Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίλυση των οικονομικών, πολιτικών και διπλωματικών προβλημάτων της χώρας του. Πολύ φιλόδοξο!

Ads

Σε σύγκρουση με τα τρία μεγάλα μπλοκ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Άγκυρα προσπαθεί να βρει νέους συμμάχους στη διεθνή σκηνή. Διότι, εκτός από το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ, ο Ερντογάν δεν έχει πολλούς φίλους.

Η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ακόμη και με τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία. Η βιομηχανική παραγωγή, η οποία ούτως ή άλλως δεν ήταν πολύ σημαντική, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία, όπως και ο τουριστικός τομέας. Η πολύ κακή διαχείριση της πανδημίας του κορωναϊού σκότωσε χιλιάδες πολίτες και αποδυνάμωσε την τουρκική οικονομία.

Οι πρωτοβουλίες του Τούρκου Προέδρου για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες δεν έχουν μέχρι στιγμής αποδώσει καρπούς. Ο Πούτιν, από την πλευρά του, συνεχίζει να χειραγωγεί την Άγκυρα εναντίον του δυτικού μπλοκ.

Ads

Οι οικονομικές, πολιτικές και διπλωματικές αποτυχίες του Προέδρου Ερντογάν αντανακλώνται στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Ο Ερντογάν και το κυβερνητικό του κόμμα, ακόμη και με τη στήριξη του ακροδεξιού συμμάχου του, του «MHP», αδυνατούν να υπερβούν το 35% της πρόθεσης ψήφου. Ενώ χρειάζεται τουλάχιστον το 51% των ψήφων για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τρεις ρεπορτάζ στα τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ αυτής της εβδομάδας, το καθεστώς του Ενός Ανδρός κινείται όλο και περισσότερο προς την ονομαζόμενη «οικονομικά του εγκλήματος», για να βγει από την κρίση, για να παραμείνει, δηλαδή, στην εξουσία.

Πρώην αρχηγός της μαφίας και πρώην υποστηρικτής του Ερντογάν, ο εξόριστος σήμερα Σεντάτ Πεκέρ, συνεχίζει τις αποκαλύψεις του μέσω βίντεο στο διαδίκτυο. Κατηγορεί ονομαστικά τον Υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού για διακίνηση ναρκωτικών από την Κεντρική Αμερική. Δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες και τα ονόματα των εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή. «Ο Πεκέρ είναι μια καλή πηγή πληροφοριών, διότι ήταν ο ίδιος ένας από τους επικεφαλής όλων αυτών των παράνομων επιχειρήσεων του καθεστώτος», υπενθυμίζουν οι ειδικοί. Τα ονόματα του πρώην Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και, ειδικότερα, του γιου του αναφέρονται πολύ συχνά στην κατάθεση του Πεκέρ. Ο εφοπλιστής, κάτοχος αρκετών μεγάλων εμπορικών πλοίων, υιός Γιλντιρίμ πρόσφατα πραγματοποίησε ταξίδι στη Βενεζουέλα. Ως επίσημο κίνητρο δόθηκε η υγειονομική βοήθεια, ως κίνητρο σύμφωνα με τον Πεκέρ, η διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Ερντογάν, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, πρότεινε στην Άγκυρα να αναλάβει τη διαχείριση και την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ, μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Πρόταση που απορρίφθηκε από τους Ταλιμπάν, αλλά αναγνωρίσθηκε ως μεγάλη νίκη του Ερντογάν. Το αεροδρόμιο της Καμπούλ δέχτηκε αρκετές φορές επίθεση από τους Ταλιμπάν, και αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις. Αλλά το αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αποτελεί κόμβο για τη διακίνηση ναρκωτικών. Η τουρκική κοινή γνώμη δεν είδε με «καλό μάτι» την αμερικανική πρόταση: «Οι στρατιώτες μας, τα παιδιά μας θα σκοτωθούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου δεν έχουμε καμιά δουλειά», διαμαρτύρονται εκπρόσωποι Τύπου της αντιπολίτευσης.

Τέλος, ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, Διευθύνων Σύμβουλος της συμμετοχικής εταιρίας του συμβούλου του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σουλτάν Μπιν Ζαγέντ Μπιν Χαλίφα αλ Ναχαγιάν, «SBK Holding», άλλοτε παρουσιασθείς ως μέγας φιλάνθρωπος, εκλεχθείς ως ο καλύτερος προϊστάμενος της χρονιάς, με φωτογραφίες δίπλα στον Πρόεδρο Ερντογάν, συνελήφθη στη Βιέννη κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον. Διότι κατηγορείται από την αμερικανική δικαιοσύνη για «ξέπλυμα» περισσοτέρων από 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνεργοί του, δύο Αμερικανοί και ένας Αρμένιος, βρίσκονται ήδη στις αμερικανικές φυλακές. Ο Υπουργός  Εσωτερικών προσκάλεσε στο υπουργείο τον -επίσης, καταζητούμενο από την τουρκική αστυνομία- Κορκμάζ και τον συμβούλεψε να φύγει από τη χώρα και να παραιτηθεί από τα 40 εκατομμύρια δολάρια που θα έπρεπε να λάβει από έναν άλλον Τούρκο επιχειρηματία.

Ουάσιγκτον και Άγκυρα ζητούν την έκδοση του Κορκμάζ, αλλά η Βιέννη φαίνεται να συνεργάζεται περισσότερο με τους Αμερικανούς παρά με τους Τούρκους. Ο Κορκμάζ αντιμετωπίζει 225 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο του αμερικανικού δικαστηρίου. Αλλά μπορεί -όπως και ο Τούρκο-Ιρανός επιχειρηματίας Ρίζα Ζαράμπ, ένοχος για παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο κατά του Ιράν- να συνεργαστεί με την Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και να παράσχει πληροφορίες για τους συνεργάτες του και το μηχανισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ότι το όνομα του Προέδρου Ερντογάν να εμφανισθεί και πάλι στο νέο κατηγορητήριο, ακριβώς όπως σε αυτό του Ρίζα Ζαράμπ.

«Η Οικονομία του Παλατιού του Ερντογάν έγινε οικονομία του εγκλήματος», σημειώνει ο Καθηγητής Ιμπραήμ Οζτούρκ, οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ντουισμπούργκ (Γερμανία).

Χρησιμοποιούμε το τουρκικό δημοφιλές ρητό «Ο Τζαφέρ έχει διάρροια, φέρτε μου γρήγορα χαρτί υγείας», για να περιγράψουμε αυτό το είδος καταστάσεων, όπου ο ήρωας βρίσκεται πραγματικά σε αδιέξοδο.

*Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr,  τις εξελίξεις στην Τουρκία.