Ο Βραζιλιάνος Βαντερλέι ντε Λίμα έτρεξε ξανά τη διαδρομή που του άλλαξε τη ζωή, στον 40ό Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. 19 χρόνια πριν, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, έχασε το χρυσό μετάλλιο όταν ένας άνδρας έπεσε πάνω του στο 36ο χιλιόμετρο στο ύψος του Χολαργού και τον έσπρωξε μέχρι το πεζοδρόμιο.

Ads

Ο τρόπος που διαχειρίστηκε την «επίθεση» τότε, του χάρισε πέρα από το χάλκινο μετάλλιο και το βραβείο Πιερ ντε Κουμπερτέν, ένα ειδικό βραβείο της ΔΟΕ που δίνεται σε αθλητές που με τη στάση τους αποτελούν παραδείγματα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Σήμερα, στα 54 του πλέον, ολοκλήρωσε τη διαδρομή στην 140η θέση σε χρόνο 2:54:29, κάτω από τις τρεις ώρες που ήταν ο στόχος του. Μάλιστα στο 36ο χλμ. στο σημείο όπου το 2004 του επιτέθηκε ένας θεατής, σήμερα είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί Βραζιλιάνοι για να τον αποθεώσουν.

Γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο που βρέθηκε στο Καλλιμάρμαρο, όπου στην τελική ευθεία μπήκε μαζί με τον προπονητή του και έφερε στις μνήμες το μακρινό 2004. Εκεί όπου είχε μπει στον τερματισμό κάνοντας τον πανηγυρισμό-αεροπλάνο.

Ads
© ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Παρά την εξάντλησή του από τη ζέστη και τις δυσκολίες του αγώνα, απόλαυσε «κάθε στιγμή του ιστορικού αυτού αγώνα που έχει μέσα στην καρδιά του», όπως δήλωσε στον ΣΕΓΑΣ.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SEGAS (@segas.gr)