Χρήστες των κοινωνικών δικτύων, κάποιοι από τους οποίους άμεσα θιγόμενοι, έχουν επισημάνει αρκετές ημέρες τώρα το πώς η μη συμπερίληψη του κωδικού «4» στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ δημιουργεί σοβαρότατες δυσκολίες στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και ρίσκο για πρόστιμα σε όσους κινούνται για να τους βοηθήσουν. Αυτούς τους φόβους ήρθε να επιβεβαιώσει με δήλωσή του στον ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ads

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινοί Τύποι» μετά από σχετική τοποθέτηση του ανάπηρου ακτιβιστή Αντώνη Ρέλλα, στην οποία κλήθηκε σε δεύτερο χρόνο να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην αρχή ο Στέλιος Πέτσας επιφυλάχθηκε αλλά μετά από μια διακοπή (κατά τη διάρκεια της οποία εικάζουμε ότι έκανε κάποια τηλεφωνική επικοινωνία) δήλωσε με σιγουριά ότι μόνο οι βοηθοί των Ατόμων με Αναπηρία έχουν δικαίωμα χρήσης του κωδικού «4» από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί και όχι όλοι όσοι βοηθούν άτομα που έχουν ανάγκη.

Από την τοποθέτηση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου προκύπτουν δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στα ΑμεΑ και την αντίφαση ανάμεσα στη δήλωση Πέτσα και την μη συμπερίληψη του κωδικού «4» στις εξαιρέσεις της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο σχετικό ΦΕΚ (ΦΕΚ 4999 Β /12.11.2020 παράγραφος 3, υποπαράγραφος 6). Υπάρχει ανάγκη η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου, κι άρα απόφαση της κυβέρνησης, να ενσωματωθεί στη νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν ταλαιπωρία ανθρώπων που θα ελεγχθούν από την Αστυνομία.

Η αναφορά στο ΦΕΚ 84Α/13.4.2020, από το πρώτο lockdown δηλαδή, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ότι «οι αρμόδιες αρχές και τα όργανα ελέγχου οφείλουν να μεριμνούν για την παροχή κάθε διευκόλυνσης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Η παρούσα υπερισχύει κάθε αντίθετης, γενικής ή ειδικής, διάταξης» δεν καλύπτει ρητά τα άτομα που μετακινούνται για να βοηθήσουν.

Ads

Το δεύτερο πρόβλημα αφορά σε όλους τους υπόλοιπους συμπολίτες μας, πλην ΑμεΑ, που χρειάζονται καθημερινή βοήθεια από άτομα που τυχαίνει να μη μένουν μαζί τους. Όχι μόνο δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη γι’ αυτούς και τους/τις βοηθούς τους αλλά ενώ η κυβέρνηση είχε την ευκαιρία σε ζωντανή μετάδοση μέσω του εκπροσώπου της να λύσει το πρόβλημα, επέλεξε να μην το κάνει. 

Αυτή ήταν η ακριβής στιχομυθία μεταξύ των δημοσιογράφων και του κου. Πέτσα:

  • Σ.Π.: «Μια απάντηση που σας χρωστάω για τους βοηθούς ΑμεΑ. Μπορούν να πληκρολογούν στο sms τους τον κωδικό «4» προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στα Άτομα με Αναπηρία.
  • Δ.: Και μετά τις 9;
  • Σ.Π.: Και μετά τις 9.
  • Δ.: Βοηθοί ευπαθών ομάδων κύριε εκπρόσωπε; Υπέργηρων;
  • Σ.Π.: Να είμαι σαφής. Μιλάω μόνο για τα ΑμεΑ και τους βοηθούς τους.
  • Αντώνης Ρέλλας: «Η προσωπική βοήθεια δεν μπορεί να αποδοθεί σε έμμισθη εργασία διότι η Πολιτεία δεν έχει αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη ανάγκη»

Η συζήτηση στη συγκεκριμένη εκπομπή έγινε με αφορμή την ανάρτηση του Αντώνη Ρέλλα αμέσως μετά την ανακοίνωση του μέτρου απαγόρευσης της κυκλοφορίας στις εξαιρέσεις του οποίου δεν προβλέπεται μετακίνηση ατόμου για βοήθεια άλλου ατόμου μετά τις 9 το βράδυ:

Μάλιστα κατά την τοποθέτησή του στην εκπομπή, πριν τη συνέντευξη Πέτσα, ο κ. Ρέλλας τόνισε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βοηθούν αναπήρους ή άλλα άτομα σε ανάγκη το κάνουν είτε ως εθελοντές, είτε ως αδήλωτοι εργαζόμενοι, αφού στην Ελλάδα δεν προβλέπεται επάγγελμα προσωπικού βοηθού.

Επικαλέσθηκε μάλιστα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία στην Ελλάδα ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια σε καθημερινή βάση φτάνει τους 300.000, ενώ αν υπολογιστούν όλα τα άτομα άνω των 65 ετών που δεν έχουν μόνιμη βοήθεια στο σπίτι, ο αριθμός αυτός φτάνει τα 600.000 άτομα.

Ο κ. Ρέλλας κατήγγειλε επίσης πως όλα τα μέτρα προστασίας από την νόσο Covid-19 δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τους ανάπηρους ή τους ανθρώπους με χρόνια νοσήματα και πως οι τελευταίοι στερούνται σημαντικών θεραπειών το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της μετατροπής κλινικών των νοσοκομείων σε κλινικές Covid.

Πάνω στα σημεία αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε κάποια απάντηση.