Βαρύ πρόστιμο στον ΔΕΣΦΑ, τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου, επέβαλλε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την αιτιολογία ότι αρνήθηκε να παραλάβει ιδιωτικό φορτίο υγροποιημένου αερίου που είχαν εισαγάγει πέρυσι τον Δεκέμβριο η κοινοπραξία Βαρδινογιάννη-Μυτιληναίου.

Ads

Η ολομέλεια της ΡΑΕ επέβαλε πρόστιμο 250.000 ευρώ στον ΔΕΣΦΑ, ενώ παράλληλα η μητρική του εταιρεία, ΔΕΠΑ, παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού επειδή την ίδια περίοδο παρεμπόδισε την εταιρεία Αλουμίνιον της Ελλάδος να χρησιμοποιήσει το δίκτυο. Για το ίδιο θέμα έχει επιληφθεί και η γενική διεύθυνση εσωτερικής αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία εξετάζει τα προσκόμματα που έθεσε ο ΔΕΣΦΑ στη λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου, η οποία έχει απελευθερωθεί στα χαρτιά από το 2005.

Δεν αποκλείεται οι όμιλοι Βαρδινογιάννη και Μυτιληναίου να εγείρουν πλέον αποζημιώσεις από τον ΔΕΣΦΑ για τη ζημιά που υπέστησαν, καθώς λόγω της άρνησης του διαχειριστή να παραλάβει τις ποσότητες, υποχρεώθηκαν να μεταπωλήσουν σε χαμηλότερες τιμές τα 65.000 κ.μ. αερίου που είχαν εισαγάγει.