Ποσό ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε το ελληνικό δημόσιο από την επανέκδοση ομολόγου με κουπόνι 5,9%, λήξης τον Οκτώβριο του 2022, όπως ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ΟΔΔΗΧ .
H τιμή cut-off διαμορφώθηκε στο 99,05.
«Η επανέκδοση έρχεται να εξομαλύνει τεχνικές δυσχέριες σε αυτό το σημείο της καμπύλης των ελληνικών ομολόγων, που δημιουργούνται από θέσεις short μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών», δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου.
Η αποκλιμάκωση των spreads θα γίνει σταδιακά και μετά το Μάιο, αφού όλες οι αγορές ξέρουν ότι η Ελλάδα θα έχει αυξημένες ταμειακές ανάγκες μέχρι τότε, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους Πέτρος Χριστοδούλου στο ρ/σ Θέμα 989.
«Ήταν σημαντικό που βγήκαμε και θέλαμε και πήραμε το ποσό που θέλαμε. Θεωρώ ότι έτσι εφησυχάζονται οι αγορές. Το πακέτο της Ευρώπης είναι ένα αχρείαστο πακέτο αφού δε σκοπεύουμε ούτε θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Μόνοι μας θα βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας. Αυτή τη φορά απαντήσαμε στις αγορές ότι βγήκαμε και σηκώσαμε τα λεφτά. Και εγώ θα ήθελα να είχα περισσότερες προσφορές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πείσουμε σταδιακά τους επενδυτές», είπε ακόμη ο κ. Χριστουδούλου.
Σημείωσε επίσης ότι «μετά το Μάιο θα μας μένουν 21 δις να δανειστούμε. Στους πρώτους 5 μήνες θα έχουμε πάρει το 60% με αυξημένα επιτόκια. Το 2011 μέχρι το 2013 θα έχουμε μεγάλες λήξεις. Κανείς δε λέει πως θα θέλαμε πιο άμεσο αποτέλεσμα. Σιγά σιγά θα κλείσουν και τα spreads. Αυτό εξαρτάται και από το πώς θα πάει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Μπορούμε να πείσουμε, όχι να επιβάλλουμε. Το σημαντικό είναι να μη δανειζόμαστε πάνω από 6%. Μέχρι τέλος Μαΐου θα δανειστούμε άλλα 12 δις».
Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει την επανέκδοση του 20ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου ως επιβεβλημένη για τεχνικούς λόγους. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι:
«Λόγω της τεχνικής έλλειψης του συγκεκριμένου ομολόγου αναφοράς και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην δευτερογενή αγορά με τους Βασικούς Διαπραγματευτές η επανέκδοσή του ήταν επιβεβλημένη. Λόγω της έλλειψης αυτού του τίτλου στην αγορά μερικοί Βασικοί Διαπραγματευτές είχαν αρχίσει να μην κάνουν τιμές σ’ αυτόν τον τίτλο επηρεάζοντας την εμπορευσιμότητα του τίτλου αυτού προς και από τους επενδυτές μας.
Η παραπάνω πρακτική είναι διαδεδομένη στις αγορές των κυβερνητικών ομολόγων της Ευρωζώνης.
Η επανέκδοσή του (ύψους 390 εκατ ευρώ) έγινε σε απόδοση που είναι προς όφελος του εκδότη. Στην δεδομένη περίπτωση οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω από την συγκεκριμένη λήξη ήταν 39-44 μονάδες βάσης υψηλότερες από την απόδοση που το εκδώσαμε 6,00%. (π.χ. το ομόλογο με λήξη 20/3/24 και τοκομερίδιο 4,70% έχει μέση απόδοση 6,39%, ενώ το ομόλογο με λήξη 19/6/20 και τοκομερίδιο 6,25% έχει μέση απόδοση 6,44%).
Η επανέκδοση αυτή για εύλογους λόγους δεν διατέθηκε σε ιδιώτες επενδυτές».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >