Με 4,3 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγεί το ελληνικό δημόσιο τα επενδυτικά σχέδια του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων. Η σχετική έγκριση του κονδυλίου πέρασε και από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ads

Το έργο είναι συνολικού ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 30 δωματίων και 60 κλινών, ενώ η επιφάνειά του ανέρχεται σε 9.420 τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης στον Σκορπιό ανέρχεται στα 165 εκατ. ευρώ. Θα διατηρηθούν και υφιστάμενα κτίρια, όπως η λεγόμενη «Ροζ Βίλα» της Χριστίνας Ωνάση, που θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε τουριστικό κατάλυμα.

Το νέο ξενοδοχείο εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης επένδυσης για το VIP Exclusive Club στο νησί. Η επένδυση περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – το κύριο τουριστικό συγκρότημα, κέντρο πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εγκαταστάσεων, φάρμα, αμφιθέατρο, ελικοδρόμιο και επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 130 νέες θέσεις εργασίας κατά την λειτουργία του.

Το αξιοσημείωτο είναι είναι ότι τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και Τουρισμού, εγκρίθηκε η χωροθέτηση του σχεδίου, αυτό παρουσιαζόταν ως επενδυτικό σχέδιο που θα υλοποιηθεί αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.

Επιπλέον, ο Ριμπολόβλεφ είναι ο 391ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη, με περιουσία που σύμφωνα με το Forbes φτάνει στα 6,7 δισ. δολάρια.

Ads

Ήταν ιδιοκτήτης της ρωσικής εταιρείας παραγωγής καλιούχου λιπάσματος Uralkali, είναι ιδιοκτήτης της ΑΣ Μονακό και βασικός επενδυτής της Τράπεζας Κύπρου. Από το 2013 είναι και ιδιοκτήτης του Σκορπιού δια της κόρης του, Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, η οποία αγόρασε το νησάκι από την Αθηνά Ωνάση έναντι 100 εκ. σε βρετανικές λίρες. Πριν λίγους μήνες, ο μεγιστάνας της Ρωσίας ανακοίνωνε πως θα επενδύσει 165 εκατ. ευρώ για την μετατροπή του ιδιωτικού ελληνικού νησιού στην Λευκάδα σε ένα πολυτελές θέρετρο. Πλάνο του είναι να μετατρέψει το νησάκι σε luxury resort για κροίσους.

Γεγονότα που καθιστούν την οικονομική συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, εν μέσω πανδημίας και πολλαπλών ελλείψεων, τουλάχιστον γεμάτη ερωτηματικά.