Με το σπάσιμο δύο «υπερ-υπουργείων», την σύσταση ― όπως όλα έως τώρα δείχνουν ― ειδικού χαρτοφυλακίου παρά τω πρωθυπουργώ εν είδει «υπουργείου Μνημονίου» και με καραμπόλες πολιτικής και εσωκομματικής χροιάς καταρτίζεται στο Μέγαρο Μαξίμου η λίστα με τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης.
Στις δομικές αποφάσεις που ήδη ελήφθησαν «σπάνε» τα, δυσλειτουργικά στο πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στο μεν πρώτο, υπουργός θα παραμείνει ο Γιάννης Σταθάκης, αναβαθμίζεται όμως – με τα προεδρικά διατάγματα που ήδη υπεγράφησαν – σε ξεχωριστό υπουργείο ο τομέας των Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με επικεφαλής τον Χρήστο Σπίρτζη.
Από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο οποίο κατά τις πληροφορίες παραμένει ο Πάνος Σκουρλέτης, αποσπάτεια και γίνεται ξεχωριστό υπυργείο ο τομέας Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Διαβάστε σχετικά:
Ποια είναι τα νέα υπουργεία μετά τη διάσπαση των υπερυπουργείων
Η «καραμπόλα» της Βουλής
Στην προεδρία της Βουλής κατά τις τελευταίες θα τοποθετηθεί, μετά από πολλαπλές καραμπόλες και αλλαγές, ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος ήταν και εξαρχής ο επικρατέστερος υποψήφιος. Εως το μεσημέρι συζητείτο η παραμονή του Νίκου Βούτση στο υπουργείο Εσωτερικών, με εναλλακτικές για την προεδρία της Βουλής τους Δημήτρη Βίτσα και Θεόδωρο Δρίτσα. Ωστόσο, αργά το απόγευμα φέρεται να «κλείδωσε» η προεδρία Βούτησ, με τα τελευταία σενάρια να φέρουν διάδοχό του στο υπουργείο Εσωερικών τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Αρνητικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προορίζεται τελικά να έχει συντονιστικό ρόλο στον οικονομικό κύκλο υπουργών.
Εκεί, παραμένει τελικά υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, οι αντιρρήσεις που εξέφραζε πριν από τις εκλογές σχετίζονταν με τη σύνθεση της συγκυβέρνησης και την άρνησή του να συμμετέχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο οποίο, πιθανώς, θα βρίσκονταν και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλωστε, δεν θα έχει και τη «μνημονιακή» ευθύνη, καθώς την εφαρμογή της συμφωνίας με τους πιστωτές και των επαφών με την τρόικα θα έχει, κατά τις πληροφορίες, ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, κατά τα πορτογαλικά πρότυπα σε ειδικό πόστο, που θα αναφέρεται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό.
«Καραμπόλα» και στο Υγείας
Έτερη «καραμπόλα» που προέκυψε το πρωί ήταν εκείνη που προκάλεσε το αίτημα των «53» να μην επιστρέψει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής στο υπουργείο Υγείας. Στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η ανάληψη του υπουργείου από την ― γιατρό ― Όλγα Γεροβασίλη, λύση όμως που τελικά δεν προκρίθηκε. Η Ολγα Γεροβασίλη θα παραμείνει τελικά κυβερνητική εκπρόσωπος και θα έχει διευρυμένες αρμοδιότητες, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη της Γραμματείας Ενημέρωσης που είχε έως τώρα ο Νίκος Παππάς.
Ανοιχτό ζήτημα υπάρχει και στα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης, με αμφίβολη την επιστροφή των Αριστείδη Μπαλτά και Νίκου Παρασκευόπουλου, και με υποψηφίους διαδόχους τούς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και Κώστα Γαβρόγλου αντίστοιχα.
Στον Μουζάλα η Μεταναστευτική Πολιτική
Το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής, ως αναπληρωτής υπουργός, φαίνεται πως θα διατηρήσει τελικά ο νυν υπηρεσιακός Γιάννης Μουζάλας, καθώς οι αρχικοί προβληματισμοί του ― λόγω της επαγγελματικής του δραστηριότητας μάλλον κάμπτονται.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και οι ΑΝ.ΕΛ.
Ανοιχτό είναι ακόμη και το θέμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όπου οι πληροφορίες φέρουν τον Πάνο Καμμένο να ζήτησε την τοποθέτηση του Τέρενς Κουίκ. Το αίτημα δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Αλέξη Τσίπρα, δεδομένο είναι ότι δεν επιστρέφει ο Γιάννης Πανούσης και δεν αποκλείεται να το αναλάβει ο Δημήτρης Βίτσας, εάν τελικά δεν γίνει πρόεδρος της Βουλής.
Οι παραμένοντες
Στις θέσεις που είχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση φαίνονται να παραμένουν οριστικά ο Πάνος Καμμένος (υπουργός Άμυνας), Νίκος Κοτζιάς (υπουργός Εξωτερικών), Γιώργος Κατρούγκαλος (στο υπουργείο Εργασίας), ο Τρύφων Αλεξιάδης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών), ο Χριστόφορος Βερναρδάκης (αναπληρωτής Δημόσιας Διοίκησης) και οι υπουργοί Επικρατείας Νίκος Παππάς και Αλέκος Φλαμπουράρης.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί απόψε και η ορκωμοσία θα γίνει αύριο το πρωί.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >