Με ανοιχτή επιστολή τους πάνω από 100  δημιουργοί και κληρονόμοι έργων, ζητούν την άμεση συγχώνευση των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης ΕΔΕΜ και Αυτοδιαχείρισης. Οι δημιουργοί που υπογράφουν ανήκουν στην ΕΔΕΜ (ο ΟΣΔ που διαδέχτηκε την ΕΥΕΔ την έκτακτη υπηρεσία που δημιουργήθηκε μετά το σκάνδαλο ΑΕΠΙ) και καλούν τους δημιουργούς του  ΔΣ της Αυτοδιαχείρισης «…να μην διακόψουν πάλι- για 3η πλέον φορά- τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο μερών μας. Η συγχώνευση των δυο οργανισμών πρέπει να γίνει άμεσα, με άξονα- εννοείται- τον νόμο περί συγχωνεύσεων των συνεταιρισμών που ισχύει στην χώρα μας. Πρέπει οι αγαπητοί συνάδελφοι μας στο ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ να σταματήσουν να εμποδίζουν τον έλεγχό της από ανεξάρτητο ορκωτό λογιστή-κάτι που η ΕΔΕΜ δέχτηκε για τον εαυτό της από την πρώτη στιγμή. Έτσι προβλέπει ο νόμος και έτσι πρέπει να γίνει».

Ads

Σημειώνουμε πως τις προηγούμενες μέρες, φιλικά στην Αυτοδιαχείριση ΜΜΕ, διέρρευσαν την πληροφορία πως το ΣτΕ αποφάσισε την άρση της άδειας της ΕΔΕΜ μετά την προσφυγή στη δικαιοσύνη της Αυτοδιαχείρισης, θέμα που αναστάτωσε και τις δικαστικές αρχές αλλά προκάλεσε και την αρνητική έκπληξη δημιουργών που είδαν να διαρρέει μια απόφαση του ΣτΕ  προτού βγει, από το περιβάλλον της Αυτοδιαχείρισης. Ενώ η απόφαση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια, δεν δίστασαν κάποια ΜΜΕ να σπείρουν τον πανικό με ψευδείς τίτλους όπως αυτόν που χρησιμοποίησε γνωστή ενημερωτική ιστοσελίδα, «Άκυρη η άδεια της ΕΔΕΜ, η απόφαση παραπέμπεται στην ολομέλεια» σε ρεπορτάζ που αναγκάστηκε να «κατεβάσει» από το διαδίκτυο μετά την διαμαρτυρία δημιουργών.

Η Αυτοδιαχείριση επίσης με δελτίο τύπου της στο ίδιο πνεύμα με το παραπάνω δημοσίευμα, μιλούσε για άρση της άδειας της ΕΔΕΜ. Το σωματείο ΑΣΜΑ απάντησε σχετικά «Παρόλο που η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ βιάζεται να καταργήσει τον Οργανισμό μας, η ΕΔΕΜ είναι μια χαρά στην υγεία της – η άδεια της είναι ενεργή και ποτέ ο Οργανισμός μας (που εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των δημιουργών και κληρονόμων του Ελληνικού Τραγουδιού) δεν πρόκειται να την στερηθεί. Η ολομέλεια του ΣτΕ είμαστε βέβαιοι πως θα δικαιώσει την πρωτοβουλία μας, να συστήσουμε έναν ανεξάρτητο σύγχρονο οργανισμό, χωρίς σκιές και βαρίδια. Τα πάνω από δυόμιση χιλιάδες μέλη μας εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία του ρεπερτορίου του Ελληνικού Τραγουδιού και αυτονόητα δικαιούνται να έχουν την ΕΔΕΜ τους. Επιμένουμε σε διαφανή – με τις διαδικασίες που προβλέπει η νομοθεσία – πρόταση συγχώνευσης της ΕΔΕΜ με την ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ και προσυπογράφουμε κάθε λέξη του κειμένου των 100 δημιουργών και κληρονόμων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να προσυπογράψουν για να δοθεί επιτέλους λύση

«Η Αυτοδιαχείριση, εν μέσω διαπραγματεύσεων συνέχισε να πολεμά την ΕΔΕΜ νομικά, με σκοπό την εξόντωση της προκειμένου να απορροφηθεί τελικά χωρίς όρους από την ίδια» έλεγαν οι δημιουργοί της ΕΔΕΜ που επιμένουν στον έλεγχο που ορίζει ο νόμος, προκειμένου να είναι σε γνώσει του συνόλου των δημιουργών, ποια είναι τα ενδεχόμενα χρέη της Αυτοδιαχείρισης που θα «κληρονομήσουν».

Ads

Η ΕΔΕΜ αυτή τη στιγμή εκπροσωπεί την συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ρεπερτορίων των ελλήνων δημιουργών, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τον υγιή οργανισμό τους ζωντανό προκειμένου να επιτευχθεί η συγχώνευση των δύο ΟΣΔ με τους καλύτερους όρους για όλους τους δημιουργούς.

Την ίδια στιγμή και με αφορμή την πανδημία που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για το ψηφιακό δικαίωμα (έσοδα από χρήση τραγουδιών μέσω διαδικτύου) ξένα και εγχώρια συμφέροντα εμπλέκονται σε ένα παρασκήνιο έντονο, προκειμένου να ελέγξουν τα έσοδα από το πνευματικό δικαίωμα, δοκιμάζοντας πειράματα στο κατακερματισμένο τοπίο του δικαιώματος στην Ελλάδα, γι’αυτό και οι γνώστες της υπόθεσης επιμένουν, πως από την μη συγχώνευση των οργανισμών, οι μόνοι χαμένοι θα είναι οι έλληνες δημιουργοί. Ανάλογα και η κάθε προσπάθεια εμπόδισης της συγχώνευσης, ευνοεί επιχειρηματικούς κύκλους και ξένους παράγοντες που ενορχηστρώνουν χρόνια τον έλεγχο του δικαιώματος στην Ελλάδα.

image

Η απάντηση της Αυτοδιαχείρισης:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας. Ωστόσο οφείλουμε να θέσουμε τα ζητήματα ως πραγματικά έχουν και να σας καλέσουμε κι εμείς με τη σειρά μας σε πνεύμα φιλίας και συνεννόησης, εκπροσωπώντας 2.000.000 δημιουργούς, Έλληνες και ξένους, να ενεργήσετε υπέρ της πραγματικής, απρόσκοπτης και άμεσης Ένωσης.

  1. Η Αυτοδιαχείριση εξαρχής, μετά την πτώχευση της ΑΕΠΙ, επεδίωξε την Ένωση. Ωστόσο, όλες οι ενέργειες που έγιναν κάθε άλλο παρά συνάδαν προς την Ένωση: συστήθηκε η ΕΥΕΔ που δίχασε τον χώρο. Όταν ολοκληρωνόταν η λειτουργία της ΕΥΕΔ, η οποία κατάφερε να συλλέξει πενιχρά ποσά από την αγορά, σε σχέση με τα αναμενόμενα, καλέσαμε σε συζήτηση τα σωματεία των δημιουργών και τον εκδοτών δύο φορές μέσα στον Ιανουάριο. Αυτά δεν προσήλθαν. Αντί αυτού, αποφάσισαν να συστήσουν την Εδέμ που σήμαινε επιπλέον έξοδα και καθυστέρηση της ένωσης του χώρου. Ακόμη και όταν συστήθηκε η Εδέμ, δεν προσήλθε σε διαπραγματεύσεις τον Μάιο, όπως της ζητήσαμε, αλλά οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μόλις τον Ιούλιο. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν τον Οκτώβριο, διότι επέμενε η Εδέμ να συνυπολογιστεί στην αξία της η ΚΥΑ που όπως διαφαίνεται σήμερα και από την απόφαση του Τμήματος του ΣτΕ -που σύντομα θα κριθεί από την Ολομέλεια- δεν έπρεπε η Εδέμ να είχε λάβει. Συνεπώς, η Αυτοδιαχείριση ουδόλως ευθύνεται για το γεγονός ότι η ένωση δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα και ουδέποτε διέκοψε τις διαπραγματεύσεις με δική της ευθύνη.
  2. Όντως η Εδέμ δεν έχει μέχρι σήμερα ελεγχθεί.  Η Αυτοδιαχείριση, ωστόσο, έχει ελεγχθεί επανειλημμένως από όλους τους αρμόδιους φορείς του Κράτους και από ανεξάρτητους ορκωτούς ελεγκτές, ενώ ο τελευταίος έλεγχος είναι πολύ πρόσφατος. Συνεπώς, δεν υπάρχει τίποτα πλέον ανέλεγκτο από την πλευρά της Αυτοδιαχείρισης. Καλούμε όλους εσάς τους δημιουργούς -στο όνομα της διαφάνειας που επιδιώκετε- να ενώσετε μαζί μας τις φωνές σας, ώστε να μας δοθεί το πόρισμα της EY στην ΕΥΕΔ για να διαπιστώσουμε το περιεχόμενο της διαχείρισης που έγινε από τον ΟΠΙ/ΕΥΕΔ σε περιουσιακά στοιχεία μελών μας. Αυτό θα ήταν ένα απτό βήμα προς τη διαφάνεια.
  3. Ο ένας «διάφανος και αποτελεσματικός ΟΣΔ» στον οποίο αναφέρεστε, δεν μπορεί να είναι η Εδέμ, της οποίας η άδεια, όπως προκύπτει από την απόφαση του Τμήματος ΣτΕ, αμφισβητείται ως προς την νομιμότητά της -και η οποία σχεδόν πρόσφατα συστάθηκε και κατέχει μικρό μερίδιο της αγοράς μόνον- ούτε ένας τρίτος, ανύπαρκος ακόμη, ΟΣΔ. Αυτές είναι μη ρεαλιστικές προτάσεις. Φτάνουν οι ασκήσεις επί χάρτου, οι οποίες καταστρέφουν περαιτέρω τον χώρο και αποβαίνουν σε βάρος όλων των δημιουργών. Η Ένωση μπορεί να επέλθει μόνον κάτω από τη στέγη της Αυτοδιαχείρισης, η οποία λειτουργεί με συμπαγείς δομές, με διαφάνεια, με αξιοπιστία και σύμφωνα με ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Δεν πρόκειται να καταστρέψουμε ό,τι με τόσον κόπο φτιάξαμε όλα αυτά τα χρόνια από το υστέρημά μας, χωρίς βοήθεια από το Ελληνικό Κράτος, αλλά αντιθέτως με απίστευτο πόλεμο, διακριτική μεταχείριση και κυνηγητό.
  4. Το μόνο που υπολείπεται για την ένωση, συνάδελφοι, είναι η δική σας βούληση να προσέλθετε στον οργανισμό, όπου ενωμένοι, με γνώμονα το συμφέρον όλων, θα διαχειριστούμε τις τύχες μας, με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία, στη βάση όσων προβλέπει ο νόμος για την πληροφόρηση, για τον έλεγχο, για τις εκλογές, για τη διοίκηση και για την εποπτεία. Δεν αντέχουμε άλλες μεταβατικές περιόδους και άλλη καταστροφή του χώρου. Η όποια καθυστέρηση μόνον μοιραία μπορεί να αποβεί.

Το ΔΣ της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ»