Ενα αγόρι 12 ετών έχει καταφέρει να «κλέψει» την καρδιά όσων ζουν και επιχειρούν στο κέντρο φιλοξενίας στις δομές του Ελαιώνα.

Ads

Πρόκειται για τον Μοχάμεντ από τη Σομαλία. Η αγάπη του για μάθηση και το έμφυτο ταλέντο του στις ξένες γλώσσες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», γρήγορα τον οδήγησαν στο να λειτουργεί ατύπως ως διερμηνέας.

Ο μικρός Μοχάμεντ μιλά εξαιρετικά, πέρα από τη μητρική του γλώσσα, αγγλικά και τουρκικά.

Κατά το μεγάλο του ταξίδι, που σταμάτησε απότομα στη χώρα μας, μέσα από τη συναναστροφή του με άλλους λαούς κατάφερε πολύ γρήγορα να μπορεί να επικοινωνεί επίσης στα αραβικά και στα φαρσί.

Ads

Έχοντας μείνει στην Ελλάδα πάνω από μισό χρόνο ο 12χρονος μπορεί πια με ευκολία να συνεννοηθεί και στα ελληνικά, ενώ όνειρό του είναι να τελειοποιήσει τις γλώσσες που γνωρίζει και να εντάξει στο «βιογραφικό» του τα ισπανικά και τα γερμανικά.

image

Την Κυριακή, η Εσρα Ντόγκαν, μία από τους εθελοντές στον Ελαιώνα, ανήρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook την ιστορία του 12χρονου, συνοδεύοντας τη δημοσίευσή της με μία φωτογραφία του.

Ο Μοχάμεντ ποζάρει ευτυχισμένος, επιδεικνύοντας στην κάμερα του κινητού τηλεφώνου την καρτέλα που του έχουν φτιάξει άλλοι διερμηνείς.

Χιλιάδες likes

Χαμογελά γεμάτος υπερηφάνεια, καθώς στο αριστερό του χέρι κρατά την «επαγγελματική ταυτοποίηση» ότι είναι διερμηνέας που «εργάζεται» στο συγκεκριμένο camp. Μέσα σε λίγα 24ωρα η δημοσίευση αυτή απέσπασε χιλιάδες likes και μοιράστηκε εκατοντάδες φορές από Ελληνες και ξένους χρήστες του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά έξυπνο παιδί. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό του πραγματικά σε εκπλήσσει. Ζούσε για τρία χρόνια στην Τουρκία πριν έρθει με τη μητέρα και τα πέντε αδέλφια του στην Ελλάδα, και εκεί έμαθε τη γλώσσα εξαιρετικά καλά. Τις υπόλοιπες, πλην των Αγγλικών, τις έμαθε παίζοντας με άλλα παιδιά είτε στο κέντρο φιλοξενίας είτε σε άλλα μέρη που είχε βρεθεί πριν», δηλώνει στο «Εθνος» διερμηνέας που εργάζεται στη δομή του Ελαιώνα.

«Είναι ένα δραστήριο και φωτισμένο πλάσμα. Διψάει για μάθηση και μας συναναστρέφεται προσπαθώντας να βελτιώσει τις γνώσεις του. Ο Μοχάμεντ είναι ένα από τα πολλά ταλαντούχα παιδιά που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων. Και όπως κάθε παιδί ονειρεύεται, έτσι κι εκείνος κάνει σχέδια για μια καλύτερη ζωή», προσθέτει.

Τη φωτογραφία του 12χρονου που έγινε viral την τράβηξε η Βίκι Γουάνκ. Οπως έγραψε η ίδια, έπειτα από την τεράστια απήχηση που είχε η ιστορία του στον κόσμο: «Με την πρώτη ματιά ο Μοχάμεντ δεν φαίνεται να είναι 12 ετών. Εχει την ενέργεια που περιμένεις από ένα παιδί της ηλικίας του και μια αυτοκυριαρχία που θα ανέμενε κανείς από έναν μεγάλο άντρα».
«Οταν ξεχνάω ότι είναι μόνο ένα παιδί, εκείνος πέφτει με δύναμη στην αγκαλιά μου και γεμίζει χαρά όταν τον πετάω στον αέρα, φωνάζοντας από ευτυχία στις απειλές ότι θα τον ρίξω (…). Η οικογένειά του προς το παρόν ζει σε αυτό το κέντρο φιλοξενίας έχοντας κολλήσει στο κενό, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να δει τι θα κάνει μαζί τους και με χιλιάδες άλλους.

Ο Μοχάμεντ θα πάει σε όποιο σχολείο μπορεί να εγγραφεί από τον Σεπτέμβριο. Ισως για να μάθει καλύτερα τα Ελληνικά. Αλλά αυτό το αγόρι, το οποίο μαθαίνει ξένες γλώσσες με τέτοια ευκολία, θα έπρεπε να μαθητεύει στα καλύτερα σχολεία με τους καλύτερους καθηγητές. Είναι μια μικρή ιδιοφυΐα», τόνισε ακόμη.

Πέρα από εκείνους που εστίασαν στο ταλέντο του 12χρονου, δεν έλειψαν και αυτοί οι οποίοι βλέποντας την ιστορία του είδαν μια αρνητική σκοπιά, κάνοντας λόγο για «εκμετάλλευση» και «παιδική εργασία». «Προφανώς και δεν εργάζεται ως διερμηνέας. Υπάρχουν τόσες δραστηριότητες που μπορούν να γίνουν σε ένα κέντρο φιλοξενίας.

Διευκρινίσεις

Το προσωπικό του ΟΗΕ μπορεί να του έδωσε αυτή την ψεύτικη ταυτότητα του διερμηνέα και θα μπορούσε να «εργαστεί» μαζί τους, προκειμένου να λάβει μια ευχαρίστηση εξασκώντας τις ικανότητές του. Εάν βρίσκεστε στην Ελλάδα, σας παρακαλώ επισκεφθείτε ένα κέντρο προσφύγων. Μόνο ο ΟΗΕ και επαγγελματικό προσωπικό εργάζεται σε αυτές τις δομές», ήταν η άμεση απάντηση της Εσρα Ντόγκαν, που έκανε «διάσημο» τον μικρό Μοχάμεντ.

«Είναι μικρός, αλλά αρκετά έξυπνος για να βοηθήσει στην επικοινωνία άλλων με τις γλωσσικές δεξιότητές του. Δεν είναι υποχρεωμένος να το πράξει, αλλά δείχνει πραγματικά να το απολαμβάνει», προσέθεσε.