«Επιχειρησιακά» έτοιμο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας για προχωρήσει στην επιλογή των διοικητικών υπαλλήλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Από την πλευρά τους οι πρυτάνεις καλούν την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια.
Ads
Οι πρυτάνεις, που πραγματοποιήσαν έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα στο Λαύριο, αποφάσισαν να προχωρήσουν την την ερχόμενη Παρασκευή και τη Δευτέρα σε μια σειρά εκδηλώσεων ενημερωτικού χαρακτήρα σε όλη τη χώρα. Όπως επισημαίνουν στις εκθέσεις αυτοαξιολόγησης που έστειλαν, όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ, στο υπουργείο Παιδείας, επισημαίνεται πως όχι μόνο δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά καταγράφεται και έλλειμμα 2.500 στο διοικητικό προσωπικό.
«Η θέση της συνόδου αυτή τη στιγμή είναι ότι ζητούμε από την πολιτεία να μην εφαρμόσει το μέτρο της διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια» δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου των πρυτάνεων Γιάννης Μυλόπουλος, ο οποίος πάντως απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το πώς σκοπεύουν να αντιδράσουν τα πανεπιστήμια σε περίπτωση εφαρμογής του μέτρου. «Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις» δήλωσε και πρόσθεσε:
«Ελπίζουμε ότι η κραυγή αγωνίας των πανεπιστημίων θα εισακουστεί από την πολιτεία, ελπίζουμε ότι τα πανεπιστήμια θα μπορέσουν να μεταφέρουν την αγωνία τους μέσα από το διήμερο των εκδηλώσεων Παρασκευή και Δευτέρα σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που συντονισμένα όλα τα πανεπιστήμια της χώρας οργανώνουν εκδηλώσεις με ένα κοινό θέμα και έναν κοινό σκοπό. Πιστεύω ότι μετά από αυτή τη στάση και αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας, η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα πανεπιστήμια θα αλλάξει».
Από την πλευρά του, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας τόνισε: «Κινούμαστε με βάση επιχειρήματα. Ζητήθηκε από το υπουργείο κάτι από τα πανεπιστήμια σε χρόνο εντελώς πιεσμένο και ανταποκριθήκαμε. Και αυτό το οποίο προκύπτει αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε περίπου 2.500 άτομα ελλείψεις. Άρα, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως με βάση αυτό, λογική διαθεσιμότητας δεν μπορεί να υπάρξει. Αλλιώς τα πανεπιστήμια κλείνουν». «Αυτή την περίοδο βιώνουμε όλοι μας ένα ακόμη επεισόδια στο σίριαλ που λέγεται προσπάθεια αποδόμησης των πανεπιστημίων. Δυστυχώς, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε» επισήμανε ο πρύτανης του Πανεπιστημιου Πατρών Γιώργος Παναγιωτάκης.
Σύμφωνα με το Βήμα, που επικαλείται πηγές του υπουργείου Παιδείας, μέχρι την Παρασκευή θα έχει γίνει επεξεργασία των εκθέσεων που έχουν στείλει τα πανεπιστήμια. Στις περισσότερες εκθέσεις αναφέρεται έλλειμμα και όχι πλεόνασμα προσωπικού. Το υπουργείο Παιδείας φέρεται να έχει έτοιμο ένα «σχέδιο β» που έχει ως βάση τα ποσοτικά κριτήρια που έστειλε με εγκύκλιό του στα πανεπιστήμια και με βάση την οποία θα γίνει επεξεργασία των στοιχείων.
Όπως αναφέρεται στο Βήμα, στην εγκύκλιο αυτή αναφέρονται 10 σημεία-δείκτες για τον υπολογισμό των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ που θα μπουν σύντομα σε καθεστώς διαθεσιμότητας:
- Καταγραφή ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης και κλάδο του υφισταμένου προσωπικού.
- Καταγραφή του πλήθους των τμημάτων ανά ίδρυμα, των μελών διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού στα πανεπιστήμια ή εκπαιδευτικού προσωπικού στα ΤΕΙ και της γεωγραφικής διασποράς, εφόσον υπάρχει, σε πόλεις του ιδρύματος.
- Υπολογισμός με βάση τους εισακτέους των τμημάτων για το 2013 πολλαπλασιαζόμενους επί τα έτη σπουδών τους +2 και λαμβάνοντας υπόψη συντελεστή ανά τμήμα ανάλογα με τον εργαστηριακό τους χαρακτήρα (πολυτεχνικά τμήματα, ιατρικά τμήματα κτλ.) και τον εξυπηρετούμενο ετήσιο φοιτητικό πληθυσμό του ιδρύματος.
- Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των τμημάτων (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά τμήμα).
- Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους του εξυπηρετούμενου φοιτητικού πληθυσμού κάθε ιδρύματος (πλήθος διοικητικών υπαλλήλων ανά 100 εξυπηρετούμενους φοιτητές).
- Υπολογισμός των απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους ως συνάρτηση του πλήθους των διδασκόντων.
- Υπολογισμός των μέσων σταθμικών απαιτήσεων σε διοικητικούς υπαλλήλους με βάση τις τρεις προηγούμενες παραμέτρους ορίζοντας συντελεστές βαρύτητας για κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες.
- Ορισμός συντελεστή βαρύτητας με βάση τη γεωγραφική διασπορά των τμημάτων του ιδρύματος ανά πόλη.
- Υπολογισμός των τελικών απαιτήσεων σε διοικητικό προσωπικό ανά ίδρυμα βάσει του γινομένου των απαιτήσεων του σημείου 7 επί τον συντελεστή βαρύτητας βάσει της γεωγραφικής διασποράς σε πόλεις (σημείο 8).
- Υπολογισμός των πλεονασμάτων και των κενών σε διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος ως τη διαφορά του υφιστάμενου διοικητικού προσωπικού του (σημείο 1) και των τελικών απαιτήσεων (σημείο 9).
Ως τις 29 του μήνα θα έχουν προκύψει και τα ποιοτικά κριτήρια (η μοριοδότηση δηλαδή) με την οποία θα επιλεγούν οι διοικητικοί υπάλληλοι που πλεονάζουν και μπορούν να μπουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Τα τρία ψηφίσματα της Συνόδου
Ομόφωνο ψήφισμα για τη διαθεσιμότητα
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων που συγκλήθηκε στις 17.9.2013 στο Λαύριο, διαπιστώνει την κρισιμότητα του προβλήματος και το αδιέξοδο το οποίο θα προκύψει με κάθε εφαρμογή πολιτικών διαθεσιμότητας των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια. Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων, εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της,
αυτό του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Τα δεδομένα που έχουν καταθέσει τα Πανεπιστήμια στο ΥΠΑΙΘ μετά από αξιολόγηση της λειτουργικής κάλυψης των αναγκών τους, δείχνουν όχι πλεόνασμα αλλά σοβαρά ελλείμματα. Οι θέσεις των διοικητικών υπαλλήλων στα Ιδρύματα υπολείπονται των αναγκαίων κατά δύομισι χιλιάδες. Το διοικητικό προσωπικό των Πανεπιστημίων της χώρας τα τελευταία 6 χρόνια λόγω εφεδρείας, συνταξιοδότησης και α’ φάσης της διαθεσιμότητας, έχει μειωθεί κατά το ήμισυ και βαίνει μειούμενο.
Η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η πολιτική για τη διαθεσιμότητα στα Πανεπιστήμια τα οδηγεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ουσιαστική αναστολή λειτουργίας.
Η Σύνοδος ζητά την κατάργηση της διαθεσιμότητας, ώστε να παραμείνουν ανοικτά τα Ιδρύματα και καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα να υπερασπίσει το μέλλον του δημόσιου Πανεπιστημίου.
Επειδή τα Πανεπιστήμια στις σημερινές συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν, καλούνται τα όργανα διοίκησης να οργανώσουν εκδηλώσεις την Παρασκευή 20/9 και τη Δευτέρα 23/9, προκειμένου να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τη δυσχερέστατη θέση στην οποία θα βρεθούν τα Πανεπιστήμια στο ενδεχόμενο εφαρμογής μέτρων διαθεσιμότητας και καλούνται όλοι οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να συμμετάσχουν μαζικά.
Ψήφισμα2: Διδακτικό Προσωπικό για την Έναρξη του Ακαδημαϊκού Έτους
Η Έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρή υποστελέχωση αρκετών Ιδρυμάτων σε ακαδημαϊκό προσωπικό και την ακραία περικοπή των πιστώσεων διδασκόντων με σύμβαση ΠΔ 407 / 80, καλεί το Υπουργείο να προβεί το συντομότερο δυνατό και πριν την έναρξη των μαθημάτων χειμερινού εξαμήνου, στις παρακάτω ενέργειες:
Α) άμεσο και χωρίς άλλη καθυστέρηση, διορισμό των 402 μελών ΔΕΠ, (έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο του 2013),
Β) την έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης (βάσει του προσφάτως ψηφισθέντος Νόμου) για το ύψος των αποδοχών του Έκτακτου Διδακτικού Προσωπικού (σε αντιστοιχία με τις ακαδημαϊκές βαθμίδες), καθώς και τη γρήγορη εφαρμογή των διαδικασιών έγκρισης των αναγκαίων συνολικών κονδυλίων ανά Πανεπιστήμιο,
Γ) τη χορήγηση επιπλέον πιστώσεων ΠΔ 407 / 80 για την πλήρη κάλυψη των επιτακτικών εκπαιδευτικών αναγκών των Τμημάτων με μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ.
Τα ανωτέρω είναι απολύτως απαραίτητα για την έναρξη του χειμερινού ακαδημαϊκού εξαμήνου, αρκετών Τμημάτων Πανεπιστημίων.
Ψήφισμα 3: Για την περαιτέρω μείωση της κρατικής επιχορήγησης των Πανεπιστημίων
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων εκφράζει την αδυναμία των διοικήσεων των Πανεπιστημίων να καταρτίσουν ενδεικτικό προϋπολογισμό για το 2014, μειωμένο κατά 15% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, όπως ζητά το Υπουργείο Παιδείας.
Υπενθυμίζουμε ότι αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά, τα τελευταία χρόνια, δραστική μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που φθάνει πλέον στο 65% της επιχορήγησης που λάμβαναν τα Πανεπιστήμια το 2010, γεγονός το οποίο καθιστά σχεδόν αδύνατη τη διατήρηση του επιπέδου της ακαδημαϊκής λειτουργίας των Ιδρυμάτων.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >