«ΣΥΡΙΖΑ θα λες και θα κλαις» λέγεται η νέα εβδομαδιαία στήλη. Που σημαίνει ότι μπορεί να μην έγιναν όλα καλά επί ΣΥΡΙΖΑ – και όσα καλά έγιναν να μην επικοινωνήθηκαν σωστά – αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την οικονομική, θεσμική, πολιτική και πολιτισμική λαίλαπα που συνοδεύει την κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδού μια ματιά στις εξελίξεις την εβδομάδα που πέρασε, ενώ δεν πρέπει να χάσετε και το πρωτοχρονιάτικο δώρο που ετοιμάζει η στήλη με τα καλύτερα της εξάμηνης διακυβέρνησης των αρίστων.

Ads

Μετά τις αντιδράσεις στις τοποθετήσεις διοικητών νοσοκομείων και την ομολογία του κ.Πατέρα ότι είχε ανταλλάξει, με τον κ. Μητσοτάκη προσωπικώς, τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου με τους ψήφους που θα έφερνε στη ΝΔ, η κυβέρνηση αντικατέστησε ακόμη 13 διοικητές και υποδιοικητές που είχε μόλις διορίσει. 

Στο μεταξύ σε κομματικό παραμάγαζο μετατρέπεται και το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, το νέο διοικητικό συμβούλιου του οποίου απαρτίζεται από στελέχη της ΝΔ. Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, ο νέος πρόεδρος κ. Κυριακόπουλος ενέκρινε, σε μία από τις πρώτες αποφάσεις του, δαπάνες 3.500 ευρώ (από τον κρατικό προϋπολογισμό) για την προμήθεια καλαθιών με κρασιά, ενόψει των γιορτών.

Πλήρως ικανοποιημένος δήλωσε ο Χρ. Σταϊκούρας για την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας από τον ιαπωνικό οίκο R&I, εξηγώντας ότι η αξιολόγηση του ιδρύματος,«προέκυψε από τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και την εφαρμογή μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής». Σημειώνεται ότι ο ιαπωνικός οίκος είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση και τον περασμένο Απρίλιο, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, επειδή τον Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε ήδη αυξήσει κατά 11% και άρα είχε προλάβει να δώσει και τις αυξήσεις των τριών επόμενων ετών. Σημειώνεται ότι ο Μητσοτάκης, τρεις μέρες πριν τις εκλογές, υποσχέθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε σε τρία χρόνια να φτάσει τα 730 ευρώ. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι δεν θα υλοποιηθεί η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους εντός του 2020, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί οι συνταξιούχοι να μονοπωλούν την συζήτηση. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την κατάργηση της 13ης σύνταξης ως «προεκλογικό τρικ του ΣΥΡΙΖΑ», που είχε υπερψηφίσει και η ΝΔ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, που όμως θα ακυρωθεί από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει μέσα στο 2020. Από τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% ωφελούνται οι 200 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας (με κέρδη  πάνω από 7 εκατομμύρια τον χρόνο), που θα καρπωθούν το 30% των φορολογικών μειώσεων – δηλαδή 216 εκατομμύρια ευρώ. Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν εμφανίζουν καμία ή μικρή κερδοφορία, το όφελος θα είναι μηδαμινό, ενώ σε ό,τι αφορά την φορολογία των φυσικών προσώπων στα εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ το όφελος θα είναι έως 17 ευρώ τον χρόνο. Παράλληλα, οι έως τώρα πληροφορίες σε ό,τι αφορά την «έναρξη» της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης δείχνουν ότι δεν θα αφορά εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Η «μεσαία τάξη» θα πρέπει να περιμένει.

Βραχυκύκλωσε ανήμερα των Χριστουγέννων και για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα, η πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα που θα καταβληθεί φέτος σε περιορισμένο αριθμό (1 εκατ. αντί 3 και πάνω επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) δικαιούχων. 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, που υποσχόταν μπουλντόζες στο Ελληνικό σε μια εβδομάδα μετά τις εκλογές, προέβλεψε τώρα ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν το 2020 και χαρακτήρισε «ψεύτες» όσους του θύμισαν τις υποσχέσεις του. Οι αναθεωρήσεις του υπουργού Ανάπτυξης ακολουθούν αυτές του ρυθμού ανάπτυξης, που θα έφτανε στο 4%, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, αλλά τελικά έμεινε κάτω από το ποσοστό που έπιασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το πρώτο εξάμηνο. Έκτοτε σημειώνεται επιβράδυνση του ρυθμού και τρεις συνεχόμενους μήνες με απώλεια θέσεων εργασίας.

Στο Κιλκίς αυτοκτόνησαν δύο πρόσφυγες. Ακόμη και στις καλά οργανωμένες δομές όπως αυτή του Κιλκίς, απολύθηκαν μετά τις εκλογές ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο σύστημα Υγείας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) δεκάδες πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, παραμένουν άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας μετά τις εκκενώσεις καταλήψεων στα Εξάρχεια. 

«Η περιβόητη επέμβαση στα Εξάρχεια, σε κτίρια που ήταν υπό κατάληψη, είχε ως μόνο αποτέλεσμα να κατασκηνώσουν μετανάστες στην πλατεία Συντάγματος. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, χωρίς σχέδιο, έστησε ένα ακόμη επικοινωνιακό σόου». Η δήλωση είναι του νεοδημοκράτη Μάξιμου Χαρακόπουλου και έγινε στις 19 Απριλίου 2019, όταν ο κ. Χαρακόπουλος ήταν τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ.

Δόθηκε στη δημοσιότητα η μελέτη για τη διάσωση των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, μελέτη που σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού δεν υπήρχε. Η υπουργός δήλωσε ότι το βάρος τώρα πέφτει στις ανασκαφές στην Αμφίπολή και πρόσθεσε δεν θα είχε πρόβλημα να εργαστεί εκεί κάθε μέρα, κάτι που δεν θεωρείται κακή ιδέα, αν αφήσει το υπουργείο.

Απόφαση – βόμβα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αλλά πέρασε ασχολίαστη από τα ΜΜΕ, προβλέπει το κλείσιμο 23 σχολείων (14 νηπιαγωγεία και 9 δημοτικά) σε 19 δήμους της Αττικής.

Η Αστυνομία συνέχισε να καταδιώκει «ταραξίες» με αποτέλεσμα να αναστατώσει με δακρυγόνα και ταραχές το Μαρούσι, με τον Πρόεδρο του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου να δηλώνει ότι τα ΜΑΤ προκάλεσαν τα επεισόδια χωρίς λόγο. Εξάλλου, σύμφωνα με διαρροές στον κυβερνητικό τύπο, στο εξής οι δημοσιογράφοι και οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, θα ακολουθούν επίσημες οδηγίες και δεν θα δημοσιεύουν σκηνές σκληρής βίας και διαπόμπευσης πολιτών από τα αστυνομικά όργανα, προκειμένου να συγκεντρωθεί η χώρα στην πάταξη της «ακροαριστερής βίας». Για το λόγο αυτό η ΕΡΤ καθημερινά  ενημερώνει στα δελτία της, με αναλυτικό ρεπορτάζ, για τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που πετάνε τρικάκια και μοιράζουν φυλλάδια σε εμπορικό κέντρο.

Η ΕΡΤ ξόδεψε και 18.300 ευρώ (συν ΦΠΑ) για δύο διαφημιστικά σποτ μέγιστης διάρκειας 40 δευτερολέπτων! Ξανά στη δημόσια τηλεόραση, καλοπληρωμένη βραδινή εκπομπή κατέταξε τον Πρωθυπουργό στις 10 μεγαλύτερες προσωπικότητες διεθνώς για το 2019, επιλογή που δείχνει ότι επιτέλους γινόμαστε Βόρεια Κορέα. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία», η διοίκηση της ΕΡΤ έδωσε επίσης εντολή να αποφεύγουν πλέον οι παρουσιάστριες τις κομμώσεις με μπούκλες, τα έντονα κραγιόν και τα  κόκκινα χρώματα.

ΥΓ. Βοήθεια! Περιμένω τις επισημάνσεις αναγνωστών για νεότερα κυβερνητικά κατορθώματα. Είναι τόσα πολλά που δεν προλαβαίνω μόνος!