Στο επίκεντρο της διεθνούς ειδησεογραφίας βρίσκεται η αμφίρροπη εκλογική μάχη που προκύπτει αφού έκλεισαν οι ελληνικές κάλπες, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τα exit poll ταξίδεψαν με ταχύτητα φωτός σε όλο τον κόσμο, με το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα να είναι πρωτοφανές. Οι ηλεκτρονικές πύλες όλων των μεγαλύτερων διεθνών μέσων σε Ευρώπη και Αμερική καλύπτουν με συνεχή ενημέρωση, απευθείας ανταποκρίσεις και συνδέσεις με την Ελλάδα κάθε εξέλιξη. Οι εκλογές αποτελούν πρώτο θέμα στα περισσότερα διεθνή μέσα, ενώ τα περισσότερα δημοσιεύματα συνδέουν το ρευστό πολιτικό σκηνικό που προκύπτει με το θέμα της παραμονής ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ads

 
584 ξένοι ανταποκριτές στην Ελλάδα

Οι δημοσιογραφικές αποστολές από το εξωτερικό είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με αυτές της εκλογικής αναμέτρησης της 6ης Μαΐου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, 769 είναι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και τεχνικοί απ’ όλες τις χώρες του κόσμου που παρακολουθούν την εκλογική διαδικασία και καταγράφουν τις εξελίξεις στη χώρα μας.
 
Οι ξένοι ανταποκριτές φθάνουν τους 584, εκ των οποίων οι 491 διαπιστεύθηκαν ειδικά για να μεταδώσουν τα σημερινά γεγονότα και οι 93 είναι μόνιμοι ανταποκριτές των ξένων Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα. Η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποστολή στην Ελλάδα είναι της Γερμανίας και απαρτίζεται από 64 μέλη, ακολουθεί η Γαλλία με 42 απεσταλμένους και έπονται η Κίνα με 40 απεσταλμένους, η Ιαπωνία με 37, η Ισπανία με 33, η Ιταλία με 32 και η Αυστρία με 18. Αποστολές στη χώρα μας για πρώτη φορά έχουν η Ινδία και το Καζακστάν, και επίσης παρακολουθούν αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Γεωργία, την Εσθονία, το Ισραήλ, την Κολομβία, το Μεξικό, την Φινλανδία. 

Τα φώτα στραμμένα στην Ελλάδα

Για αποτέλεσμα «στην κόψη του ξυραφιού», που θα έκανε παρακινδυνευμένη κάθε εκτίμηση ακόμα και για το ποιο κόμμα θα καταλάβει την πρώτη θέση, κάνει λόγο το BBC στο πρώτο του σχόλιο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls. Ο ανταποκριτής του BBC, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μετάδοση της κρίσης και να προκαλέσει αναταράξεις σε όλη την παγκόσμια οικονομία.

Ads

image

«Μάχη σώμα με σώμα» για το ποιος θα αναδειχθεί κυρίαρχος πολιτικός φορέας της χώρας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο βρετανικός Guardian. Υπογραμμίζει πάντως το ασφυκτικό οικονομικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται η δεύτερη κατά σειρά εκλογική αναμέτρηση στη χώρα μας.
 
Για πολιτικό θρίλερ κάνει λόγο και ο αγγλικός Telegraph, που σημειώνει ότι οι 50 έδρες – μπόνους του πρώτου κόμματος θα κριθούν πιθανότατα με ελάχιστη διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αθήνα «απειλείται με πολιτικό αδιέξοδο» γράφει το γερμανικό Spiegel, ενώ οι γερμανικοί Financial Times, με τίτλο «ο φόβος της ανατολής του ήλιου», υπογραμμίζοντας ότι τη Δευτέρα η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά προ κυβερνητικού αδιεξόδου. Την «ελπίδα της για νίκη της λογικής»  έχει πρωτοσέλιδο στην ηλεκτρονική της έκδοση η οικονομική Handelsblatt. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η συντηρητική ΝΔ ενδέχεται να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. 

image
 
Το Γαλλικό Πρακτορείο κάνει λόγο για «οριακή εκλογική ισοπαλία Δεξιάς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς», ενώ η Le Figaro, δίνει ιδιαίτερη έμφαση, όπως και στις 6 Μαΐου, στο ποσοστό της Χρυσής Αυγής και στην είσοδο της στη Βουλή με ποσοστό άνω του 6%. Όπως σημειώνει η εφημερίδα αυτό το «βίαιο μόρφωμα» εκμεταλλεύτηκε τα ξενοφοβικά αντανακλαστικά μέρους του εκλογικού σώματος.

image

  
Η γαλλική Monde υποστηρίζει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα καθορίσει το μέλλον της χώρας μέσα στη ζώνη του ευρώ. Από την πλευρά της, η βελγική Le Soir επισημαίνει την είσοδο των νεοναζί στο ελληνικό Κοινοβούλιο με ποσοστά παρόμοια με αυτά του Μαΐου.
 
Για αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν το σκηνικό πολιτικής αστάθειας που δημιουργήθηκε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου κάνει λόγο στο πρώτο σχόλιο της η ισπανική El Pais, ενώ αναφερόμενοι στην είσοδο της Χρυσής Αυγής για δεύτερη φορά στο ελληνικό κοινοβούλιο σημειώνει χαρακτηριστικά «οι ναζί ξανά στην ελληνική Βουλή».

image

Για μάχη που θα κριθεί με βραχεία κεφαλή μεταξύ των «συντηρητικών φιλοευρωπαίων» και της «ριζοσπαστικής αριστεράς» κάνει λόγο η ιταλική Corriere della Sera.
 
Από την πλευρά του, ο Al Jazeera, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα αντανακλά από τη μία την καταδίκη της λιτότητας και από την άλλη το φόβο του ελληνικού λαού για μια ενδεχόμενη έξοδο από την ευρωζώνη.

image
 
Άμεσα μετέδωσαν το σύνολο των exit poll Reuters και Associated Press, με το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων να επαναλαμβάνει πως αυτή είναι μία εκλογική αναμέτρηση που θα μπορούσε να κρίνει την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.