Ερώτηση στους υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Εργασίας, με την οποία ζητούν τον ανακαθορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος προς τα πάνω προκειμένου να ενισχυθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης, κατέθεσαν 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι με το υφιστάμενο πλαίσιο, δικαιούχοι της ετήσιας εισοδηματικής ενίσχυσης είναι γονείς και κηδεμόνες που είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της ΕΕ, οι οποίοι έχουν παιδί που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι το 16ο έτος), με ετήσιο εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό) που δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

«Είναι εμφανές ότι το τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλό και σαν άμεση συνέπεια με δεδομένες τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε μία ενίσχυση που μπορεί να ανακουφίσει, έστω και ελάχιστα, την εισοδηματική τους κατάσταση», επισημαίνουν.

Ολόκληρη η ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Οικονομικών
– Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Εργασίας  Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ads

Σύμφωνα με το άρθρο 27 παρ. 3 & 4 του ν. 3016/2002 (ΦΕΚ. 110Α΄/17.05.2002) και στην παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 3879/21.09.2010 (ΦΕΚ. 163Α΄/21.09.2010) προβλέπεται ετήσια εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Επίσης  με την αριθ. 2/46354/00226/20.07.2012 Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ. 2204Β΄/26.07.2012 διευκρινίζεται  ο τρόπος εξόφλησης των δαπανών για την πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης.

Τα παραπάνω ορίζουν ότι δικαιούχοι είναι γονείς και κηδεμόνες που είναι Έλληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κρατών-μελών της Ε.Ε., οι οποίοι έχουν παιδί που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (μέχρι το 16ο  έτος), με ετήσιο εισόδημα (δηλωθέν ή τεκμαρτό) που δεν υπερβαίνει τις 3000 ευρώ.

Είναι εμφανές ότι το τεκμαρτό εισόδημα των 3000 ευρώ είναι υπερβολικά χαμηλό και σαν άμεση συνέπεια με δεδομένες τις τρέχουσες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενίσχυση που μπορεί να ανακουφίσει έστω και ελάχιστα την εισοδηματική τους κατάσταση.

Με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την προστασία και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες σκοπεύουν να προβούν, ώστε να ανακαθοριστεί προς τα πάνω το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και να επωφεληθούν της ενίσχυσης ομάδες με σοβαρές ανάγκες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στέφος Ιωάννης
Αντωνίου Χρίστος
Βαγιωνάκη Βάλια
Βάκη Φωτεινή
Γεννιά Γεωργία
Γεωργοπούλου – Σαλτάρη Έφη
Γιαννακίδης Στάθης
Γκιόλας Γιάννης
Δέδες Ιωάννης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θελερίτη Μαρία
Καββαδία Αννέτα
Καματερός Ηλίας
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καρακώστα Εύη
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά – Σιωροπούλου Χρυσούλα
Κυρίτσης Γιώργος
Κωστοπαναγιώτου Ηλίας
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νίκος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελής Θανάσης
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κώστας
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπγιάλας Χρήστος
Ντζιμάνης Γιώργος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παυλίδης Κώστας
Ρίζος Δημήτρης
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σιμορέλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ –Μπέττυ
Σπαρτινός Κων/νος
Στογιαννίδης Γρηγόρης
Συρίγος Αντώνιος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίρκας Βασίλης
Τσόγκας Γιώργος
Ψυχογιός Γιώργος