Εύθραυστες ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Ζάππειο Μέγαρο την Παρασκευή το βράδυ, ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου Συνέδριου της Νέας Δημοκρατίας, στο οποίο παρευρέθηκε και παρακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όπως επίσης και ο Κώστας Καραμανλής.

Ads

Με το βλέμμα του στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αναφέρθηκε στην γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα που έγινε μπροστά στην είσοδο του αστυνομικού τμήματος Αγίων Αναργύρων το βράδυ της 1ης Απριλίου, προσπαθώντας αφενός να κατευνάσει την πλειοψηφική κοινωνική κατακραυγή για την αποτυχία των αρχών να αποτρέψουν το έγκλημα, και αφετέρου να “ψιθυρίσει” τους εκλογικούς, κομματικούς στόχους των Ευρωεκλογών στο “αυτί” του λεγόμενου “σκληρού” δεξιού ψηφοφόρου, ανάμεσά τους και αστυνομικοί – εκλογείς.

Όταν «μια κοπέλα δολοφονείται έξω από αστυνομικό τμήμα σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε, και συνέχισε, για λίγα λεπτά, στο ίδιο θέμα, πριν μεταφερθεί προς τους βασικούς πολιτικούς του στόχους.

«Ναι, περιστατικά όπως αυτά αμαυρώνουν όσα θετικά έχουμε πετύχει. Και ναι, τα περιπολικά πρέπει να γίνουν και ταξί για να φυλάξουν τον πολίτη, όπως γίνονται και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά», είπε και πρόσθεσε: «Ναι, οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους, έχοντας όμως τη δική μας κατανόηση και στήριξη εάν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους».

Ads

Ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε καθόλου στο δυστύχημα των Τεμπών σε όλη την διάρκεια της ομιλίας του, αλλά ούτε και στις υποθέσεις των υποκλοπών και της διαρροής emails.

Πρόοδος και ακρίβεια μαζί

Παρόλα αυτά, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου», είπε.

Για την οικονομική ακρίβεια, είπε πως «ξέρουμε ότι η ακρίβεια πιέζει. Όμως όλα αυτά δείχνουν μία συνεχή προσπάθεια. Τα πράγματα αργά και σταθερά γίνονται καλύτερα», όπως επίσης ότι «δεν γίναμε παράδεισος, αλλά με συνεχή προσπάθεια τα πράγματα γίνονται καλύτερα».

Κατά τα άλλα, «ανακαινίζονται δεκάδες νοσοκομεία, οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις επεκτείνονται παντού, έχει αυξηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, αυξήθηκαν και οι μισθοί σημαντικά, δίνουμε και πρέπει να δώσουμε περισσότερα πρόσθετα κίνητρα προκειμένου στο εξής γιατροί να τοποθετηθούν και στα απομακρυσμένα χωριά αλλά και στα νησιά μας», τόνισε.

Επίσης, γίνεται «επιτέλους πράξη η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά, μια παρατήρηση ενταγμένη στην ενότητα του κειμένου που εστίασε στο ότι «στη μεταπολίτευση δεν ολοκληρώθηκαν τελικά μεγάλες μεταρρυθμίσεις τεράστιας σημασίας».

Επάνω σε αυτό, έκανε λόγο για «ένα σύνολο αδυναμιών που έγιναν μεγάλο φρένο. Αυτές τις παθογένειες καλείται να ξεριζώσει η δεύτερη θητεία μας».

Όσον αφορά στους αμυντικούς εξοπλισμούς και στις έννοιες περί πατριωτισμού ή εθνικής ασφάλειας, υπογράμμισε ότι: «στα κούφια λόγια κάποιων δήθεν πατριωτών απαντάμε με πράξεις. Με φρεγάτες Belharra, με αεροσκάφη Rafale και με σχέδιο για την άμυνα», ισχυριζόμενος ότι αυτή είναι η διαφορά της ΝΔ «με όσους εμπορεύονται την αγάπη για την Ελλάδα».

«Να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και γράμματα του Χριστού συνιστά πολιτική εξαπάτηση», δήλωσε, φωτογραφίζοντας τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Κομματικός πατριωτισμός

Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη εστίασε στον κομματικό πατριωτισμό, στην εκλογική επικράτηση του κόμματός του στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2023, και, όπως δήλωσε, στο ότι «και στις ευρωεκλογές η Ελλάδα θα γίνει μπλε».

Εκτίμησε ότι η παράταξη της ΝΔ άντεξε γιατί «έχει τη γενναιότητα της αυτοκριτικής» και πρόσθεσε πως «κάναμε τα λάθη ορμή για να γίνουμε καλύτεροι και τα εμπόδια, εφόδια. Βάζοντας το κόμμα πάνω από τα πρόσωπα και την πατρίδα πάνω από το κάθε κόμμα».

«Η φλόγα του γαλάζιου πυρσού καίει τις καρδιές μας και φωτίζει το αύριο», είπε, καθώς για το 15ο συνέδριο η ΝΔ λάνσαρε ειδικό σήμα επαναφέροντας τον πυρσό.

«Το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή συνεχίζει να μας εμπνέει», είπε, και τόνισε ότι στην ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ αναφέρεται πως απευθύνεται «σε όλους τους Έλληνες πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε όλους τους προέδρους της ΝΔ. Μιλώντας για τον Κώστα Καραμανλή αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική και την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση Γιαννάκου, ενώ τόνισε και το ρόλο του Αντώνη Σαμαρά στο να «κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρώπη.»