Πέντε συμφωνίες, μεταξύ των οποίων και στρατηγική επενδυτική συνεργασία για τη δημιουργία ενεργειακού κέντρου στον Αστακό, υπέγραψαν η Ελλάδα και το Κατάρ, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών Γ. Παπανδρέου και Σείχη Χαμάντ Μπιν Τζάσεμ Μπιν Τζαμπρ Αλ Θάνι. Ο Αλ Θάνι γνωστοποίησε στον πρωθυπουργό την πρόσθεση της χώρας του να επενδύσει 5 δισ. δολ. στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας ότι «αυτή η προσφορά χρειάζεται παρακολούθηση, χρειάζεται αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να υλοποιηθούν».

Ads

«Το μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας που αφορά το ενεργειακό κέντρο του Αστακού, θέτει το πλαίσιο μιας πολύ σημαντικής επένδυσης στον ενεργειακό τομέα, σε μια εποχή που η Ελλάδα περνά οικονομικές δυσκολίες, αλλά αξίζει τέτοιες επενδύσεις από το εξωτερικό», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση με τον ομόλογό του, του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ εξέφρασε την «ειλικρινή βούληση της χώρας του για επενδύσεις και για να συνεργαστεί με τη φίλη Ελλάδα προς όφελος και των δύο λαών» και υπογράμμισε την ανάγκη προκειμένου να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια, «να απομακρυνθούμε από τη γραφειοκρατία». Για το λόγο αυτό, οι δύο πλευρές αποφάσισαν άμεσα τη δημιουργία «ολιγομελούς οικονομικής επιτροπής, η οποία θα εξετάζει πολύ γρήγορα τα οικονομικά σχέδια».

«Εκφράζω τη βούληση για επενδύσεις, αλλά χρειάζεται παρακολούθηση και αποφασιστικότητα από τις δύο πλευρές, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις και να πραγματοποιηθούν» υπογράμμισε.

Ads

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, με τον οποίο συζήτησε τις σημαντικές προοπτικές συνεργασίας με το Κατάρ, στον εμπορικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.

Στο μεταξύ, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη και ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Κατάρ, Δρ. Μοχάμεντ Σάλεχ Αλ Σάντα, υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας που αφορά στη διερεύνηση της δυνατότητας επενδύσεων στο χώρο του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).