Έμμεσο μήνυμα για αλλαγές στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας στέλνει στην Ελλάδα η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Τύπου της Κυριακής».  Γίνεται επίσης αναφορά στις χαμηλές συντάξεις που έμειναν προστατευμένες από τις περικοπές του μνημονίου.

Ads

Στην 370 σελίδων έκθεση του διεθνούς Οργανισμού για τα συνταξιοδοτικά συστήματα σε 34 χώρες-μέλη του, σύμφωνα με την εφημερίδα, στο κεφάλαιο για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ «φωτογραφίζει» την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την πλήρη αλλαγή του σημερινού τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, αλλά και προσεχώς νέες μειώσεις.

Συγκεκριμένα στις παρατηρήσεις για την Ελλάδα αναφέρεται:

  • Η δαπάνη για συντάξεις, μειώθηκε στο 15% του ΑΕΠ αλλά παραμένει υψηλή σε σχέση με το 11% που δαπανούν κατά μέσο όρο για συντάξεις οι χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Η μέση αλλαγή αποχώρησης των ανδρών είναι στα 61,9 έτη, λίγο μετά τα 60 για τις γυναίκες, την ώρα που η μέση ηλικία αποχώρησης στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι: 64,2 έτη για τους άνδρες, 63,1 έτη για τις γυναίκες.
  • Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και το σημερινό σύστημα που δίνει σύνταξη με βάση τα τελευταία μισθολογικά καλύτερα έτη θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον υπολογισμό σύνταξης με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Για τις χαμηλές συντάξεις

Ads

«Από τις μειώσεις συντάξεων που έχουν γίνει έχουν προστατευτεί σημαντικά τα χαμηλά ποσά», αναφέρεται σε σχετικό απόσπασμα της έκθεσης.

Στη συνέχεια σημειώνεται ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν αναστραφεί πλήρως τα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς όσοι είχαν υψηλούς μισθούς και πλήρωσαν περισσότερες εισφορές στα Ταμεία, είδαν τις συντάξεις τους να πέφτουν ακόμη και στο 50%, ενώ όσοι πλήρωσαν λιγότερες εισφορές και εργάστηκαν για μικρότερο διάστημα προστατεύτηκαν από τις μεγάλες μειώσεις.