Τον Απρίλιο του 2007, η εφημερίδα Journal de Quebec απαγόρευσε την είσοδο των δημοσιογράφων της στο χώρο εργασίας τους, επειδή εκείνοι αρνήθηκαν να δεχτούν επέκταση του ωραρίου τους από 32 σε 37,5 ώρες, προκειμένου να παράγουν περισσότερη εργασία για το website της εφημερίδας, χωρίς αντίστοιχη αύξηση μισθού.
Είναι γνωστό πως πολλές εφημερίδες με ηλεκτρονικό περιεχόμενο ζητούν από τους δημοσιογράφους τους να διατηρούν και blog, εκτός από το να γράφουν άρθρα. Κάτι τέτοιο σημαίνει ατέλειωτες ώρες εργασίας, υπερεργασία που συχνά δεν πληρώνεται ή κακοπληρώνεται αλλά και επιπτώσεις στην υγεία.
Η εφημερίδα New York Times μιλάει για νέα τάξη εργατών: εργάτες της πληροφορίας. Πρόκειται για bloggers που εργάζονται ασταμάτητα, συχνά σε βάρος της υγείας τους. Ειδικά οι δημοσιογράφοι εφημερίδων, που διατηρούν online περιεχόμενο, αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση.
Οι bloggers, όμως, διαμαρτύρονται και για συμπτώματα όπως ξαφνικές αυξομειώσεις βάρους, αϋπνία και υπερβολικό άγχος. Σύμφωνα πάλι με την εφημερίδα New York Times, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ως αιτία θανάτου το υπερβολικό blogging. Στη νέα οικονομία, όμως, που ανθίζει στο Διαδίκτυο, και καθώς τα όρια ανάμεσα στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία και το blogging γίνονται ολοένα και πιο δυσδιάκριτα, έχουμε τα πρώτα θύματα: τη δημοσιογραφική έμπνευση και ποιότητα.
Μετάφραση σκίτσου: «Είχα το δικό μου blog για λίγο, αλλά αποφάσισα να επιστρέψω στο άσκοπο και ασταμάτητο γάβγισμα.»
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >