Υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής, με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, τάσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως επανέλαβε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης.

Ads

 
Όπως είπε, μιλώντας στον Σκάι, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής η οποία θα πρέπει να είναι και μια πάγια συνταγματική ρύθμιση».
 
Ερωτηθείς αν θα στήριζε την πρόταση νόμου της ΔΗΜΑΡ απάντησε: «Προφανώς. Κι αν συναντιέται με την πρόταση που ήδη σας λέω, τελευταία φορά τον Μάρτιο του 2012, αν δεν κάνω λάθος, είχαμε καταθέσει, γιατί όχι; Μακάρι. Θα είναι τομή για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Να σταματήσουμε να παίζουμε με τα νόθα, καλπονοθευτικά συστήματα, τα οποία αποτέλεσαν τη σανίδα σωτηρίας του διεφθαρμένου δικομματισμού τις προηγούμενες δεκαετίες».
 
Ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θεωρεί σκόπιμες τις μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο αλλά τάσσεται υπέρ μιας «συνολικής μεταρρύθμισης και συγκεκριμένα την καθιέρωση της απλής αναλογικής». Αν είναι αυτή η πρόταση «βεβαίως είμαστε σύμφωνοι».