Ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της.. Ελληνικής Δικαιοσύνης, επειδή δεν έχει καταφέρει να αποφανθεί  «εάν πρέπει να βάλει στο αρχείο την υπόθεση Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη ή να μας οδηγήσει σε κύρια ανάκριση» και είναι για χρόνια νομικά μετέωρος. 

Ads

 

Ας θυμίσω ότι για τα εφτά από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που η εισαγγελέας διαφθοράς είχε στείλει στη Βουλή για διερεύνηση σχετικά με το σκάνδαλο Novartis, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο,. Εναντίον του κ. Α. Λοβέρδου ασκήθηκε δίωξη για κακούργημα, ενώ εκκρεμούν οι υποθέσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ και του πρώην επιτρόπου στην Κομισιόν. 

 

Αλληλέγγυος στον κ. Γεωργιάδη δήλωσε χθες από τη στήλη του στα Νέα ο Γ. Παπαχρήστος: «Ο άνθρωπος, με το δίκιο του, ωρυόταν ότι δεν μπορεί κάθε τρεις και λίγο να αναφέρεται όχι απλά ως εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο, αλλά ότι  “τα πήρε” από τη Novartis, ότι έκανε το ένα ή το άλλο προς όφελος της πολυεθνικής του φαρμάκου, και να μην μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όπως έχει κάθε δικαίωμα, και είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου». 

Ads

 

Αν ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του με τρεις ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις την ημέρα -στις οποίες άλλωστε δεν ερωτάται καθόλου για την υπόθεση Novartis- τότε κανείς άνθρωπος στον κόσμο δεν μπορεί να το κάνει. Εδώ οι πολίτες έχουν ξεχάσει ότι είναι υπόδικος ο κ. Λοβέρδος, με την κατηγορία ότι  «για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της  Novartis»  δωροδοκήθηκε «με συνολικό ποσό τουλάχιστον 200.000 ευρώ». O οποίος και συνεχίζει αμέριμνος τον προεκλογικό του αγώνα.

 

Διαβάστε επίσης: H ομερτά για τον Ανδρέα Λοβέρδο

 

Είναι σωστό ότι η υπόθεση Novartis έχει καθυστερήσει, αλλά αυτό οφείλεται στον λυσσασμένο, ποικιλότροπο πόλεμο εναντίον της εισαγγελέως διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη, από την οποία η κυβέρνηση απέσπασε μάλιστα με κόλπο την υπόθεση, καταργώντας τη θέση (πάλι καλά που δεν κατάργησαν με νόμο και τη διαφθορά!). 

 

Θυμίζω ότι αυτές τις μέρες δικάζεται στο Ισραήλ ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μ. Νετανιάχου, με την κατηγορία της διαπλοκής με ένα συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης. Πρόκειται για  πταίσμα μπροστά στην κατασπατάληση δισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος στην υπόθεση Novartis, αλλά από τη στιγμή που η ισραηλινή Δικαιοσύνη ανέλαβε την υπόθεση, καμιά πλευρά δεν έτρεξε να φωνάξει για σκευωρία. 

 

Αν είχαν αφήσει και την ελληνική, τα πράγματα θα είχαν μπει στη θέση τους. Τώρα την ετυμηγορία απαγγέλλει ο κ. Παπαχρήστος, γράφοντας για «ιδιότυπη ομηρεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Αδωνι ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο, ενώ η έρευνα σε βάρος τους διαρκεί σχεδόν πέντε χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί το παραμικρό – γιατί αν είχε εντοπιστεί κάτι, θα το μαθαίναμε». 

 

Ποιοι και πώς θα το μαθαίναμε, δεν ξέρω. Αλλά αφού και η Τουλουπάκη εκπαραθυρώθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη «σκευωρία του» αποχώρησε  το 2019, ποιος «κρατάει όμηρους» δύο  αντιπρόεδρους της ΝΔ,  είναι πράγματι ένα ερώτημα..

 

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Γεωργιάδης έμαθε για την παραπομπή σε δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα της Νovartis  Κωνσταντίνου Φρουζή και δύο  γιατρών ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας από την εισαγγελέα  Πρωτοδικών Ελένη Μιχαλοπούλου, γεγονός που έφερε την υπόθεση ξανά στην επικαιρότητα.  Ο κ. Φρουζής,  σύμφωνα με το κατηγορητήριο κατά Λοβέρδου,  τού είχε δώσει τα «τουλάχιστον» 200.000 ευρώ. (Άραγε θα ρωτήσει κανείς δημοσιογράφος στα debate του KINAΛ τον κ. Λοβέρδο για τις εξελίξεις ή θα μείνουμε στις ερωτήσεις για τα μελλοντικά του όνειρα;) 

 

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο Novartis: Πρόταση – βόμβα εισαγγελέα για Φρουζή με αναφορά σε «χρηματισμό πολιτικών»

 

Στην πολυσέλιδη πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών, αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Φρουζής δωροδοκούσε και πολιτικά πρόσωπα με το «μαύρο» χρήμα, που ερχόταν από τη μητρική εταιρεία.

 

Δεν έχω στοιχεία για να υποστηρίξω ότι αυτή η μάλλον αναπάντεχη εξέλιξη εξάντλησε την υπομονή του κ. Γεωργιάδη και τον εξόργισε. Tην  προηγούμενη φορά που είχε εξοργιστεί, ήταν όταν μόλις είχε δοθεί η δημοσιότητα η συμφωνία ΗΠΑ-  Novartis, με την οποία η εταιρεία παραδεχόταν την ενοχή της. 

 

Διαβάστε επίσης: Πέτσας για απειλές Γεωργιάδη σε Τουλουπάκη: Μιλάει ως πολίτης, όχι ως υπουργός

 

Το βέβαιο είναι ότι εγώ τουλάχιστον είμαι έτοιμος να υποστηρίξω με θέρμη την προσφυγή Γεωργιάδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να βοηθήσω όσο μπορώ, από τη θέση του ευρωβουλευτή.. Θα πρόκειται άλλωστε για πρώτη φορά που εν ενεργεία υπουργός στρέφεται κατά της Δικαιοσύνης της χώρας του, άρα η υπόθεση θα αποτελεί και ιστορική πρεμιέρα. Βάζω μόνο  έναν-τυπικό- όρο :

 

Στην εξωδικαστική συμφωνία της αμερικανικής Δικαιοσύνης με τη Novartis, με την οποία η τελευταία υποχρεούται να αποζημιώσει το δημόσιο των ΗΠΑ με ένα θηριώδες ποσό,-ρεκόρ, η εταιρεία το πληρώνει επειδή παραδέχεται, χωρίς αστερίσκους, ότι είχε οργανώσει ένα δίκτυο διαφθοράς στην Ελλάδα και είχε δωροδοκήσει και «κυβερνητικούς αξιωματούχους».

 

 Ο όρος μου είναι λοιπόν, αφού προσφύγουμε στην Ευρώπη για να βρει και ο κ. Γεωργιάδης το δίκιο του, η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει -μετά το « δεδικασμένο» της εξωδικαστικής συμφωνίας τον Ιούνιο του 2020- αποζημίωση από τη Novartis,  όπως έκαναν οι ΗΠΑ, βάζοντας στην τσέπη 350 εκατ $. Θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει αυτό και στην Ελλάδα, αλλά ας μη μείνουμε εκεί.  Πιστεύω ότι ο υπουργός δεν θα έχει αντίρρηση σε μια τέτοια κίνηση, για την οποία η κυβέρνηση περιέργως αργοπορεί. 

 

Διαβάστε επίσης: Νovartis Hellas και «συνεργαζόμενοι»: όταν σε φτύνουν αλλά παριστάνεις ότι ψιχαλίζει