Δεν έχω μετρήσει επί πόσες ημέρες, το θέμα της Πάτρας παίζει σαν φθηνό ριάλιτι στις οθόνες μας μονοπωλώντας το ενδιαφέρον των ΜΜΕ. Ούτε γνωρίζω αν ευσταθούν οι διαρροές στα ΜΜΕ, ότι η υπερβολή αυτή είναι εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να κρυφτούν κάτω από το χαλί σοβαρά κοινωνικά θέματα όπως η ακρίβεια και τα τιμολόγια- φωτιά των εταιρειών ρεύματος.

Ads

Ακούω όμως μια χώρα που ζητάει επιτακτικά, να αποδοθεί δικαιοσύνη για «να ησυχάσουν οι ψυχούλες» της Πάτρας και αναρωτιέμαι γιατί οι ιδιοι, «φιλεύσπλαχνοι» πολίτες, δεν έχουν εξαγριωθεί ποτέ τόσο μαζικά ώστε να απαιτήσουν δικαίωση για τις ψυχούλες του Αιγαίου, του Έβρου, της Μεσογείου. Τις χιλιάδες ψυχές που χάνονται καθημερινά (ανάμεσά τους βρέφη και παιδιά) σε ένα διαρκές έγκλημα, αποτέλεσμα συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες ασκούνται από πρόσωπα με ονοματεπώνυμο και διευθύνσεις, εντός και εκτός της χώρας. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε δύο  θανάτους ενώ πριν έναν μήνα άφησε την τελευταία του πνοή στη θάλασσα ο 4χρονος Σύριος Αιμάν Αλ Σαλέχ.

Αφού διανύουμε λοιπόν και τη Μεγάλη Εβδομάδα κατά την οποία οι πιστοί θα προσέλθουν στις εκκλησίες για να σώσουν ό,τι μπορούν από την ψυχή τους, ας μιλήσουμε για τις ψυχούλες που δολοφονούνται καθημερινά και ας φανταστούμε πως θα εξελισσόταν το ριάλιτι στις οθόνες μας, αν τα ΜΜΕ έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον, την ιδια οργή, την ίδια ζέση να αποκαλύψουν τους δολοφόνους τους.

Οι τίτλοι και οι λεζάντες της υπόθεσης της Πάτρας μας βομβαρδίζουν με ερωτήματα και υποσχέσεις:

Ads

Μίλησαν τα τάμπλετ; Μίλησαν τα κινητά τους; Στις 3 θα μάθουμε ποιες ήταν οι δύο κλήσεις που καταδικάζουν τη Ρούλα. Στις 5 αν είχε συνεργούς. Στις 6 ποια είναι η θανατηφόρα ουσία κεταμίνη. Στις 7 θα μιλήσει η φίλη, στις 8 η μάνα, στις 9 η πρώην του Μάνου. Για να πέσει φως στις δολοφονίες για να βρουν ανάπαυση οι τρεις ψυχούλες. Τηλεδικαστές, όχλοι, ολονύχτιες αναλύσεις… «για να βρουν ανάπαυση οι ψυχούλες».

Αν ενδιέφερε τα συγκεκριμένα ΜΜΕ και τους συγκεκριμένους τηλεπαρουσιαστές και τηλεπαρουσιάστριες να βρουν ανάπαυση οι τόσες αδικοχαμένες ψυχές των προσφύγων στον Έβρο και το Αιγαίο θα περιμέναμε να ακούσουμε αν μίλησαν τα κινητά τους και τι είπαν. Εξάλλου σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων των προσφύγων που μαθαίνουμε από τον διεθνή τύπο, τα κινητά τους είναι στα χέρια των αρχών του λιμενικού αφού τους τα κατάσχουν όπως και τα πορτοφόλια τους.

Αν μιλούσαν τα κινητά τους, θα βλέπαμε τα βίντεο από τις βίαιες επαναπροωθήσεις, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και ο πνιγμός του 4χρονου Αιμάν που δεν έκανε κανένας τον κόπο να σώσει όπως γράφει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος.

Θα έψαχναν τα ΜΜΕ τους άνδρες του λιμενικού να τους βγάλουν σε ζωντανή σύνδεση. Θα τους βομβάρδιζαν με ερωτήσεις. Θα διαγκωνίζονται μεταξύ τους για την αποκλειστική συνέντευξη των συγγενών των πνιγμένων προσφύγων. Η φάσα που θα περνούσε μπροστά από τα μάτια μας θα έγραφε: Σε λίγο μαζί μας ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης μετά ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής κ. Μηταράκης. Το βράδυ συνέντευξη με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκο. Για να βρουν ανάπαυση οι ψυχούλες….

Θα ζητούσαν επιτακτικά απαντήσεις στα ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα καταπατά συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο που προστάζει την υποχρέωση της διάσωσης, ποινικοποιώντας την; Γιατί αφήνονται οι πρόσφυγες σε ακυβέρνητες σχεδίες μεσοπέλαγα; Τι απαντούν στις διεθνείς οργανώσεις και στον διεθνή τύπο που μιλάει για εγκλήματα της Ελλάδας; Τι απαντούν στην ίδια την Κομισιόν που ζητά έρευνα για τις παράνομες επαναπροωθήσεις  και στην ίδια την Ίβα Γιόχανσον που συμμερίζεται τις καταγγελίες Ευρωπαϊκών ΜΜΕ για τη βία που ασκεί η Ελλάδα στους πρόσφυγες; Ποιοι πυροβολούν τους πρόσφυγες στον Έβρο;

Οι κάμερες των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών οι οποίοι κόπτονται ξαφνικά για την ανάπαυση των παιδιών της Πάτρας, θα ήταν στη Λέσβο να καλύψουν τη δίκη του Αμίρ και του Ακίφ που απειλούνται με 50 χρόνια φυλάκισης επειδή δεν άφησαν τους συνανθρώπους τους να καταλήξουν στον βυθό του Αιγαίου. Θα κάλυπταν τη συναυλία της πρωτοβουλίας των καλλιτεχνών για δίκαιη δίκη των προσφύγων που οι Ελληνικοί νομοθεσία καταδικάζει σε ισόβια ποινή, χωρίς να έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα.

Θα βλέπαμε στις οθόνες μας καθημερινά στο νεκροταφείο της Λέσβου, σκυμένα πρόσωπα συγγενών να θρηνούν ανάμεσα σε τάφους, συχνά ανώνυμους. Τάφους βρεφών, παιδιών, ενηλίκων, που το μόνο τους έγκλημα ήταν το ότι ζήτησαν δικαίωμα στη ζωή φεύγοντας από βομβαρδισμένες πόλεις, χώρες κατεστραμμένες από την κλιματική αλλαγή, κυνηγημένοι από δυνάστες, κατακρεουργημένοι στα σκλαβοπάζαρα. Θα ρωτούσαν έλληνες και ευρωπαίους αξιωματούχους για το ποιος ευθύνεται για τα 4 ναυάγια σε μια εβδομάδα στην κεντρική Μεσόγειο, η οποία παραμένει το πιο θανατηφόρο θαλάσσιο πέρασμα στον πλανήτη, για τους 476 νεκρούς μόνο μέσα στο 2022. Θα ρωτούσαν ξανά και ξανά τον κ. Μηταράκη γιατί απέκλεισε διασώστες και παρατηρητές από το Αιγαίο. Γιατί ποινικοποιήθηκε η αλληλεγγύη και δεν μπορεί να προσφέρει πολίτης πλέον ούτε κουβέρτα σε επιζώντα/επιζήσασα ναυαγίου.

Αυτά θα συνέβαιναν αν τα κυρίαρχα ΜΜΕ ακολουθούσαν τη δεοντολογία, η οποία προστάζει να ερευνούμε σε βάθος τα εγκλήματα της εποχής μας. Και το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο έγκλημα των τελευταίων χρόνων. Ένα διαρκές έγκλημα, που αφήνει παγερά αδιάφορα τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και τα site που χορεύουν στον ρυθμό που χτυπά το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό θα συνέβαινε, αν ενδιαφερόντουσαν πραγματικά να πράξουν τα δέοντα για να δικαιωθούν οι νεκροί, που δεν πέθαναν εξαιτίας ενός ατυχήματος, λόγω της κακής τους τύχης,  ούτε λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Δολοφονήθηκαν και δολοφονούνται καθημερινά εξαιτίας των πολιτικών Ελλάδας ΕΕ και Τουρκίας.

Τότε ίσως έβρισκαν λόγο αρκετοί συμπολίτες μας να εξοργιστούν για τις ψυχούλες του Αιγαίου και του Έβρου. Αυτές τις ψυχές που τα ίδια ΜΜΕ, αποκαλούσαν τους  «λαθροεισβολείς» αναπαράγοντας τον ακροδεξιό λόγο στελεχών της ΝΔ. «Λαθροεισβολέας» ο 4χρονος Σύριος Αιμάν!

Γι’αυτό, αφήστε να ανησυχήσει κανένας άλλος για την ανάπαυση των ψυχών των παιδιών της Πάτρας. Αφήστε να ανησυχήσουν εκείνοι και εκείνες που ζητούν δικαίωση για όλα τα δολοφονημένα παιδιά. Δεν μας πείθετε.