Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου μαζί με το σωματείο εργαζόμενων στη ΜΚΟ «Άρσις» για την Τετάρτη 11 Μαρτίου, καλώντας να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Ads

Τα δύο σωματεία ζητούν την κατάργηση του νέου νόμου για το Άσυλο και την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία και στις ΜΚΟ.

Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο σωματείων, ο νέος νόμος που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2020 «καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και περιορίζει δραματικά τόσο την πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου, όσο και τη διασφάλιση του ίδιου του δικαιώματος για διεθνή προστασία». Επίσης, σημειώνουν ότι «στο σύνολό του ο νόμος εισάγει τιμωρητικές και θεσμικά ρατσιστικές διατάξεις, που θέτουν εκτός διαδικασιών ασύλου ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων διεθνούς προστασίας».

Ads

Με το νέο νόμο, εξάλλου, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Ασύλου ωθούνται «σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς τους». Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ «εργάζονται υπό καθεστώς επισφάλειας, υπογράφοντας επαναλαμβανόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και υπό το συνεχή φόβο απόλυσης, ενώ στην πράξη καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», την ώρα που «οι διοικήσεις των ΜΚΟ απειλούν τους εργαζόμενους των ΜΚΟ με απολύσεις πανελλαδικά».

Στηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι «στηρίζει την 24ωρη πανελλαδική απεργία των μόνιμων και συμβασιούχων εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 και το συλλαλητήριο στις 11:00πμ, στην πλατεία Συντάγματος, με αιτήματα:

Μόνιμη και σταθερή δουλειά σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για τους/ις εργαζόμενους/ες στην Υπηρεσία Ασύλου.

Να ενισχυθούν άμεσα με προσωπικό και οικονομικούς πόρους οι Υπηρεσίες Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και οι Υγειονομικές και Εκπαιδευτικές Δομές στις περιοχές που δέχονται τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλουμε τις δηλώσεις του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Μηταράκη, ο οποίος με δηλώσεις του προσπάθησε να αποτρέψει τους εργαζόμενους, στην υπηρεσία ασύλου, από την πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει».