Κάθε έστω και λίγο υποψιασμένος υπάλληλος αντιλαμβάνεται ότι η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι μπορεί να λειτουργήσει ως η τέλεια παγίδα.

Ads

Χωρίς να χάνουν χρόνο, οι εργοδότες προετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, η οποία τους ανοίγει μεγάλα παράθυρα ευκαιρίας. Ένα από αυτά είναι η τηλεργασία που εφαρμόζεται ήδη και όλοι και όλες οι εργαζόμενοι –ες αναζήτησαν ως καταφύγιο απέναντι στον κίνδυνο μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό.

Έχουν ήδη εμφανιστεί αγγελίες για δουλειά από το σπίτι – δες εικόνα – στις οποίες τονίζονται τα πλεονεκτήματα όπως περισσότερος χρόνος με την οικογένεια, λιγότερη μετακίνηση, λιγότερα έξοδα. Φυσικά πουθενά δεν γίνεται λόγος για τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης του νόμου, ελέγχου του ωραρίου αλλά και για τη δυσκολία συλλογικής οργάνωσης και εκπροσώπησης.

Κάθε έστω και λίγο υποψιασμένος υπάλληλος αντιλαμβάνεται ότι η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι μπορεί να λειτουργήσει ως η τέλεια παγίδα.

Ads

Αν ο υπάλληλος έχει τη δυνατότητα με ένα laptop και μια σύνδεση Internet να εργαστεί κανονικά, τι θα εμποδίσει τον κάθε προϊστάμενο να ζητήσει την παράδοση ενός project, την διεκπεραίωση μιας παραγγελίας ακόμα και το Σαββατοκύριακο ή/και σε μέρα απεργίας; Πώς μπορεί να γίνει ο έλεγχος της τήρησης του ωραρίου και της καταγραφής των υπερωριών από την Επιθεώρηση Εργασίας;

Ακόμα και αν ο ίδιος ο εργαζόμενος προχωρήσει σε σχετική καταγγελία πώς μπορεί να στοιχειοθετήσει τη παραβίαση του ωραρίου; Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα η καταγγελία από την πλευρά του εργαζομένου (ατομικά) προς την Επιθεώρηση Εργασίας ισοδυναμεί με απόλυση, άμεσα ή λίγο αργότερα. (Μόνο εργαζόμενοι που έχουν αποφασίσει και αποδεχτεί το ενδεχόμενα να χάσουν τη δουλειά τους, προχωρούν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας).

Στις μέρες της πανδημίας πολλοί εργαζόμενοι συνειδητοποίησαν τη χρησιμότητα του Σωματείου. Όσοι εργαζόμενοι και εργαζόμενες μπορούσαν να απευθυνθούν σε σωματείο (αναφερόμαστε πάντα στον ιδιωτικό τομέα) είχαν μια ελπίδα ότι θα εισακουστούν τα αιτήματά τους, ότι θα εφαρμοστούν τα νομίμως προβλεπόμενα.

Τέτοια παραδείγματα είναι οι εργαζόμενες που πληρώθηκαν το δώρο του Πάσχα, πριν τη Κυριακή του Πάσχα και όχι τον Ιούνιο, αν και οι εταιρείες τους είχαν ήδη προλάβει να ενταχθούν στους ΚΑΔ (Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας) ως δήθεν πληττόμενες, τα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας εντάχθηκαν στις ευπαθείς ομάδες παρά τις αρχικές αιτιάσεις του εργοδότη ότι «αυτά είναι για το δημόσιο, [όχι για σας]». Ποια είναι όμως η δυνατότητα συλλογικής οργάνωσης όταν ο κάθε εργαζόμενος έχει ως χώρο εργασίας το σπίτι του;

Υπάρχει άμεσα η ανάγκη για συνδικαλιστική κάλυψη και υποστήριξη όλων αυτών των εργαζομένων που θα εργάζονται από το σπίτι.
Ας μην κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε όπως κάναμε στη περίπτωση των ενοικιαζόμενων/εργολαβικών ελπίζοντας ότι κρατώντας τους έξω από τα σωματεία, απομακρύνοντας το πρόβλημα από τα μάτια μας αυτό θα πάψει να υπάρχει.

Υπάρχει η ανάγκη για ενημέρωση των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους όταν βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας τα οποία προβλέπονται από το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (προσάρτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2006-2007, νόμος 3846/2010, άρθρο 5).

Αυτά για παράδειγμα περιλαμβάνουν την υποχρέωση του εργοδότη να παράσχει εγγράφως στον εργαζόμενο το σύνολο των πληροφοριών που αναφέρονται στην εκτέλεση της εργασίας του (όπως τον τρόπο μέτρησης του χρόνου εργασίας), την ανάληψη από τον εργοδότη του συνολικού κόστους μετάβασης στο καθεστώς της τηλεργασίας (που περιλαμβάνει το κόστος της τεχνικής υποστήριξης, δαπάνες επισκευής ή και αντικατάστασης των συσκευών που χρησιμοποιούνται κ.λπ.), ακόμη και «χρηματική αποκατάσταση» από τον εργοδότη «της χρησιμοποίησης του οικιακού χώρου εργασίας του μισθωτού.
Υπάρχει ωστόσο ανάγκη νέων ρυθμίσεων κυρίως, κατά τη γνώμη μας, σε σχέση με την πραγματική καταγραφή του ωραρίου εργασίας και τη δυνατότητα ελέγχου από το ΣΕΠΕ του/της εργαζόμενου –ης.

Η τεχνική δυνατότητα υπάρχει αλλά θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στους επιθεωρητές εργασίας στο πληροφοριακό σύστημα (αρχεία υπολογιστών, βάσεις δεδομένων) της κάθε εταιρείας αλλά και να εξασφαλιστεί και η σωστή κατάρτιση των στελεχών του ΣΕΠΕ ώστε να προβαίνουν σε τέτοιου είδους ελέγχους.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε και αναπτύσσεται καθημερινά από επιστήμονες (εργαζόμενους επίσης) και θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των ίδιων των εργαζόμενων. Χωρίς τεχνοφοβία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις με σταθερή την άποψή μας ότι τα θαύματα της τεχνολογίας μας ανήκουν και ότι πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε για το συμφέρον των εργαζόμενων.

Διαφορετικά το… τυπογραφικό λάθος στην παρακάτω αγγελία θα γίνει πραγματικότητα, η δουλειά θα γίνει δουλεία.

* Η Γιώτα Λαζαροπούλου, Φυσικός Msc, Μηχανικός Υπολογιστών, Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων στην ΕΤΕ – προερχόμενων από την πρώην Εθνοdata

Πηγή: Εργασία σήμερα