«Υπάρχουν πολιτικοί του γλυκού νερού. Ενεργούν χωρίς να παρεμβαίνουν σε κανένα θέμα! Και έπειτα υπάρχουν οι δημοσιογράφοι της Αυτού Μεγαλειότητας. Οι τελευταίοι μιλούν για την καθαρότητα του νερού ή του αέρα. Ενώ ήρθε η ώρα να γαβγίσουν ή ακόμη και να ουρλιάξουν. Ήρθε η ώρα να πούμε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Ο Αλλάχ θα υποστηρίξει τους θαρραλέους».

Ads

Την ομιλία αυτή εκφώνησε την περασμένη Πέμπτη στην Άγκυρα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Ήταν το νούμερο δύο του ΑΚΡ, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Προέδρου Ερντογάν. Ο 74χρονος δικηγόρος, ισλαμιστής συντηρητικός, ήταν γνωστός ως «η καθαρή συνείδηση του ΑΚΡ».

Βουλευτής από το 1995, διετέλεσε Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επί Ερντογάν.

Η τελευταία του ομιλία σε μία συνεδρίαση ενός προσκείμενου στην εξουσία Ιδρύματος, το mea culpa του Αρίντς περιείχε σημαντικές λεπτομέρειες:

Ads

«Οι άνθρωποι του ΑΚΡ θα πρέπει να είναι παρόντες σε αυτήν τη συνεδρίαση. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Τα στελέχη του ΑΚΡ δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συνεδριάσεις, διότι ενοχλούνται από την παρουσία των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Δεν θέλουν να φωτογραφίζονται με τους αξιωματούχους της αντιπολίτευσης. Φοβούνται… Ενώ αυτοί που πιστεύουν στην ορθότητα των απόψεών τους δεν φοβούνται τίποτα».

Διευκρίνισε ότι προσκλήθηκε ως πρώην πρόεδρος της Βουλής και όχι ως μέλος του ΑΚΡ.

«Βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες, ανθρώπους που φαίνεται να μιλούν εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος. Αυτοί δεν κάνουν καλό στο Κόμμα. Αντίθετα, η εικόνα του κόμματος πάει από το κακό στο χειρότερο με αυτούς τους ανθρώπους. Επομένως, οι πραγματικοί αξιωματούχοι του κόμματος πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις συναντήσεις, να συμμετέχουν στις συζητήσεις στις τηλεοπτικές πλατφόρμες. Ρωτώ τους αντιπροέδρους του Κόμματος: Πού είστε; Γιατί δεν μιλάτε και γιατί δεν εξηγείτε τις πολιτικές του κόμματός σας; Πότε θα απελευθερωθείτε από αυτούς τους φλύαρους που πιστεύουν ότι τα ξέρουν όλα;».

Αυτή η παρέμβαση του Αρίντς είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί πολύ μελάνι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στους φιλο-ερντογανικούς. Ο Μεχμέτ Μετινέρ, πρώην βουλευτής, κάλεσε αμέσως τον Αρίντς να αποχωρήσει από το κόμμα. Άλλοι εκπρόσωποι του Ερντογάν κατηγόρησαν τον Αρίντς ότι «προδίδει το μεγάλο σκοπό».

Ο Αρίντς είχε ήδη κάνει δηλώσεις κατά του καθεστώτος του Ερντογάν. Και είχε χάσει τη θέση του στο Ανώτατο Συμβούλιο των Συμβούλων της Προεδρίας.

Ο Αρίντς ήταν μια προσωπικότητα κοντά στον Φετουλάχ Γκιουλέν, ηγέτη της ισλαμιστικής αίρεσης, πρώην σύμμαχο και νέο εχθρό του Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Ο γαμπρός του Αρίντς, ο Δρ. Εκρέμ Γετέρ, που κατηγορείται ότι είναι μέλος της κοινότητας Γκιουλέν, συνελήφθη και φυλακίστηκε και, στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος.

«Η πινακίδα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου μου είναι ΦΓ. Υπάρχουν φίλοι που μου προτείνουν να αλλάξω την πινακίδα. Μπορεί να έχεις προβλήματα, μου λένε. Ζούμε σε μία χώρα, όπου υπάρχουν τέτοια προβλήματα…», δήλωσε κατά την ομιλία του την Πέμπτη.

Αυτή η πρωτοβουλία του Αρίντς είναι η μεγαλύτερη αντίδραση, η πιο δίκαιη κριτική κατά του καθεστώτος του Ερντογάν από πρώην ανώτερο στέλεχος του κόμματος.

Στις 19 Μαΐου, ο Καχίτ Οζκάν, αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΡ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από δημόσια δήλωση σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, δήλωση που δεν εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο.

Εντός του ΑΚΡ, τοπικοί αξιωματούχοι βλέπουν την πτώση ή τουλάχιστον την αποδυνάμωση του καθεστώτος να έρχεται και λαμβάνουν τα δικά τους μέτρα. Μένουν στη σκιά ή παραιτούνται. Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτουν, μέσω των αντιπολιτευτικών ΜΜΕ, τις παράνομες και αθέμιτες ενέργειες του καθεστώτος.