Από την “δικαίωση” έως την πτώση, η απόσταση μπορεί να είναι οριακή: ‘Οσος κι ο δρόμος που χωρίζει την συμφωνία ή τη ρήξη στην ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για την Ελλάδα. ‘Η, όσος κι ο χρόνος που χρειάζεται για ένα ακόμη ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κατά της Αθήνας και της κυβέρνησης Τσίπρα.
Against all odds, ωστόσο, για τον Αντώνη Σαμαρά το “ποντάρισμα” παραμένει σταθερό: Επενδύει, πάντα, σ’ ένα εθνικό διαπραγματευτικό ναυάγιο – ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε μια θεαματική “κυβίστηση” Τσίπρα -, παρακάμπτει μυστικούς και φανερούς δείπνους γαλάζιων δελφίνων και στελεχών, αναζητεί φυσικούς συμμάχους σε Βερολίνο και Βρυξέλλες και αντεπιτίθεται.
Το εάν θα του βγει τελικά το στοίχημα, εξαρτάται από δύο απολύτως συγκεκριμένα πρόσωπα: Τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κώστα Καραμανλή.
Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα πετύχει συμφωνία με καθαρά σημεία νίκης για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες, η ανοιχτή αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά στη ΝΔ θα ξεκινήσει την ακριβώς επόμενη στιγμή. Κι εάν ο Κώστας Καραμανλής κρίνει ότι ήρθε η ώρα να αναλάβει ενεργό ρόλο – τον όποιον – στα δρώμενα της κεντροδεξιάς, τότε η πτώση μπορεί και έχει έρθει την… ακριβώς προηγούμενη στιγμή.
Επί του παρόντος, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θέμα ηγεσίας στη ΝΔ δεν τίθεται, θεωρεί ότι ελέγχει πλήρως την Κοινοβουλευτική Ομάδα και παραμένει πεπεισμένος πως αργά (;) ή γρήγορα η θεωρία της “αριστερής παρένθεσης” θα επιβεβαιωθεί.
Την ίδια βεβαιότητα δεν συμμερίζονται τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που μετά το πολυσυζητημένο δείπνο – με πρωτοβουλία Μαριέττας Γιαννάκου – στην “Αθηναϊδα”, αναζητούν ευθέως και δημοσίως πλέον κοινές στρατηγικές για να ξεκινήσουν οι διεργασίες μετεκλογικής απόδοσης ευθυνών στο κόμμα, ενδεχομένως και να τεθεί θέμα ηγεσίας.
Μέχρις στιγμής δεν έχουν καταλήξει σε κοινό τόπο, καίτοι οι περισσότεροι εξ αυτών αναζητούν “πυξίδα” με αλλεπάλληλες… επισκέψεις στο γραφείο του Κώστα Καραμανλή. Αλλωστε, την ίδια ώρα που γινόταν το δείπνο της “Αθηναϊδας” ο κ. Καραμανλής είχε έτερο… μυστικό δείπνο με τον πρώην Πρόεδροτης Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σ’ αυτό το δείπνο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως, το μενού περιελάμβανε, εκτός από ψαρικά, και το “κεφάλαιο” Αντώνης Σαμαράς. Αμφότεροι φέρονται να συμφώνησαν ότι η κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να αλλάξει δρόμο και προσανατολισμό – έθεσαν, όμως, ως πρώτη προτεραιότητα την ενότητα της παράταξης. Κατά τις πληροφορίες, δε, από ανθρώπους που συνομιλούν καθημερινά μαζί του, ο Κώστας Καραμανλής κρίνει πως δεν έχει έρθει ακόμη η στιγμή ανάληψης ριζικών πρωτοβουλιών.
Η στάση του αυτή φαίνεται να συγκρατεί μέχρι στιγμής τα περισσότερα από τα γαλάζια στελέχη που τάσσονται υπέρ άμεσων κινήσεων και εξελίξεων.
“Ο Καραμανλής είναι κεφάλαιο για την παράταξη”, δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου την επομένη του δικού της δείπνου, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει: «Το θέμα δεν είναι να αλλάξει η ηγεσία και να παραμείνουν ίδια ορισμένα προβλήματα. Εμείς δεν συζητήσαμε αυτό». Χθες το βράδυ, μάλιστα, η κυρία Γιαννάκου αναμενόταν να επισκεφθεί τον Κώστα Καραμανλή και να, όπως η ίδια προανήγγειλε, θα του ζητούσε εξ ονόματος αρκετών βουλευτών να αναλάβει πρωτοβουλίες για να επιστρέψει το κόμμα στον κεντρώο χώρο.
Σε πλήρη ετοιμότητα διαμηνύει πως βρίσκεται και ο Κυριακος Μητσοτάκης που μετείχε επίσης στο δείπνο, μαζί με τους Νίκο Δένδια, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Αρη Σπηλιωτόπουλο κ.α. Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως δεν θα ανοίξει ο ίδιος θέμα ηγεσίας στη ΝΔ αλλά “αν κάποιος άλλος το κάνει στα αρμόδια όργανα του κόμματος ο ίδιος θα το συζητήσει”. Και πρόσθεσε κι εκείνος, πως αυτή τη στιγμή τον απασχολεί τι θα γίνει με τη χώρα και όχι η ηγεσία.
Εάν, ωστόσο, τα πράγματα σε σχέση με τη χώρα και την ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση ξεκαθαρίσουν ταχύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται, δεν αποκλείεται ακόμη κι η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αυτή την εβδομάδα να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων.
Η δυσαρέσκεια, άλλωστε, στα γαλάζια χαρακώματα εντάθηκε μετά το – αν μη τί άλλο ασύνηθες – ψήφισμα του ΕΛΚ την ημέρα της συνόδου κορυφής, που κατακεραύνωνε τον Αλέξη Τσίπρα και τον καλούσε “να σεβαστεί όλες τις δεσμεύσεις, τις οποίες ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση». Στο ίδιο ψήφισμα, μάλιστα, τονίζεται πως “ο Αντώνης Σαμαράς έθεσε τη χώρα στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης”.
Η πιο έντονη αντίδραση για το εν λόγω ψήφισμα ήρθε από τον Γιάννη Μιχελάκη που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής σχόλιο: “Όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απαιτεί σεβασμό όλων των δεσμεύσεων αποκλείει κάθε διαπραγμάτευση! Απαράδεκτο το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος χθες. Απαράδεκτη και η αποδοχή του από την ελληνική αντιπροσωπεία!”. “Κρίμα για το ΕΛΚ. Υποτιμούν οτι σε μια εθνική διαπραγμάτευση είμαστε πρωτίστως όλοι Έλληνες”, έγραψε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Πυρά κατά του Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος μιλώντας στη Real News χαρακτήρισε “καίριο λάθος το δόγμα του σοκ του Αντώνη Σαμαρά” ενώ άφησε αιχμές και για υπουργούς και στελέχη της πρώην κυβέρνησης. “Δεν γίνεται να απολύεις και να γελάς, ή να κόβεις δαπάνες για την υγεία και να φωτογραφίζεσαι στο twitter ως μεταρρυθμιστής”, είπε.
Την ίδια άποψη συμμερίζονται, σε μη δημόσιες τοποθετήσεις τους, ουκ ολίγα ακόμη στελέχη και βουλευτές της ΝΔ. Ολοι, ωστόσο, αναμένουν καθαρότερο σήμα από Βρυξέλλες για την πορεία της εθνικής διαπραγμάτευσης προκειμένου να πάρουν και τις τελικές θέσεις μάχης.
Κοινώς, για την τύχη της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά, πρώτα θα μιλήσουν η Ευρώπη κι ο… Αλέξης Τσίπρας. Κι αμέσως μετά, ο Κώστας Καραμανλής…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >