Την πρώτη επίσημη συγκέντρωση  διοργανώνει το δίκτυο «Ηλιόσποροι» οι οποίοι ζητούν μια άλλη πολιτική για τα ναρκωτικά δίνοντας έμφαση στην πρόληψη.

Ads

Με σύνθημα το «Yes We Cannabis» (μια παραλλαγή του προεκλογικού συνθήματος του Μπαράκ Ομπάμα  “Yes We Can”) η πρόταση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στην πολιτεία της Καλιφόρνια το 2010 άνοιξε ο δρόμος και στον παγκόσμιο χάρτη για την ενθάρρυνση της χρήσης μαριχουάνας.

Στην Ελλάδα ένα ανάλογο αίτημα ξεκινάει από το δίκτυο των «Ηλιόσπορων» υπέρμαχοι της αντιαπογορευτικής κίνησης. Η εκδήλωση-συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο 9 Μαΐου 2015 στη 1μμ στην πλατεία Συντάγματος.

Στην ανακοίνωση του το δίκτυο αναφέρει ότι:

“Ήρθε η ώρα να γίνεις η αλλαγή που ονειρεύεσαι. Ήρθε η ώρα να γίνεις μέρος της ιστορίας. Η κάνναβη θα γίνει νόμιμη μόνο αν η κοινωνία, μόνο αν εσύ το διεκδικήσεις δημόσια και υπεύθυνα.

Ads

Ήρθε η ώρα της απελευθέρωσης, φτάνει πια με την υποκρισία. Η κάνναβη δεν είναι ναρκωτικό, είναι βοτάνι θεραπευτικό. Οι χρήστες δεν είναι εγκληματίες, εγκληματικές είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Η χρήση και κατάχρηση ουσιών δεν είναι ζήτημα δημόσιας τάξης αλλά δημόσιας υγείας. Όποιοι στηρίζουν την απαγόρευση και την καταστολή, αντί για την πρόληψη και τη θεραπεία, στηρίζουν τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα.

Η ναρκω-απαγόρευση έχει διογκώσει το πρόβλημα της κατάχρησης ουσιών αντί να το λύσει. Δεν έχει καταφέρει να μειώσει ούτε τη ζήτηση (περισσότεροι χρήστες), ούτε και τη προσφορά ουσιών που διατίθενται σε περισσότερες ποσότητες από ποτέ, ενώ η μαφία θησαυρίζει και οι χρήστες εξακολουθούν να διώκονται ως εγκληματίες.

Πορτογαλία, Ισπανία, Τσεχία, Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ, Ουρουγουάη, αλλά και 24 Πολιτείες των ΗΠΑ, όλες έχουν δοκιμάσει εναλλακτικά μοντέλα αποποινικοποίησης της χρήσης ή/και νόμιμης ρύθμισης της παραγωγής και κατανάλωσης κάνναβης για προσωπική -θεραπευτική ή ψυχαγωγική- χρήση, με θεαματικά αποτελέσματα.

Πλέον τα επιστημονικά δεδομένα και οι καλές πρακτικές από τις άλλες χώρες συνηγορούν ότι η απαγόρευση και η καταστολή έχουν αποτύχει, ενώ υπάρχουν και εφαρμόζονται με επιτυχία άλλα μοντέλα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και της χρήσης ουσιών.
Δυστυχώς όμως οι πολιτικές και η νομοθεσία στην Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζεται σε ιδεοληψίες και ηθικό πανικό. Ένα πράγμα λέμε από την αρχή, η αλήθεια είναι η καλύτερη πρόληψη. Βοήθησε να μεταφέρουμε το μήνυμα της αλήθειας και της υπευθυνότητας παντού.”

Το εγχείρημα υποστηρίζεται από τους: Ηλιόσποροι, Κενό Δίκτυο, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”, Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ, Greenman team, Gr420.info, Cannabishellas.com,Κόψε μια τζιβάνα- T-LAY TV, Tzivana.gr, Medical Mediterranean Genetics.