«Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη, από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές. Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία.»

Ads

Αντόνιο Γκουτέρες Γ.Γ. Ο.Η.Ε.

Ο Γενικός γραμματέα του Ο.Η.Ε. απηύθυνε τα λόγια αυτά στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο,  40 υπουργών για την κλιματική κρίση, αφού ο πλανήτης μας βρίσκεται πλέον σε κατάσταση κλιματικού συναγερμού.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια επιλογή. Συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας».

Ads

Η ανθρωπότητα, τον τελευταίο καιρό,  μαστίζεται από μια πολλαπλή κλιματική, οικονομική και κοινωνική κρίση και η βιοποικιλότητα, δέχεται σοβαρές πιέσεις. Άλλωστε,  οι αλληλεπιδράσεις  μεταξύ βιοποικιλότητας και κλιματικής αλλαγής είναι πολύ έντονες. Η αποψίλωση των δασών και η εγκατάλειψη των φυσικών πόρων  οδηγεί σε μείωση των οικοτόπων και υποβαθμίζει το περιβάλλον, οδηγώντας σε απώλεια όχι μόνον χλωρίδας, αλλά και της πανίδας. Επιπρόσθετα, το έτσι υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον είναι περισσότερο ευάλωτο αφού, επιταχύνει την κλιματική αλλαγή, κινδυνεύει από την ερημοποίηση και την απώλεια εδαφών, διακινδυνεύει την διατροφική ασφάλεια και μειώνοντας  τις  αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών, επιτείνει,  ακόμα περαιτέρω, την κατάσταση.

Δυστυχώς στην Πατρίδα μας, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, εδώ και τρία  χρόνια αποδομεί συστηματικά  προστατευτικές διατάξεις και νομοθεσίες σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας και του Περιβάλλοντος.

Ούτε βέβαια, παρά τις εξαγγελίες, επικυρώνει διεθνείς συμβάσεις, π.χ. για την προστασία της Μεσογείου, ούτε βέβαια, παρά την καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό . Δικαστήριο (Δεκέμβριος 2020)  παίρνει πρωτοβουλίες για την αναστροφή της κατάστασης. Χαρακτηριστικά  παραδείγματα, σταθερά  μιας καταστροφικής για το Περιβάλλον  πολιτικής,   η σειρά αντι περιβαλλοντικών νόμων, όπως ο 4685/2020, γνωστός ως νόμος Χατζηδάκη για το Περιβάλλον, ο πρόσφατος Κλιματικός Νόμος (4936/2022)  και το υπό συζήτηση, πρόσφατα κατατεθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ στο Ελληνικό Κοινοβούλιο .

Αποτελεί δε τραγική ειρωνεία, την ώρα που μαίνονται οι δασικές πυρκαγιές από άκρου σε άκρο της πατρίδας μας, η κυβέρνηση να εισάγει  ένα τέτοιο νομοσχέδιο. Ένα πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, που «σαρώνει» τα πάντα … Ένα νομοσχέδιο, με πλήθος ρυθμίσεων πολεοδομικών και χωροταξικών, με σημαντικό περιορισμό της σημασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με νέες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές με χαλάρωση ελεγκτικών μηχανισμών και πλήθος εξυπηρετήσεων…

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το εν λόγω νομοσχέδιο, κατά τη διάρκεια της σύντομης δημόσιας διαβούλευσής του. Αρνητικές οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας ενώ  μια σειρά φορείς και σύλλογοι  εξέδωσαν καταδικαστικές ανακοινώσεις.

Το Δάσος της Δαδιάς είναι η πρώτη περιοχή που χαρακτηρίστηκε σαν περιοχή Natura αφού, φιλοξενεί μοναδική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πανίδα. Όταν καίγεται   ένας σημαντικός οικότοπος της Πατρίδας μας, αναδεικνύεται στην πράξη, η καταστροφική πολιτική της ΝΔ,  να καταργήσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών(ΦΔΠΠ) , με τη δημιουργία κεντρικού φορέα στην Αθήνα τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που επήλθε με το νόμο Χατζηδάκη. Σημειώνουμε ότι η κατάργηση του Φορέα «Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς -Λευκίμης- Σουφλίου» είχε ως αποτέλεσμα   την αποχώρηση δασολόγων, ειδικών επιστημόνων και παρατηρητών, με αρνητικές βέβαια συνέπειες.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις», δόθηκε στη σύντομη δημόσια διαβούλευση με 97 άρθρα, αλλά κατέληξε να κατατεθεί με 178, περιλαμβάνοντας ρυθμίσεις και για άλλα υπουργεία. Είναι ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα», το οποίο δεν διορθώνεται και ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ…

*Η Χαρά Καφαντάρη είναι Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δυτικής Αθήνας, Αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής