίσεις να έχουν συνδεθεί με γιορτές της Εκκλησίας ωστόσο το παραπάνω σύνθημα δεν βρίσκει την ίδια ανταπόκριση με παλιότερα.

Η βία στην οικογένεια

Μπορεί τα αποτελέσματα της έρευνας να φέρνουν ψηλά την οικογένεια στην προτίμηση του κόσμου, ωστόσο, ιδίως μετά την οικονομική κρίση, αλλά και την πανδημία, αποκαλύπτονται και οι παθογένειες τους θεσμού.

Η ενδοοικογενειακή βία ακολουθεί ανοδική τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 27% των ερωτηθέντων το 2013 που υποστήριζαν ότι έχουν πέσει θύματα λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας μέσα στην οικογένεια, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει ανέλθει στο 41%.