Ιδέα για κωμική ταινία. Ο Μάκης Βορίδης, ως υπουργός Εσωτερικών, πηγαίνει προς την τελετή πολιτογράφησης ως Ελλήνων, της μητέρας και του μικρού αδελφού του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Πριν γίνει παγκοσμίως διάσημος ο τελευταίος, γιος μεταναστών από τη Νιγηρία που έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα, έχει πέσει επανειλημμένως θύμα , ως παιδί και νέος, απαξιωτικής και ρατσιστικής συμπεριφοράς.

Ads

Παρεμβάλλονται σκηνές με τον Αντετοκούνμπο μικρό, να τον κυνηγάει η αστυνομία επειδή πουλάει αντικείμενα στον δρόμο, να μην τον δέχονται στο σχολείο, να εισβάλλει στην τάξη ένας τύπος που μοιάζει με τον Μπογδάνο και μια ξεμαλλιασμένη, αφηνιασμένη πρώην τραγουδίστρια.

Πίσω στη βασική διήγηση, ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια ο κ. Βορίδης γλιστράει, χτυπάει ελαφρώς το κεφάλι του στο σκαλοπάτι, αλλά καθησυχάζει τους συνεργάτες του: «δεν είναι τίποτα ». Η τελετή ξεκινάει με τον πρωθυπουργό που κάνει με στόμφο σχεδόν σουρεαλιστικές δηλώσεις, ακριβώς τις ίδιες που έκανε χθες;

«Στο πρόσωπό σας, στο πρόσωπο όλης της οικογένειας Αντετοκούνμπο, αντικατοπτρίζεται η Ελλάδα που θέλουμε: η Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται, ξεπερνά τις δυσκολίες, κρατά ενωμένη την οικογένειά της. Είναι η Ελλάδα που μας κάνει περήφανους Οπότε, και πάλι, Γιάννη, ‘Αλεξ, κ. Βερόνικα, πολλά συγχαρητήρια». Kαι τα λέει όλα αυτά σε ανθρώπους που έχουν πάει 50 χρονών για να πολιτογραφηθούν Έλληνες, όπως η μητέρα του Γιάννη ή 20 ετών παρότι έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, όπως ο αδελφός του.

Ads

Τον λόγο μετά παίρνει «ο Μάκης» , αλλά πάνω στην πτώση έχει χάσει το χειρόγραφο της ομιλίας που έγραφε πόσο υπερήφανος κι αυτός αισθάνεται. Το χτύπημα στο κεφάλι του έχει προκαλέσει ένα είδος προσωρινής αμνησίας: θυμάται μόνο τις παλιές πολιτικές θέσεις και δηλώσεις του, όταν πρωταγωνιστούσε στο αντιμεταναστευτικό στρατόπεδο ως επικεφαλής του υπέρ-ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

Παγωμάρα στην αίθουσα, ο Μητσοτάκης πάει να τα μπαλώσει, λέει ότι αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Επικαλείται μάλιστα και τις δηλώσεις των παλιών συναγωνιστών του που τώρα του επιτίθενται: «Βορίδη, το παρελθόν σου θα σε κυνηγάει και θα σου θυμίζει πως κάποτε κράδαινες τσεκούρι και το έπαιζες “πατριώτης”, αλλά  εδώ και χρόνια, κραδαίνεις ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ».

Αλλά ο Βορίδης δεν συνέρχεται και συνεχίζει με τις δηλώσεις του το 2011, όταν μετά τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στο κέντρο της Αθήνας ζητούσε «να απελαθούν οι μετανάστες». ‘Η το 2015, τότε που, όπως έγραφαν τα φιλικά μέσα, «Τα έχωσε’ στην κυρά Τασία ο Βορίδης για τους λαθρομετανάστες!». Συνοφρυωμένοι οι Αντετοκούνμπο, νέες άκαρπες προσπάθειες από τον πρωθυπουργό να τον συνεφέρει, απόγνωση: ποιον φίλο του να φωνάξουν, τον Αδωνι ή τον Πλεύρη; ‘Η μήπως του κάνουν καλό οι αλοιφές που πουλάει ο Βελόπουλος;

O υπουργός Εσωτερικών συνεχίζει ενώ στις οθόνες προβάλλονται βίντεο του youtube με τις κατά καιρούς δηλώσεις του. Επιχειρηματολογεί ότι «νομικά οι όροι “λαθρομετανάστης”, “παράνομος μετανάστης” και “παράτυπος μετανάστης”, εκφράζουν το ίδιο πράγμα» και ότι οι αντιδράσεις είναι «πολιτική… correctίλα της Αριστεράς», εξηγεί ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας, τάσσεται « υπέρ των κλειστών Κέντρων Κράτησης».

Και όταν ο Μητσοτάκης κάνει ακόμη μια προσπάθεια να τον διακόψει, το κορυφώνει θυμωμένος με τη δήλωση του το 2020, όταν είχε ταχθεί «Υπέρ αναφανδόν της δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νησιά».

Τελειώνει το μαρτύριο, κάθιδρος ο πρωθυπουργός, αλλά ο υπουργός του πίνει ένα νερό και συνέρχεται. Δεν θυμάται τι είχε πει και βλέποντας την οικογένεια Αντετοκούνμπο φωνάζει περιχαρής: Είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας όπως εσείς. Πάντα υποστήριζα τους Μαύρους».