Η πολιτική συζήτηση εστιάζεται σε πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για ΜΕΘ εντός, εκτός κι επί τα αυτά ή στο αν υπάρχουν ΜΕΘ VIP. Έλα …

Ads

Στη συζήτηση πρωταγωνιστεί ένας γερμανομαθής νομικός που διορίστηκε Υπουργός Υγείας ενώ είχε ήδη σημειωθεί το ρεκόρ των 4600 κρουσμάτων του Αυγούστου. Ποιος αιφνιδιασμός; Μάλιστα, οι φιλικές προς την κυβέρνηση εφημερίδες δεν κριτικάρισαν την υποκατάσταση του ιατρού κ Κικίλια από έναν πρωτόπειρο δικηγόρο αλλά ότι δεν διατηρήθηκε κι ο κ Κοντοζαμάνης, έτσι ώστε να μην υπάρχει ουδείς υγειονομικός στην υπουργική τριάδα της Αριστοτέλους.

Αυτά συνέβησαν γιατί ο αληθινός υπουργός Υγείας διατηρούσε γραφείο σαφώς πολυτελέστερο, στο Μέγαρο  Μαξίμου. Στον χαμό όμως των ημερών, τον κ Πλεύρη τον συνεπικουρούν μόνο κάτι τριτοδεύτεροι ιατροί – συνδικαλιστές της δεξιάς, που μάχονται στα κανάλια τάχα για το κύρος των ιατρών ενώ πασχίζουν αποκλειστικά για το κύρος της κυβερνώσας παράταξης. Οι αληθινοί πολιτικοί πρωταγωνιστές ασπάζονται το κρείττον το σιγάν.

Οι υπόλοιποι περιμένουμε μάλλον παθητικά «να κάνει ο ιός τον κύκλο του», έχοντας τις όποιες ελπίδες μας στην υποχρεωτικότητα που υποτίθεται ότι θα επηρεάσει θετικά τα πράγματα από Μάρτιο. Εν τω μεταξύ παρακολουθούμε πολλούς να προσπαθούν να προβλέψουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, λες κι έχει κάποια σημασία το να πετύχει κανείς τα ακριβή προγνωστικά, δείχνοντας έτσι πόσο είναι ενήμερος. Παραβιάζουν όμως ανοικτές θύρες κατά την στιγμή που για το ύψος των απωλειών μιλά ακόμη κι η κα Γκάγκα.

Ads

Αντιθέτως, σε αυτή την καφενειακή συζήτηση κανείς εκ των τηλε-αστέρων δεν μιλά για τον υπαίτιο τουριστικό τυχοδιωκτισμό, για το ψευδώνυμο εμβολιαστικό «θαύμα» του θέρους, για την επιλογή έλευσης συλλογικής ανοσίας δια της νόσησης, για την παραπλανητική θεωρία της πανδημίας αποκλειστικά των ανεμβολίαστων-αποδιοπομπαίων τράγων και για την παθητικότητα μπροστά στον κίνδυνο επέκτασης του κύματος στο λεκανοπέδιο.

Στην Εσπερία ένας από το συνάφι

Κάποτε ανήκαμε στην Δύση αν και ο ιός το έθεσε σε αμφισβήτηση. Στην Γερμανία ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου κ. Σόλτς και υπουργός Υγείας ανέλαβε ο 58χρονος κ Karl Lauterbach.

Πρόκειται για διαπρεπή καθηγητή επιδημιολογίας, που άφησε την θέση του στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας όταν εξελέγη στην  Bundestag. Αργότερα εξελέγη επισκέπτης καθηγητής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard Ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του SPD αν και είχε ξεκινήσει από δεξιά (υπήρξε μέλος του CDU)

Προχθές επελέγη από τα τρία κόμματα της συμμαχικής κυβέρνησης στην Γερμανία, κι όχι από τον κ Τσίπρα που προτιμούσε για την αντίστοιχη ελληνική θέση την κα Λινού. Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται ή απλώς η σοφία του αυτονόητου;

Ο κ Karl Lauterbach δεν είναι συμπαθής σε όλους, ακόμη και σε πολλά μέλη του κόμματος του (SPD). Του καταλογίζουν εκκεντρικότητα κι ότι εμφανίστηκε 30 φορές στην τηλεόραση σε πάνελ για την πανδημία, πράγμα σκανδαλώδες για τα γερμανικά δεδομένα, καθώς κι ότι σχολίαζε συχνά τις εξελίξεις στο twitter.

Επίσης έχει εκφράσει συχνά θέσεις  περί κλεισίματος πλεοναζούσων κλινικών και συγκέντρωση τους σε μεγαλύτερα νοσοκομεία, προκειμένου να υπάρξουν εγγυήσεις για το ελάχιστο επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών (ομοιοτυπία) κι οικονομία κλίμακας. Αυτό είναι μια ιδιαιτέρως αντιδημοφιλής άποψη σε μια χώρα ομοσπονδιακής φύσης.

Ο κύριος όμως  λόγος που αποτέλεσε μια δύσκολη επιλογή είναι οι θέσεις του υπέρ των περιοριστικών μέτρων Θεωρήθηκε ιδιαίτερα δύσκαμπτος όταν προειδοποιούσε για τις αρνητικές επιπτώσεις της πρώιμης χαλάρωσης των περιορισμών αλλά και για τις προειδοποιήσεις του πέρσι τέτοιο καιρό για την έλευση του δευτέρου κύματος Για όλα αυτά στοχοποιήθηκε από αρνητές και αντιεμβολιαστές ως ο άνθρωπος των λοκντάουν. Αυτό προκάλεσε πολλαπλές εκδηλώσεις μίσους κι απειλές για την ζωή του.

Για τον ίδιο λόγο που τον ονομάζουν Κασσάνδρα, που ως γνωστόν έκανε κι αυτή αξιόπιστες προβλέψεις ο ιδιότυπος πολιτικός έχει αποσπάσει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης Θεωρείται ως ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση (υπουργός πανδημίας) Ο καγκελάριος Σόλτς μπορεί να έβαλε μπελά στο κεφάλι του με την επιλογή του αλλά δεν το πολυσκέφτηκε γιατί το εννοεί πλήρως ότι η πανδημία αποτελεί επιχειρησιακή και πολιτική προτεραιότητα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η πολύ πιο αναπτυγμένη οικονομικά χώρα είναι πλήρως εμβολιασμένη κατά 69,2% έχει πολύ λιγότερες απώλειες (περίπου τα 2/3 των δικών μας, αναλογικά) και διαθέτει 46.000 ΜΕΘ Πιέζεται κυρίως λόγω της βραδυπορίας των κρατιδίων που κάποτε ανήκαν στην Ανατολική Γερμανία. Αυτή η χώρα ορίζει υπουργό της τον υπέρμαχο των περιορισμών κι όχι τον ομόσταυλο του Άδωνι Γεωργιάδη.

Ένας από τους κυριότερους λόγους που το CDU βρέθηκε εκτός κυβέρνησης μετά από 16 χρόνια ήταν ότι οι εκλογείς πίστωσαν πολύ αρνητικά στον κα Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν την καθυστέρηση της Κομισιόν να προμηθευτεί επαρκή ποσότητα εμβολίων για την ΕΕ πέρσι τέτοιο καιρό. Εμείς τον αντιπρόεδρο, κ Μαργαρίτη Σχοινά, τον παρασημοφορήσαμε…

Ο  κ Πλεύρης όταν τον συναντήσει κι αφού πουν για την υπέροχη κοιλάδα του Ρήνου, από Χαιδελβέργη μέχρι Κολωνία, τι άλλο θα πουν; Ίσως του πει για την δικαστική καταδίωξη του κ Γιαννάκου, που θα έχει χαρακτηρίσει την δική του συμβολή στον αντιπανδημικό αγώνα.