Η παραπομπή των πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο Ειδικό Δικαστήριο, μετά από το σχετικό πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, βρίθει μηνυμάτων και συμβολισμών.

Ads

Με πρώτο και κύριο ασφαλώς τον συμβολισμό που υποκρύπτει η προσφυγή στις επόμενες κάλπες με δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ στο εδώλιο των κατηγορουμένων.

Βέβαια η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα προτιμούσε να έχει στο Ειδικό Δικαστήριο, ως κατηγορούμενο, τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όπως το «βρώμικο ’89» η ΝΔ του πατέρα Μητσοτάκη είχε καταφέρει να παραπέμψει με βαριές κατηγορίες τον μεγάλο πολιτικό της αντίπαλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δυστυχώς όμως αυτό… δεν της βγήκε.

Όπως δεν της βγήκε και η παραπομπή του Νίκου Παππά για κάποιο σοβαρό οικονομικό σκάνδαλο. Καθώς το χειρότερο που βρέθηκε εναντίον του για να παραπεμφθεί είναι ένα… πλημμέλημα για παράβαση καθήκοντος.

Ads

Σε αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπήρξε πράγματι άτυχη.

Η διαχείριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν επέτρεψε ούτε υπόνοια οικονομικού σκανδάλου. 

Κάτι συκοφαντίες για ένα σπίτι που δήθεν αγόρασε ο Τσίπρας έπεσαν εύκολα στα δικαστήρια και οι συκοφάντες υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν.

Όσο για το Νίκο Παππά που παραπέμπεται, κανείς δεν ξεχνά ότι είναι ο πρώτος υπουργός που τόλμησε να υποχρεώσει τους καναλάρχες να πληρώσουν για τη χρήση των δημόσιων τηλεοπτικών συχνοτήτων.

Αυτός είναι και ο δεύτερος συμβολισμός που υποκρύπτει η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. 

Ότι δηλαδή διώκεται ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ που έφερε στα δημόσια ταμεία 200 εκατομμύρια ευρώ τα οποία υποχρεώθηκαν να πληρώσουν, για πρώτη φορά, οι καναλάρχες.

Ενώ αντίθετα, βρίσκονται στο απυρόβλητο οι υπουργοί της ΝΔ που χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τα οποία μοίρασαν σε καναλάρχες και δημοσιογράφους για να προπαγανδίζουν την κυβερνητική πολιτική.

Το μήνυμα δηλαδή που η κυβέρνηση στέλνει με τις παραπομπές είναι ότι διώκεται για… παράβαση καθήκοντος ο υπουργός που ωφέλησε τα δημόσια ταμεία και δεν διώκονται για απιστία στην υπηρεσία οι υπουργοί που τα ζημίωσαν κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ…

Και για να απαντηθεί προκαταβολικά η υποκριτική μομφή της προσβολής της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης για όποιον σχολιάζει τις παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο, πίσω από την οποία κρύβεται συστηματικά η κυβέρνηση της ΝΔ, αξίζει να θυμηθούμε ότι η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για την παραπομπή των υπουργών στηρίχθηκε στο πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, που συντάχθηκε από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΝΔ.

Ο τρίτος κατά σειρά συμβολισμός αφορά στην παραπομπή Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση NOVARTIS. Και αφορά στο περίεργο γεγονός ότι ο Παπαγγελόπουλος είναι ο πρώτος υπουργός που παραπέμπεται για ένα αναγνωρισμένο διεθνώς σκάνδαλο που ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με τεράστια ποσά, χωρίς όμως ο ίδιος να έχει καμία συμμετοχή σε αυτό.

Αντίθετα, ο Παπαγγελόπουλος κατηγορείται σαν… σκευωρός, γιατί ως υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε ώστε να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο NOVARTIS.

Βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ήθελε να έχουν παραπεμφθεί μαζί με τον Παπαγγελόπουλο και οι δημοσιογράφοι Βαξεβάνης και Παπαδάκου, επειδή τόλμησαν να αναδείξουν με την ερευνητική δημοσιογραφία τους το μεγαλύτερο, ίσως, σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών. Δεν τους βγήκε όμως, γιατί σύσσωμος ο διεθνής και όχι ο ελληνικός, όπως θα περίμενε κανείς, δημοσιογραφικός κόσμος ξεσηκώθηκε για το πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά φαινόμενο να διώκονται οι δημοσιογράφοι που αποκαλύπτουν τα σκάνδαλα και όχι οι υπουργοί που συμμετείχαν σε αυτά, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.

Έμεινε έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη χαρά να παραπέμπει την εισαγγελέα διαφθοράς Τουλουπάκη που, στο πλαίσιο των καθηκόντων της, ερεύνησε το σκάνδαλο NOVARTIS.

Κι εδώ ο συμβολισμός είναι κορυφαίος και το μήνυμα που περνά η κυβέρνηση είναι ηχηρό. 

Παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για ένα σκάνδαλο διαφθοράς ο υπουργός που συνέβαλε στην αποκάλυψή του και η εισαγγελέας που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το ερεύνησε και όχι οι πρώην υπουργοί της ΝΔ που κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε αυτό. Η απαλλαγή των τελευταίων από τις κατηγορίες έγινε με τον χαρακτηρισμό των… ύποπτων ποσών που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους την επίμαχη περίοδο και που δεν μπόρεσαν να δικαιολογηθούν, σαν… αδιευκρίνιστων.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο μόνος υπόδικος για εμπλοκή στο σκάνδαλο NOVARTIS πρώην υπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είναι βουλευτής της ΝΔ…

Εκτός όμως από τους κορυφαίους συμβολισμούς που κρύβονται πίσω από τις παραπομπές στο Ειδικό Δικαστήριο, μια συστηματική εξέταση όλων των προηγούμενων παραπομπών από τη Μεταπολίτευση και μετά, καταλήγει σε εξ ίσου ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Και οι 4 περιπτώσεις παραπομπής πρώην υπουργών στο Ειδικό Δικαστήριο και συγκεκριμένα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Αθανασόπουλου το 1990 για την γνωστή υπόθεση με το καλαμπόκι, του πρώην πρωθυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργών της κυβέρνησής του το 1991 – 1992για το σκάνδαλο Κοσκωτά, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου το 2014 – 2015 για τη λίστα Λαγκάρντ και τώρα των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, κατά μια αξιοπερίεργη σύμπτωση στηρίχθηκαν σε πορίσματα προανακριτικών επιτροπών στις οποίες κοινοβουλευτική πλειοψηφία είχε η ΝΔ.

Και οι 4 δηλαδή υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ξεκίνησαν από τη Βουλή επί κυβερνήσεων ΝΔ. 

Δεύτερη… περίεργη σύμπτωση που συναρτάται με την πρώτη, είναι ότι και οι 4 περιπτώσεις παραπομπής αφορούσαν σε υπουργούς κυβερνήσεων είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε μια από αυτές δεν αφορούσε σε πρώην υπουργό κυβέρνησης της ΝΔ.

Και η τρίτη και ίσως πιο… περίεργη σύμπτωση είναι ότι στις 2 από τις 4 περιπτώσεις και μάλιστα στις πιο τρανταχτές, αυτές της παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου και τώρα των Παππά και Παπαγγελόπουλου, πρωθυπουργός ήταν ένας Μητσοτάκης. Ο Κωνσταντίνος το 1991 – 1992 και ο γιος του Κυριάκος σήμερα.

Άντε να υποστηρίξεις τώρα ότι το μήλο δεν πέφτει κάτω από τη μηλιά…

Ο υιός Μητσοτάκης, αντιγράφοντας τον πατέρα του που το 1991 παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο, τον Ανδρέα Παπανδρέου, παραπέμπει τώρα κι αυτός με τη σειρά του τους πολιτικούς του αντιπάλους, πρώην υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Του πατέρα Μητσοτάκη βέβαια δεν του βγήκε, καθώς έχασε στις επόμενες εκλογές, παρά το γεγονός ότι το… ψάρι που είχε πιάσει στα δίχτυα του ήταν το μεγαλύτερο δυνατό. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο και δικαιώθηκε, επανεκλεγόμενος μάλιστα και ως πρωθυπουργός.

Η υπόθεση δηλαδή τελικά έγινε διπλό μπούμερανγκ για τον Μητσοτάκη πατέρα.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τώρα ο υιός, παρά το γεγονός ότι ούτε να παραπέμψει το… μεγάλο ψάρι μπόρεσε, ούτε και σοβαρές κατηγορίες για συμμετοχή σε σκάνδαλα διαφθοράς που να πλήττουν την ηθική υπόσταση των πολιτικών του αντιπάλων κατάφερε να στοιχειοθετήσει, θα κερδίσει τις εκλογές.

Κι αυτό εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας και ανατιμήσεων και πληθωρισμού και φτώχειας που οι επιλογές της δικής του κυβέρνησης έχουν προκαλέσει.

Αν πάντως η ιστορία συνεχιστεί και ο Μητσοτάκης υιός χάσει τελικά τις εκλογές, παρά τα Ειδικά Δικαστήρια που θα έχει στήσει για να διασύρει τους πολιτικούς του αντιπάλους, αυτή θα είναι άλλη μια μεγάλη ιστορική σύμπτωση…