Την τιμητική του έχει ο μπακαλιάρος στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου. Η πλειονότητα των ελληνικών νοικοκυριών προγραμματίζουν να καταναλώσουν, σύμφωνα με το έθιμο, το ιδιαίτερα δημοφιλές ψάρι της ελληνικής κουζίνας στο γνωστό πιάτο με τη σκορδαλιά. Αυτή όμως είναι και η στιγμή που μας εφιστά την προσοχή η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος να προσέξουμε, γιατί δίνεται η ευκαιρία σε επιτήδειους να παραπλανήσουν το καταναλωτικό κοινό, προσφέροντάς του (με την ίδια τιμή) στην αγορά, ένα άλλο ψάρι το οποίο παρουσιάζεται ως μπακαλιάρος, πλην όμως δεν είναι.

Ads

Το ψάρι αυτό λέγεται λινγκ και ήδη η ΕΕΚΕ έχει διαπιστώσει, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση ότι βρίσκεται στις προθήκες των ιχθυοπωλείων.

Τι πρέπει να προσέξουμε στην αγορά μπακαλιάρου

Σύμφωνα με την ΕΕΚΕ το καταναλωτικό κοινό της χώρας για το γιορτινό τραπέζι της 25ης Μαρτίου πρέπει να προσέξει τα εξής για τον μπακαλιάρο ή βακαλάο:

  • Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Η Ελληνική αγορά προμηθεύεται τον μπακαλιάρο κυρίως από τον Ατλαντικό και την Ισλανδία, Φιλανδία και Νορβηγία και Νήσων Φερόε.
  • Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο, επομένως έχει μεγάλη σημασία να ελέγχουμε τις ταμπέλες του ιχθυοπωλείου. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λινγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. ΙΣΛΑΝΔΙΑΣ.
  •  Τόσο ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λινγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
  • Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
  • 1Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.