Τα πράγματα στην Αττική είναι χειρότερα από ποτέ, βάσει των δελτίων του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα. Επιπλέον, υπάρχει μια παραγνωρισμένη λεπτομέρεια. Ανέκαθεν, το χειρότερο μέρος για να βρεθεί κανείς στην ανάγκη για κλίνη ΜΕΘ ήταν η Αττική. Ακούγεται παράδοξο το να μειονεκτεί σε υποδομές η πρωτεύουσα  έναντι της περιφέρειας, ωστόσο στον συγκεκριμένο τομέα αυτό ίσχυε και ισχύει! Έτσι εξηγείται το ότι ακούστηκε “νωρίς” η αγωνιώδης προειδοποίηση για σχεδόν πλήρη κάλυψη των κλινών ΜΕΘ covid -19,  στην Αττική . Στο σημείο αυτό, ελάχιστα διαφοροποιούνται οι αποκαλύψεις της ΠΟΕΔΗΝ από τις επίσημες ενημερώσεις του Υπουργείου Υγείας.

Ads

 Οι έμπειροι παρατηρητές  γνωρίζουν όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν, μετά την ήδη επιβληθείσα περιστολή, κατα 80%, των τακτικών χειρουργείων. Έπονται η πλήρης κοβιντοποίηση των νοσοκομείων, η μετακίνηση όλων των υπολοίπων ασθενών ΜΕΘ στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, η περιστολή των διασωληνώσεων στις “απολύτως απαραίτητες”, η επιτάχυνση των λεγομένων “εξιτηρίων” από τις ΜΕΘ, κάποιες ελάχιστες διακομιδές εκτός Αθήνας, η επιστράτευση ιδιωτικών και στρατιωτικών δομών. Θα αρκέσουν άραγε αυτά, προκειμένου να παραμείνει διαθέσιμη η σωτήρια δυνατότητα διασωλήνωσης για όλους όσους την χρειαστούν, ή πρόκειται να βρεθούμε εκ νέου μπροστά σε αποτρέψιμους θανάτους;
 
Οι προειδοποιήσεις προς την πολιτική ηγεσία και τα φιλικά της ΜΜΕ φαίνεται σαν να απευθύνονται σε “ώτα μη ακουόντων”. Μόλις η κακοκαιρία πέρασε, η συζήτηση επανήλθε μεν στην πανδημία αλλά με επικέντρωση στο πότε θα ληξει το λοκντάουν! Έμμεσα, αμφισβητείται ακομη και η αναγκαιότητα του γεγονότος ότι επιβλήθηκε. Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί η υπεραισιόδοξη συζήτηση για άρση χωρίς ακόμη να έχει αποδώσει το λοκντάουν, το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα;

 Ήδη τα κρούσματα της Αττικής δεν είναι λίγα. Η Αττική κατά την κορύφωση του δευτέρου κύματος είχε μόνο 20% συμμετοχή, όταν τα κρούσματα σε εθνικό επίπεδο υπερέβαιναν τα 3.000. Αν κάποιος λοιπόν δει ξεχωριστά τον πίνακα της Αττικής, το αντιλαμβάνεται πολύ σαφέστεστερα από ότι αν μελετά τον χάρτη εθνικού επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα στις 12/2 η Αττική έφθασε τα 762 κρουσματα και υπερέβη τις χειρότερες ημέρες του Β κύματος, όταν είχε: 4/11: 588/2646, 5/11: 588/2.917, 6/11: 683/2885, 7/11: 637/2.556, 11/11: 635/2.752, 12/11: 756/3.316, 13/11: 697/3038, 14/11:612/2835  19/11: 646/3227 κοκ

Δεδομένου, ότι με διαφορά περίπου 2-3 εβδομάδων, ο αριθμός των διαπιστωμένων κρουσμάτων προαναγγέλλει την ζήτηση για κλίνες ΜΕΘ, η σημερινή πιεστική ζήτηση αντιστοιχεί στα κρούσματα του τέλους Γενάρη-αρχές Φλεβάρη, όταν δηλαδή τα ημερήσια κρούσματα της Αττικής ήταν λιγότερα κι από 400! Ήδη αυτά τείνουν να διπλασιαστούν, οπότε οι υφιστάμενες αντοχές δεν ξεπερνούν τις λιγες ημέρες. Μπορεί κανείς να υποθέσει βάσιμα ότι έχει ήδη προδιαγραφεί η έλευση της υγειονομικής κρίσης, ακόμη κι αν το λοκ νταουν αποδώσει τα μέγιστα.

Ads

Αυτό που διακυβεύεται, με την επιτυχία ή μη του λοκντάουν, είναι η ένταση (ύψος του κύματος) αλλά και η διάρκεια και  έκταση της κρίσης. Εδώ οι ενδείξεις είναι αρνητικές. Το λοκ ντάουν τύπου Μαρτίου αποτελεί μια θεωρητική δυνατότητα, κατάλληλη μόνο για τις ανακοινώσεις Δεν υπάρχει κανένας όρος για να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και κυρίως δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, με το μισό Υπουργικό Συμβούλιο να το υπονομεύει στην πράξη! Η διάρκεια επηρεάζεται πέραν του πόσο ψηλά θα φτάσει το κύμα και από το μέγεθος του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η ταχύτητα ελέγχου της πανδημίας με περιοριστικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της πόλης. Αν πάρει φωτιά η Αθήνα, θα δυσκολευτεί πολύ να “σβήσει”. Επίσης λόγω του κομβικού ρόλου της Αθήνας θεωρείται πολύ πιθανή η επέκταση και σε άλλες περιοχές, όπως δείχνει εξάλλου η εμφάνιση πρώιμων δορυφορικών εστιών σε Θήβα, Χαλκίδα, Πάτρα.

Μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο, το κλίμα χαλαρότητας και αισιοδοξίας που επικρατεί, ιδιαίτερα στους κυβερνητικούς κύκλους και τα εντολοδόχα ΜΜΕ, είναι αδικαιολόγητο. Το κοινό ίσως αιφνιδιαστεί  κρίνοντας από τον ολικό αριθμό των κρουσμάτων στις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις διαφορές. Ωστόσο, οι αρχές δεν διαθέτουν τέτοιο άλλοθι μιας κι είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι της υγείας τους έχουν προειδοποιήσει λεπτομερώς. Εξ άλλου αυτό έδειξε κι ο περιπετειώδης τρόπος που επιβλήθηκε αυτό το λοκ ντάουν, με τον Υπουργό Υγείας να απειλεί με πολιτική κρίση προκειμένου να το επιβάλει.

Τύχη αγαθή θα περιορίσει το κόστος μόνο στην παράταση των περιορισμών και τον Μάρτιο. Τα φιλοκυβερνητικά μέσα τρέφουν φρούδες ελπίδες, με πλήρη μάλιστα συναίσθηση ότι λένε ψέματα, μιλώντας περί επικείμενου τέλους του λοκντάουν.