Η επιδημία του κοροναϊού δεν έχει κινητοποιήσει μόνο τα κράτη αλλά και μεγάλες θρησκείες. Ακόμη και τα πιο σκληρά ισλαμιστικά καθεστώτα έχουν περιορίσει δραστικά τις θρησκευτικές εκδηλώσεις αφού ακόμη και στις Ιερές πόλεις Μέκκα και Μεδίνα έχει ανασταλεί το προσκύνημα. Στο χριστιανικό κόσμο, όλες οι Εκκλησίες του πλανήτη έχουν προσαρμοστεί έγκαιρα στην ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης της νόσου. Όλες;… Όχι φυσικά, αφού η Ελλαδική Εκκλησία με μια απίστευτη κάλυψη της κυβέρνησης επιδίδεται σε κρεσέντο σκοταδισμού.

Ads

Με μια απόφαση-σκάνδαλο η Ιεραρχία της Εκκλησίας αρνείται τα επιστημονικά δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου, αρνείται να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για τον περιορισμό των συναθροίσεων, ειδικά στην περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα, παρά διατυπώνει μόνο γενικόλογες συστάσεις και ισχυρίζεται ότι η θεία κοινωνία ή οι ασπασμοί των εικόνων δεν εγκυμονούν κινδύνους ή ψεκάζεται με αγιασμό ως αντίδοτο στον κοροναϊό ! Ουσιαστικά προτρέπει τους πιστούς της να εκτεθούν σε κίνδυνο για να αποδείξουν την πίστη τους, περνώντας πλέον στα όρια του θρησκευτικού φονταμενταλισμού.

Η κυβέρνηση της παρέχει κάλυψη τόσο με αρμόδιους υπουργούς που επιμένουν πεισματικά να μην παίρνουν θέση, ενώ βουλευτές παριστάνουν τις «θεούσες» για λίγες ψήφους. Κυρίως όμως παρέχει κάλυψη με την άρνηση των θεσμικών φορέων για την προστασία της δημόσιας υγείας να διαψεύσουν με σαφήνεια τις μεταφυσικές δοξασίες, προστατεύοντας τους πολίτες. Σε πρώτο πλάνο η ΕΡΤ που φιλοξενεί σε μόνιμη βάση ιερωμένους που αμφισβητούν την επιστήμη και τον ορθό λόγο. Η κατάσταση αρχίζει να γίνεται ήδη ακραία, όπως μαρτυρά το περιστατικό ιερέα που μπήκε σε ογκολογικό νοσοκομείο και κοινώνησε παιδιά-ασθενείς χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους ή το αίτημα της Μητρόπολης για μαζικό σχολικό εκκλησιασμό στη Μυτιλήνη, την ώρα που ανακοινώνεται το κλείσιμο των σχολείων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Η Εκκλησία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θρησκευτικό συναίσθημα για να επιδείξει την πολιτική της επιρροή σε βάρος της υγείας των πολιτών. Είναι ένας θεσμός που αρέσκεται να πολιτεύεται και να επιβάλλεται, φαντασιώνοντας μεγαλεία βυζαντινής θεοκρατίας. Η κυβέρνηση, τραγικά εγκλωβισμένη στα πολιτικά της “γραμμάτια”, αδυνατεί να προστατέψει τους πολίτες, αν δεν εργαλειοποιεί κιόλας αυτή την υπόθεση, για πολιτικά οφέλη. Στο απίστευτο σημείο που έχει φτάσει η κατάσταση, ίσως μια παρέμβαση της Δικαιοσύνης να σώσει τη δημόσια υγεία και να θέσει την Ιεραρχία προ των ευθυνών της. Αλλά και μια παρέμβαση από την ΕΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, ίσως να σώσει την ’’τιμή’’ του κοσμικού κράτους, που βιάζεται συστηματικά.

Ads

* Σκίτσο από τον Soloup