Μετεγγραφές, καραμπόλες και μάχες τακτικής σφραγίζουν τις τελευταίες «πινελιές» στα ψηφοδέλτια Επικρατείας όλων των κομμάτων, που θα δοθούν στη δημοσιότητα στην πλήρη σύνθεσή τους μέσα στα επόμενα 24ωρα κλείνοντας και τον πρώτο γύρο των πολιτικών εντυπώσεων σε μία δύσκολη και απρόβλεπτη προεκλογική εκστρατεία.

Ads

Οι πληροφορίες φέρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ να κινούνται μάλλον σε ασφαλή πολιτικά ύδατα στην επιλογή των προσώπων που θα κατεβάσουν στις λίστες Επικρατείας, Ποτάμι και Ανεξάρτητοι ΄Ελληνες επέλεξαν τακτική… pre game show ανακοινώνοντας κατ΄αρχήν τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων τους, ενώ το ΚΚΕ – σταθερό και θεσμικό – έδωσε όλο το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ταυτόχρονα με τις λίστες του σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής δεν αποκλείονται μεν, αλλά με δεδομένο και το δύσκολο πολιτικό σκηνικό, δεν φαίνονται να έχουν ισχυρές πιθανότητες και με βάση τις έως τώρα πληροφορίες ο χάρτης των αναμενόμενων υποψηφιοτήτων στις λίστες Επικρατείας διαμορφώνεται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ

Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή και του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τελικά δεν μπήκε στη λίστα της Βοιωτίας όπως συζητείτο, ενώ στη λίστα Επικρατείας θα βρίσκεται και η Τασία Χριστοδουλοπούλου, πρώην αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ads

Οι πληροφορίες φέρουν να έχει κλείσει για το Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κώστας Γαβρόγλου, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα του πανεπιστημιακού Κώστα Βεργόπουλου. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος ήταν επικεφαλής της λίστας Επικρατείας στις εκλογές του Γενάρη, θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο αλλά στην τελευταία και όχι σε εκλόγιμη θέση, όπως ο ίδιος ζήτησε.

Νέα Δημοκρατία

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ χειρίζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και, κατά τις πληροφορίες, επικεφαλής του θα είναι ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτρης Γράψας.
Είναι μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού και στόχευσης, καθώς στην ευρύτερη επιχείρηση ανάνηψης και επανασυσπείρωσης η ΝΔ προσπαθεί να ανατροφοδοτήσει την παραδοσιακή σχέση της με τους ενστόλους και τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να βρίσκονται επίσης ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο εκ του στρατοπέδου Σαμαρά προερχόμενος Δημήτρης Σταμάτης, η Νίκη Κεραμέως και η «μετεγγραφή» του Γενάρη από τη ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου. Στη λίστα Επικρατείας θα βρίσκεται, πλην θεαματικού απροόπτου, και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, το γαλάζιο στέλεχος που πρώτο είχε ζητήσει δημοσίως την αποπομπή Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ τη βραδιά του δημοψηφίσματος.

Ποτάμι

Όπως ανακοίνωσε ήδη ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Ποταμιού θα είναι ο Νικηφόρος Διαμαντούρος, ο άνθρωπος που διετέλεσε πρώτος Συνήγορος του Πολίτη στην Ελλάδα. Στη λίστα θα βρίσκεται επίσης ο Παναγιώτης Καρκατσούλης ο οποίος το 2012 είχε βραβευθεί ως ο «καλύτερος δημόσιος υπάλληλος του κόσμου» και ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Ποταμιού τον Γενάρη, ενώ δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του οικονομολόγου Μάνου Ματσαγγάνης. Το παρών θα δώσουν επίσης ο Παναγιώτης Βλάχος, επικεφαλής της κίνησης «Μπροστά», στην οποία μετέχουν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και ο εκδότης του περιοδικού “Οδός Πανός”, Γιώργος Χρονάς.

ΚΚΕ

Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ ανακοινώθηκε ήδη και επικεφαλής του θα είναι η πρώην γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Στη δεύτερη θέση θα βρίσκεται ο καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, ιστορικός Γιώργος Μαργαρίτης και ακολουθούν ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης, η συγγραφέας και κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου ΄Ερη Ρίτσου, ο ηθοποιός Παύλος Ορκόπουλος, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, εκπρόσωπος Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, ο πρώην μπασκετμπολίστας  και προπονητής της εθνικής ομάδας Μπάσκετ Κώστας Πετρόπουλος, ο Γιάνννης Πρωτούλης περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, στέλεχος του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου του ΠΑΜΕ, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας Μαιρήνη Στεφανίδη, ο μηχανολόγος μηχανικός υπεύθυνος του Τμήματος Ιδεολογίας και Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Γκικόπουλος, στέλεχος της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, της ΠΑΣΥ, περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς και ο  Νίκος Σοφιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας.

Λαϊκή Ενότητα:

Στη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ανοιχτό παραμένει πάντα το θέμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος θέτει όρους και προϋποθέσεις – με πρώτη την διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ – για να είναι υποψήφιος στο Επικρατείας της ΛΑ.Ε. Σε διαφορετική περίπτωση, έχει δημοσίως προειδοποιήσει ότι μπορεί να ψηφίσει ΚΚΕ. Συνολικά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει δυστοκία στη συγκρότηση της λίστας Επικρατείας της ΛΑ.Ε., σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τους συμβολισμούς πανστρατιάς της Αριστεράς και αντιμνημονιακού μετώπου που ήθελε να εκπέμψει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΑΝΕΛ:

Ο Πάνος Καμμένος, που βλέπει σχεδόν όλες τις έως τώρα δημοσκοπήσεις να αφήνουν το κόμμα του εκτός Βουλής, έκανε την έκπληξη και ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των ΑΝΕΛ θα είναι μια νεαρή ακτιβίστρια. Πρόκειται για την «έχω πληρώσει φακελλάκι» Χριστίνα Τρεμόντι, την 25χρονη ελληνοαμερικανίδα που εδώ και τρία χρόνια έχει στήσει διεθνή καμπάνια κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Η Χριστίνα Τρεμόντι είναι η δημιουργός και διαχειρίστρια της ιστοσελίδας edosafakelaki.org, μια ιδέα την οποία συνέλαβε και υλοποίησε με βάση μια προσωπική εμπειρία που είχε το 2012 στην Ελλάδα. Την ιστοσελίδα έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα 450.000 πολίτες και έχουν καταθέσει τις δικές τους εμπειρίες με περιπτώσεις διαφθοράς στην χώρα μας.

Πιστός, ωστόσο, και στις εθνικο-πατριωτικές του καταβολές, ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων φέρεται να έχει κάνει πρόταση για συμμετοχή στη λίστα Επικρατείας και στον πρόεδρο του Κινήματος Εθνικολαϊκής Συσπείρωσης, αντιστράτηγο εν αποστρατεία Γιώργο Κλειδέρη.

ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική συμπαράταξη

Η νέα σύμπραξη των… διασπασμένων της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη θα κατέβει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στις εκλογές με επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά δίνει μάχη για να στείλει μήνυμα ιστορικής πανστρατιάς και ενότητας, προσπαθώντας να επιστρατεύσει στη λίστα Επικρατείας παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.