Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Πέμπτη και την Παρασκευή τα φαρμακεία ολόκληρης της χώρας, μετά την απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Εξαίρεση τα φαρμακεία της Αθήνας και του Πειραιά, που αποφάσισαν να τηρήσουν διαφορετική στάση. Έτσι, σε Αθήνα και Πειραιά τα φαρμακεία θα είναι ανοιχτά, ωστόσο δεν θα χορηγούνται φάρμακα σε ασφαλισμένους των περισσότερων Ταμείων με πίστωση.

Ads

 
Ειδικότερα, επί πιστώσει φάρμακα θα χορηγούνται μόνο στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ και του ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγειάς Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας).
 
Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, στη μείωση του ποσοστού κέρδους, καθώς και στα χρέη που έχουν τα Ταμεία προς τους φαρμακοποιούς.
 
Στη συνεδρίασή του την Δευτέρα το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρης πανελλαδικής προειδοποιητικής απεργίας, καθώς και σειρά παράλληλων ενεργειών, όπως:
 

  • Προσφυγή στην Κομισιόν για την υπόθεση των καθυστερήσεων πληρωμών και τη διερεύνηση της περίπτωσης προσφυγών για το θέμα του ωραρίου.
  • Αγωγές για διαταγές πληρωμής.
  • Ανάθεση έρευνας σε εταιρία δημοσκοπήσεων για την αναγκαιότητα και συμμετοχή των φαρμακείων στην δημόσια υγεία.
  • Δημιουργία ραδιοφωνικών spot στην διάρκεια των κινητοποιήσεων και να τυπωθεί κείμενο ενημέρωσης για τι φέρνει ο νέος νόμος στην φαρμακευτική περίθαλψη.