Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έδωσαν βίζα στον ευρωβουλευτή, δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Στέλιο Κούλογλου, για την προβολή της ταινίας του «142 χρόνια» , στη Νέα Υόρκη, την Κυριακή 2 Ιουνίου.

Ads

Η απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ στον Στέλιο Κούλογλου έχει ξεκινήσει από την περίοδο που παρουσίασε το ντοκιμαντέρ «Απολογία ενός οικονομικού δολοφόνου» στον οποίο υπήρξαν σοβαρές αποκαλύψεις για τον ρόλο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σε χρεοκοπίες, πραξικοπήματα, ακόμη και δολοφονίες εκλεγμένων ηγετών της Λατινικής Αμερικής. Το ντοκιμαντέρ είχε αποσπάσει 2 διεθνή βραβεία και προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, σε κινηματογράφους στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά από συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΡΤ, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα διαμαρτυρόταν στην ελληνική κυβέρνηση για τις εκπομπές του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα» και τα ρεπορτάζ του Στέλιου Κούλογλου για την εισβολή στο Ιράκ.

Τα χρόνια 2015-23, η αμερικανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες απέρριψε επίσης τρεις φορές την αίτηση βίζας του Στέλιου Κούλογλου, παρότι συμμετείχε σε επίσημες αντιπροσωπείες του Ευρωκοινοβουλίου για τις ΗΠΑ.

Ads

Την άρνηση των αμερικανικών αρχών έχουν καυτηριάσει διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του τύπου και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντέιβιντ Σασόλι.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε κανονικά χθες Κυριακή στο Long Island University. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις στον Στέλιο Κούλογλου, που συνδέθηκε διαδικτυακά.

Αύριο Τρίτη 4/6 προβάλλεται στην Πετρούπολη (21:00 – Δημ. Θερινός Κινηματογράφος «Πετρούπολις»), την Τετάρτη 5/6 στη Ρόδο (19:30 – Νέα Πτέρυγα Νεστορίδειο Μέλαθρου), την Πέμπτη 6/6 στο Περιστέρι (20:00 – Αμφιθέατρο Δημαρχείου).

Την Παρασκευή 7/6 θα προβληθεί στην Κεφαλονιά (Θαλασσόμυλος Αργοστόλι 2030), στη Θεσσαλονίκη (Ετεροτοπία,  Ίωνος Δραγούμη με Πτολεμαίων 4, 20:30) και στο Λουξεμβούργο (19:00 τοπική – Ciné Utopia).

Μετά τη νέα άρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψουν την είσοδό του στη χώρα, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, ζητώντας την παροχή εξηγήσεων από τις αμερικανικές αρχές.

Αναλυτικά η επιστολή

Αγαπητή Ρομπέρτα

Την Κυριακή ήμουν προσκεκλημένος στο Long Island University της Νέας Υόρκης, όπου προβλήθηκε το τελευταίο ντοκιμαντέρ μου με τίτλο «142 χρόνια». Βασίζεται σε μια πρωτοβουλία που ανέλαβα ως ευρωβουλευτής για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν άδικα καταδικαστεί σε βαρύτατες ποινές φυλάκισης.

Για μια ακόμη φορά το αμερικανικό προξενείο στην Αθήνα δεν μου παραχώρησε την τυπική, αυτόματη βίζα που δικαιούνται όλοι οι Ελληνες πολίτες. Όπως γνωρίζεις, οι αμερικανικές αρχές έχουν αρνηθεί 3 φορές την είσοδο μου στη χώρα, σε επίσημες αποστολές στις οποίες εκπροσωπούσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την άρνηση των αμερικανικών αρχών έχουν καυτηριάσει διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι γνωστό ότι η άρνηση των αμερικανικών οφείλεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι στα ντοκιμαντέρ μου φιλοξενήθηκαν πρόσωπα και απόψεις που αποκάλυψαν κρίσιμες πτυχές και γεγονότα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και στη Μέση Ανατολή.

Θεωρώ αδιανόητο οι Ηνωμένες Πολιτείες να καταφεύγουν σε μακαρθικές πρακτικές . Σου ζητώ, με τη δικαιοδοσία που σου δίνει η θέση της Προέδρου, να ζητήσεις εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές, όπως στο παρελθόν είχε πράξει και ο αείμνηστος προκάτοχός σου, David Sassoli.

Ως μέλη και οι δύο του προεδρείου της Επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς, έχουμε επί χρόνια  συνεργαστεί για την υπεράσπιση του κύρους και την αναβάθμιση του μοναδικού εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ. Αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο σήμερα, λίγες μέρες πριν από τις πιο κρίσιμες εκλογές για το μέλλον της Ευρώπης.

Με ειλικρινείς χαιρετισμούς

Στέλιος Κούλογλου