Αβέβαιο είναι το μέλλον της δημόσιας μονάδας απεξάρτησης «18 ΑΝΩ» λόγω του σχεδιαζόμενου κλεισίματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, στο οποίο εντάσσεται διοικητικά. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη λόγω των περικοπών στη χρηματοδότηση και της αποχώρησης εργαζομένων μέσω της διαθεσιμότητας, όπως αναφέρει στο tvxs.gr η ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του 18 ΑΝΩ Κατερίνα Μάτσα, σημειώνοντας παράλληλα, ότι υπάρχει ανάγκη θεραπευτικής παρέμβασης στις φυλακές, όπου δίνονται σε τεράστιες ποσότητες ψυχοφάρμακα σε κρατουμένους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εξάρτηση από αυτά. Της Κατρίν Αλαμάνου
«Υπάρχει ο κίνδυνος να καταρρεύσει η μονάδα, να μην μπορεί πλέον να λειτουργήσει», επισημαίνει η κ. Μάτσα, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό τον λόγο «το 18 ΑΝΩ έδωσε την Τρίτη συνέντευξη Τύπου, καλώντας το κοινωνικό σύνολο να σταθεί στο πλάι του».
Οι περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν δημιουργήσει προβλήματα «σε ό, τι αφορά τη διατροφή και τα λειτουργικά έξοδα». Παράλληλα, τονίζει η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας, «ήρθαν νέα μέτρα που επιδείνωσαν την κατάσταση». Μάλιστα, «για τις τοξικολογικές εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διαδικασία της απεξάρτησης, το κονδύλι μειώθηκε στο ¼ αυτού που χρειάζεται η μονάδα. Χρειάζονταν 280.000 ευρώ τον χρόνο και δόθηκαν 50.000 ευρώ», σημειώνει. Ως αποτέλεσμα δεν μπορούν να γίνουν όλες οι τοξικολογικές εξετάσεις, ένα από «τα βασικότερα στοιχεία για την ορθή λειτουργία της μονάδας».
Επιπλέον, «μπήκαν σε διαθεσιμότητα οι οδηγοί του 18 ΑΝΩ, οι οποίοι έχουν προσληφθεί με ειδική προκήρυξη, έχουν ειδικά προσόντα και είναι ειδικά εκπαιδευμένοι να λειτουργούν ως θεραπευτές», αναφέρει στο tvxs.gr η κ. Μάτσα, εξηγώντας ότι «δεν μπορεί ο καθένας να οδηγήσει αυτοκίνητο που μεταφέρει θεραπευόμενους». Πέραν αυτού, με την αποχώρηση των οδηγών, αυτομάτως σταματάει η «ψυχοεκπαιδευτική δραστηριότητα», η οποία προβλέπεται από τη θεραπεία. Οι θεραπευόμενοι, δηλαδή, προβλέπεται να «μεταφέρονται σε μουσεία, σε εκθεσιακούς χώρους, σε χώρους δηλαδή που μπορούν να έρθουν επαφή με τον πολιτισμό και το κοινωνικό σύνολο», ώστε τα βιώματα αυτά «να εισαχθούν στη θεραπεία τους, στις ομάδες Τέχνης και άλλες». Σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της θεραπείας ουσιαστικά μπαίνει τέλος.
Συν τοις άλλοις «έχουν εκκενωθεί πολλές θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, ενώ λόγω της κρίσης έχουν φύγει αρκετοί θεραπευτές στο εξωτερικό. Για τις θέσεις αυτές δεν έχουν βγει προκηρύξεις. Ζητάμε να μην απολυθεί κανένας από το προσωπικό και να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η μονάδα σωστά. Είναι η μόνη ελπίδα των θεραπευόμενων να ζήσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά, η κ. Μάτσα.
«Φρένο» και στο σχολείο των θεραπευόμενων
Ένα ακόμη πολύ σοβαρό πλήγμα για το 18 ΑΝΩ αποτελεί το γεγονός ότι «το υπουργείο αρνείται να στείλει καθηγητές για το σχολείο της μονάδας», το οποίο ουσιαστικά «υπολειτουργεί και υπάρχει ακόμη χάρη στις προσπάθειες εθελοντών καθηγητών», υπογραμμίζει η ψυχίατρος και πρώην διευθύντρια της μονάδας απεξάρτησης. Στο σχολείο του 18 ΑΝΩ, «δίνεται η δυνατότητα σε θεραπευόμενους που έχουν διακόψει το σχολεία -που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία- να το συνεχίσουν. Μάλιστα, υπάρχουν παιδιά που έχουν δώσει Πανελλήνιες, έχουν επιτύχει και εν συνεχεία σπούδασαν», σημειώνει. Τώρα, «η κυβέρνηση κλείνει τον δρόμο στα παιδιά αυτά να κατακτήσουν τη γνώση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η απαξίωση του προγράμματος από την κυβέρνηση είναι πολύ μεγάλη», προσθέτει, αναφέροντας ενδεικτικά «την απόφαση που ελήφθη πρόσφατα, ότι την εκπροσώπηση του 18 ΑΝΩ σε θεσμικά όργανα -όπως η Επιτροπή κατά των Ναρκωτικών η οποία δίνει λόγο στον πρωθυπουργό- αναλαμβάνει ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ)». Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς «δεν ταυτίζεται η ψυχική διαταραχή με την εξάρτηση», σχολιάζει η επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας. «Ο διευθυντής του ΨΝΑ ο οποίος διορίστηκε από τον υπουργό πριν λίγους μήνες δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη φιλοσοφία της μονάδας, δεν την ξέρει. Πώς μπορεί να εκπροσωπήσει έναν χώρο που δεν τον γνωρίζει;», αναρωτιέται.
«Στον αέρα» το 18 ΑΝΩ λόγω λουκέτου στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο
Ο διοικητής του ΨΝΑ δήλωσε πρόσφατα ότι επισπεύδεται έως το τέλος του 2015 το κλείσιμο του ιδρύματος ενώ «κανείς δεν έχει δώσει καμία έγκυρη εικόνα για το τι σχεδιάζεται για το 18 ΑΝΩ μετά το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου», όπως αναφέρει η κ. Μάτσα. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υποβαθμιστεί η δημόσια μονάδα απεξάρτησης, προκειμένου τον ρόλο της θεραπείας των εξαρτημένων να τον αναλαμβάνουν ιδιώτες», επισημαίνει η ίδια.
Εξάλλου, «ήδη υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια κέντρα, τα οποία μόνο επιστημονικά δεν κάνουν τη δουλειά τους. Λειτουργούν παρανόμως, χωρίς άδεια από τον ΟΚΑΝΑ ενώ το κράτος κάνει τα “στραβά μάτια”». Εάν κλείσει το 18 ΑΝΩ και η απεξάρτηση γίνει υπόθεση των ιδιωτικών επιχειρήσεων «άνθρωποι θα πεθαίνουν σαν τις μύγες, διότι τι έχει να πληρώσει η οικογένεια του τοξικομανή που έτσι κι αλλιώς είναι εξαντλημένη και ό, τι είχε το έχασε όσο ήταν το παιδί της στα ναρκωτικά;», υπογραμμίζει.
Κατεσταλμένοι από τα ψυχοφάρμακα οι κρατούμενοι στις φυλακές
Ανάμεσα στα αιτήματα του 18 ΑΝΩ είναι να του δοθεί η δυνατότητα να κάνει «ουσιαστική παρέμβαση στις φυλακές, η οποία μέχρι τώρα ήταν συμβουλευτική», σημειώνει η κ. Μάτσα, προσθέτοντας ότι «ζητάμε να γίνει και θεραπευτική». Πέραν του γεγονότος ότι «τα ναρκωτικά μπαίνουν άνετα στη φυλακή» και ότι «ο μισός πληθυσμός των φυλακών είναι εξαρτημένος», επιπλέον, «χορηγούνται σε τόσο μεγάλες ποσότητες ψυχοφορμάκα στους κρατούμενους, για να είναι κατεσταλμένοι, που τελικά καταλήγουν να είναι εξαρτημένοι από αυτά», τονίζει, τέλος, η Κατερινά Μάτσα.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >